capitol

«EAST MED ACT»: O κίνδυνος από την ταύτιση ΗΠΑ – Ελλάδας – Κύπρου στη Μεσόγειο

Του Γιώργου Βλάχου*
Την Τρίτη 25/6 συζητήθηκε και υπερψηφίστηκε κι από τις δύο πλευρές στην αρμόδια Επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», που έχει ονομαστεί για συντομία «East Med Act». Στη συνέχεια θα εισαχθεί στην ολομέλεια του Σώματος για να ψηφιστεί, καθώς και στο έτερο νομοθετικό σώμα, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να χαραχτεί νομοθετικά ένα ανανεωμένο στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ουσία το νομοσχέδιο αυτό ενισχύει το πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μία περίοδο όπου οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τη θέση τους στην περιοχή και να περιορίσουν δραστικά την περιφερειακή δραστηριότητα της Τουρκίας, με την οποία βρίσκονται εν μέρει σε ανταγωνισμό, αλλά βέβαια να περιορίσουν δραστικά και την επιρροή της Ρωσίας. Φυσικά αυτό το πλαίσιο εντάσσεται στη στρατηγική τόσο του Ισραήλ ως τοποτηρητή των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και ως αυτόνομη δύναμη, και βέβαια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κύπρου στη διασφάλιση της στήριξης των ΗΠΑ στις δραστηριότητές τους στην περιοχή. Τα βασικά σημεία που προβλέπει είναι:

  • Άρση του εμπάργκο αγοράς αμερικανικού πολεμικού υλικού από την ΚύπροΊδρυση κέντρου Συνεργασίας για την ενέργεια μεταξύ των ΗΠΑ-Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, εξέλιξη που σχετίζεται και με την προτιθέμενη κατασκευή του ομώνυμου αγωγού φυσικού αερίου JEastMed) μεταξύ των χωρών αυτών Jκαι της Ιταλίας).Έγκριση χορήγησης 3 εκ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια για την Ελλάδα JForeign Military Financing) και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Στρατιωτική εκπαίδευση για Ελλάδα και Κύπρο μέχρι το 2022.
  • Να διατηρηθεί μια ισχυρή ναυτική παρουσία των ΗΠΑ και επενδύσεις στην ναυτική εγκατάσταση στον Κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα και να αναπτυχθεί πιο στενή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, να περιληφθούν οι πρόσφατες εγκαταστάσεις των MQ-9 στην Αεροπορική βάση της Λάρισας και η εκπαίδευση ελικοπτέρων των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην κεντρική Ελλάδα.
  • Πάγωμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία και επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία.
  • Απαίτηση από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ να προωθήσει ενισχυμένα μέτρα «ασφάλειας» και ενεργειακής συνεργασίας με τις χώρες αυτές, καθώς και να συλλέγει αναφορές για τυχόν «εχθρικές» ενέργειες της Ρωσίας ή άλλων χωρών στην περιοχή.
  • Συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ σε ενέργειες κατά του ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο και εποπτείας των ΗΠΑ στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο.
  • Προώθηση απαίτησης προς την Κυπριακή Κυβέρνηση να μην επιτρέπει σε ρωσικά στρατιωτικά πλοία την προσέγγιση σε κυπριακά λιμάνια για καύσιμα και υπηρεσίες.Παρακολούθηση τουρκικών παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο είναι μνημείο ιμπεριαλιστικής πολιτικής και αξίζει να διαβαστεί, αφού είναι εξαιρετικά σύντομο και ειλικρινές, καθιστά σαφή την πρόθεση των ΗΠΑ να αναδιοργανώσουν τις σχέσεις τους με την Ελλάδα και την Κύπρο για τα θέματα που αφορούν συνολικά την ανατολική Μεσόγειο, και ιδίως στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.

Στην ουσία, καθιστά την Ελλάδα και την Κύπρο πυλώνες της αμερικανικής ιμπεριαλιστικής διαχείρισης των ζητημάτων στην περιοχή, εντάσσει τις δύο χώρες ακόμη βαθύτερα στο άρμα των συμφερόντων –γεωπολιτικών, στρατιωτικών, οικονομικών- των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Έχοντας τη στήριξη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Κυπριακής, ο αμερικανικός παράγοντας ξεδιπλώνει την πολιτική του εγκαθιδρύοντας πρόθυμους εκπροσώπους του στην ανατολική μεσόγειο, με όλους τους κινδύνους που επιφυλάσσονται για αυτούς.

Ειδικά για την Ελλάδα, η ενίσχυσης της στρατιωτικής και γεωπολιτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, καύχημα του ΣΥΡΙΖΑ, προϋποθέτει με σαφήνεια την συνεργασία και εμπλοκή
της χώρας μας σε τυχόν ενέργειες των ΗΠΑ στην περιοχή, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να διακυβεύσουν την ειρήνη και τη φιλία των λαών της ανατολικής μεσογείου.

Η απόλυτη ταύτιση της κυπριακής και της Ελληνικής Κυβέρνησης με τη στρατηγική των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια μόνο δεινά μπορεί να επιφέρει μακροπρόθεσμα για τους λαούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει βαρύτατες ευθύνες για τις εξελίξεις αυτές, έχοντας απενοχοποιήσει τις ΗΠΑ και τις ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις στην περιοχή μας, πολιτική που δεν αναμένεται να τροποποιηθεί από τυχόν κυβέρνηση της ΝΔ. Καθήκον μας, καθώς και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος είναι να αποτρέψουμε κάθε περαιτέρω εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας μας στις ενέργειες των ΗΠΑ.

*υποψήφιος βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) στις Κυκλάδες

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ