Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καθισμένη στα έδρανα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου κοιτά προς τα δεξιά της.

ΔΠΔ: Έρευνα της φον ντερ Λάιεν για συνέργεια σε γενοκτονία ζητούν οργανώσεις

Νομικό υπόμνημα υπέβαλλαν στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Καν, ανθρωπιστικές και νομικές οργανώσεις, ζητώντας την έναρξη έρευνας εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων αμάχων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας.

Το υπόμνημα κατατέθηκε στις 22 Μαΐου από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης (Geneva International Peace Research Institute – GIPRI) και τη Συλλογικότητα Δικηγόρων για τον Σεβασμό των Διεθνών Δεσμεύσεων της Γαλλίας (Collectif de Juristes pour le Respect des Engagements Internationaux de la France – CJRF), με τη συμμετοχή και τη στήριξη πολλών άλλων οργανώσεων, ακαδημαϊκών και ειδικών στο διεθνές ποινικό δίκαιο, αλλά και απλών ενδιαφερόμενων πολιτών.

Όπως δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους, η φον ντερ Λάιεν «έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Γάζα, κάνοντάς την έτσι «υπεύθυνη για συνέργεια και υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Παράλληλα, είναι και «συνυπεύθυνη για τις παραβιάσεις των άρθρων 6, 7 και 8 του Καταστατικού της Ρώμης» καθώς η πολύπλευρη στήριξή της προς το Ισραήλ και η «παράλειψή της να αναλάβει εγκαίρως δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» βαίνουν ενάντια στις υποχρεώσεις της, όχι μόνο υπό τη Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία, αλλά ιδιαίτερα έπειτα από τα προσωρινά μέτρα του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ στα τέλη Ιανουαρίου.


Διαβάστε μετάφραση της ανακοίνωσης των οργανώσεων:

Έκκληση προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διερευνήσει την Ursula von der Leyen για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και στη Γάζα

27 Μαΐου 2024, Γενεύη – Στις 22 Μαΐου 2024, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Γενεύης (GIPRI), η Συλλογικότητα Δικηγόρων για τον Σεβασμό των Διεθνών Δεσμεύσεων της Γαλλίας (CJRF) και μια ομάδα ενδιαφερόμενων διεθνών πολιτών, υπέβαλαν νομικό υπόμνημα στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν, ζητώντας την έναρξη έρευνας κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για συνέργεια σε εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων αμάχων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Λωρίδας της Γάζας.

Το νομικό αυτό υπόμνημα, το οποίο υποστηρίζεται από διάφορες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες του διεθνούς ποινικού δικαίου, καλεί τον Εισαγγελέα να κινήσει έρευνες βάσει των πληροφοριών που παρέχονται κατά της κας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η τελευταία έχει επανειλημμένα ενημερωθεί για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράττονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω αναφορών από διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις. Αυτό αποδεικνύεται από επιστολή που της απέστειλαν στις 14 Φεβρουαρίου 2024 ο Πρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Πέδρο Σάντσες και ο τότε Ιρλανδός Πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ.

Η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι υπεύθυνη για συνέργεια και υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων και παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, κατά την έννοια του άρθρου 25, παράγραφος 3, στοιχείο γ) του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η κυρία φον ντερ Λάιεν δεν απολαμβάνει λειτουργικής ασυλίας ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δυνάμει του άρθρου 27 του Καταστατικού της Ρώμης.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι συνυπεύθυνη για τις παραβιάσεις των άρθρων 6, 7 και 8 του Καταστατικού της Ρώμης με τις θετικές της ενέργειες (στρατιωτική, πολιτική, διπλωματική υποστήριξη προς το Ισραήλ) και με την παράλειψή της να αναλάβει εγκαίρως δράση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να συμβάλει στην πρόληψη της γενοκτονίας, όπως απαιτεί η Σύμβαση του 1948 για τη Γενοκτονία. Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μπορεί να αρνηθεί την επίγνωση της αληθοφάνειας αυτών των εγκλημάτων, ιδίως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη λήψη προσωρινών μέτρων της 26ης Ιανουαρίου 2024 στην εκκρεμή υπόθεση του ΔΔΔ Νότια Αφρική κατά Ισραήλ. Το πιο σημαντικό είναι ότι η κ. φον ντερ Λάιεν απέτυχε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη αυτών των εγκλημάτων, ενώ η Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθιστούν την πρόληψη erga omnes υποχρέωση.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ