κορκονέα γρηγορόπουλου δολοφονία πρότερος σύννομος βίος ελαφρυντικά ισόβια

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Ελεύθερος πάλι ο Κορκονέας

Πηγή: Ημεροδρόμος

6 Δεκεμβρίου 2008 δολοφονείται ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. 28 Ιουνίου 2022 αναγνωρίζεται στον Κορκονέα, τον πρώην ειδικό φρουρό, δολοφόνο του Γρηγορόπουλου, «πρότερος σύννομος βίος» και για μια ακόμα φορά αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος. 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Μικτού Εφετείου Λαμίας (με ψήφους 4 υπέρ και 3 κατά) ο καταδικασμένος για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με την αναγνώριση του «πρότερου σύννομου βίου», απελευθερώνεται. 

Mε το συγκεκριμένο ελαφρυντικό είχαν «σπάσει» τον Ιούλιο του 2019 τα ισόβια για τον Κορκονέα που, τότε, είχε αποφυλακιστεί. Στη συνέχεια και μετά από αυτή την απόφαση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας είχε ασκήσει αναίρεση. Έτσι, η υπόθεση εξετάστηκε από το Εφετείο, το οποίο με μια προκλητική απόφαση αποδέχτηκε το ελαφρυντικό για τον Κορκονέα. 

Η διαδικασία επαναλήφθηκε φέτος, με τη δίκη να ξεκινά στις 11 Μαΐου και να διακόπτεται δύο φορές, την πρώτη λόγω μη κλήτευσης της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τη δεύτερη, επειδή η πολιτική αγωγή αιτήθηκε να δώσει το «παρών» στη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας, Σπύρος Μαντουδάκης, έκανε στις 9 Ιουνίου πρόταση να υιοθετηθεί η καταδικαστική απόφαση για ισόβια, τονίζοντας ότι ο πρώην ειδικός φρουρός «δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε».

Nα σημειωθεί ότι στην πρώτη δίκη, το 2010, δεν είχε αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Κορκονέα. Καταδικάστηκε τότε σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση, με άμεσο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. 

Σε δήλωση τους οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφεραν:

«Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος στις 25/6 θα γινόταν 29 χρονών.

Σήμερα η υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα, καταδικασμένου για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου, θα ισχυριστεί και πάλι ότι ο Κορκονέας είχε πρότερο σύννομο βίο κι ότι αξίζει να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό.

Κι ας ήταν διαβόητος μεταξύ των συναδέλφων του, κι ας τον φώναζαν Ράμπο.

Κι ας έχει κατατεθεί από την μητέρα του Αλέξανδρου ότι δούλευε ως μπράβος στην Καλαμάτα.

Κι ας έχει αποκαλυφθεί ότι υπάρχει ένα σκοτεινό κομμάτι της ζωής του, για το οποίο αρνήθηκε να αποκαλύψει ο,τιδήποτε στο Δικαστήριο και αφορά την παραμονή του στον Καναδά.

Κι ας έχει αναγκαστεί να ομολογήσει στο Δικαστήριο ότι είχε τελέσει έναν άλλο γάμο, στον Καναδά, τον οποίο απέκρυπτε επιμελώς, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης.

Κι ας επέδειξε, το ίδιο βράδυ της δολοφονίας, ακραία υβριστική συμπεριφορά προς ανήλικα παιδιά, βρίζοντάς τα χυδαία.

Κι ας κατέθεσε μάρτυράς του ότι ο ίδιος μοίραζε σφαίρες στους συναδέλφους του στη βάρδια.

Κι ας βρέθηκε το όπλο του σε κατάσταση που υποδηλώνει επανειλημμένη οπλοχρησία, με σφαίρες από διάφορες παρτίδες και με παραβιασμένο τον μηχανισμό ώστε να μεγαλώνει η χωρητικότητα.

Εμείς ως συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, προσπαθήσαμε επί 2 δικασίμους να ζητήσουμε να εξετασθούν οι μάρτυρες και τα αποδεικτικά στοιχεία του φακέλου που αφορούν το ζήτημα αυτό.

Οι τακτικοί δικαστές του Δικαστηρίου μας εμπόδισαν, παρά τον νόμο, να υποβάλουμε το αίτημα και απέτρεψαν τους ενόρκους από το να λάβουν υπ´όψιν τις αποδείξεις.

Στο Δικαστήριο με την πλήρη σύνθεσή του δεν διαβάσθηκε ούτε η κατηγορία ούτε η καταδικαστική απόφαση. Κάτι που εξυπηρετεί την υπεράσπιση, αφού θα είναι ο λόγος της εναντίον του λόγου του Εισαγγελέα.

Έτσι όμως υποσκάπτεται η απονομή της Δικαιοσύνης.

Εκφράζουμε για άλλη μια φορά τη βαθιά ανησυχία μας και την έντονη διαμαρτυρία μας για όσα για άλλη μια φορά συμβαίνουν στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.

Εμείς θα είμαστε και σήμερα εκεί, αρνούμενοι να αποδεχθούμε την βαρύτατη προσβολή στη δίκαιη δίκη, στο θεσμικό ρόλο της οικογένειας του Αλέξανδρου, της μητέρας και της αδελφής του, ως διαδίκων στη δίκη, και στην μνήμη του παιδιού που δεν μεγάλωσε ποτέ.
Θα είμαστε και σήμερα εκεί, υπερασπιζόμενοι τη μνήμη του Αλέξανδρου και ζητώντας Δικαιοσύνη.

Λαμία, 28/6/2022»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ