Στην ανάρτηση κειμένου για το ζήτημα των ελληνοτουρκικών εντάσεων προχώρησε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.
Τονίζει πως μια γενικόλογη αντιπολεμική ρητορική είναι υποκριτική ή και άχρηστη, εφόσον δεν συγκρούεται με τον πυρήνα του ελληνικού εθνικισμού, που θέλει να παρουσιάζει την Ελλάδα ως «δικαίως αμυνόμενη» απέναντι στην Τουρκία.
Διαβάστε το κείμενο παρακάτω:
Το σχήμα «επιτιθέμενη Τουρκία – αμυνόμενη Ελλάδα» είναι ψευδές
Ειρήνη με δικαιοσύνη στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο
Ανεξάρτητα από τους αλλοπρόσαλλους και εκατέρωθεν ιδιοτελείς συνδυασμούς διπλωματίας των κανονιοφόρων και μυστικής διπλωματίας, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ακροβατούν σε επικίνδυνα όρια. Τούτο εκτός από το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου ή και στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, με πρωτοστατούντα τα ΜΜΕ απογειώνει τον εθνικισμό και νομιμοποιεί στην κοινωνική συνείδηση εξωφρενικούς εξοπλισμούς, ιδιαίτερα απεχθείς σε συνθήκες πανδημίας, κρίσης και ύφεσης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Ερντογάν πολιτεύεται με αυταρχικό τρόπο στο εσωτερικό της χώρας, διαπράττει πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη και ακολουθεί πολιτική επίδειξης στρατιωτικής ισχύος στον ανταγωνισμό της με την ελληνική πλευρά. Αν όμως μείνουμε μόνο σε αυτά, αποσιωπώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στη διαμάχη με την Τουρκία, λέμε ψέματα και εκτός του ότι γινόμαστε συνένοχοι στην απογείωση του εθνικισμού και της πολεμοκαπηλίας, αδυνατούμε να αγωνιστούμε αποτελεσματικά στις δύο πλευρές του Αιγαίου για ειρηνική επίλυση της διένεξης προς όφελος των λαών μας.
Εξηγούμαστε: Αν και είμαστε από θέση αρχής κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, λόγω των καταστροφικών συνεπειών τους στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, με ποιο δικαίωμα η Ελλάδα και η Κύπρος τις επιχειρούν χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα την Τουρκία; Αυτή η αυθαιρεσία, σε συνδυασμό με τον προϋπάρχοντα ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, είναι άσχετη με την ακόλουθη επίδειξη ισχύος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή; Στην προκειμένη περίπτωση ποιος είναι ο «επιτιθέμενος» και ποιος ο «αμυνόμενος»; Και με ποιο δικαίωμα το ελληνικό κράτος απολύτως αυθαίρετα καθορίζει το μεθοριακό εναέριο χώρο του στα δέκα μίλια, ενώ (ορθά) ο θαλάσσιος είναι έξι; Ή πώς η ελληνική πλευρά αποφασίζει μονομερώς και παράνομα τα όρια της υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, αναφερόμενη σε «κυριαρχικά δικαιώματα» και αποκλείοντας ουσιαστικά τη θαλάσσια διέλευση της Τουρκίας – και όχι μόνο; Τελικά, στ’ αλήθεια, το πολιτικό προσωπικό του ελληνικού κράτους, ενάντια σε κάθε λογική ανάγνωση των γεωγραφικών, πληθυσμιακών, γεωπολιτικών και στρατιωτικών συσχετισμών σε βάρος της Ελλάδας, μπορεί να αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ελληνική λίμνη;
Όλα τα προηγούμενα, μαζί με επιδιώξεις ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, όπως του νεοαποικιοκράτη εμπόρου όπλων Μακρόν, επιβαρύνουν εξαιρετικά το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και των λαών τους. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα, ο αντιτουρκισμός βρίσκεται στο ζενίθ και συμβαδίζοντας με την αντιπροσφυγική κυβερνητική πολιτική (μέχρι τούρκους πράκτορες πίσω από την πυρκαγιά στη Μόρια ανακάλυψαν πολλά ΜΜΕ…) χειραγωγεί ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Τούτη η επικίνδυνη κατάσταση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα αν η εξ αριστερών κοινοβουλευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ), αλλά και μεγάλο τμήμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν παρέπαιαν μεταξύ της «εθνικής πλειοδοσίας» και του «αντιιμπεριαλιστικού πατριωτισμού».
Θεωρούμε, λοιπόν, πως μια γενικόλογη ρητορική κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης, εφόσον δεν συγκρούεται με τον πυρήνα του ελληνικού εθνικισμού, τα «εθνικά δίκαια», τη «διαχρονική επιθετικότητα της Τουρκίας» και το «αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων», αν δεν είναι υποκριτική, είναι απλώς άχρηστη. Αντίθετα, προτείνουμε μια συγκεκριμένη πολιτική αντιπαράθεση πρωτίστως με το ελληνικό κράτος σε σημεία όπως αυτά που προαναφέρουμε και βεβαίως κινηματικές πρωτοβουλίες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο αντιμιλιταριστικού και διεθνιστικού χαρακτήρα.