αστυνομική βία ΕΛ.ΑΣ διεθνής αμνηστία έκκληση υπογραφές

Διεθνής Αμνηστία: Ζητήστε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας

Έκκληση προς την ελληνική Κυβέρνηση για τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας των αστυνομικών υπαλλήλων στην Ελλάδα, εξέδωσε η Διεθνής Αμνηστία, με τη στήριξη και τις υπογραφές πολιτών. Διαβάστε το κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας και υπογράψτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Τον τελευταίο καιρό, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αύξησης των καταγγελιών για υπερβολική χρήση βίας ή/και άσκηση παράνομης βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει πολλά τέτοια περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων κακομεταχειρίσεων κατά ατόμων κατά τη σύλληψη ή/και την κράτηση, αλλά και υπερβολικής χρήσης βίας, κατάχρησης χημικών ερεθιστικών/δακρυγόνων και κακομεταχείρισης διαδηλωτών/ριών και ανθρώπων που συγκεντρώνονταν σε πλατείες σε μια περίοδο που χαλάρωναν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού. Σε αυτά τα περιστατικά, περιλαμβάνεται επιπλέον η κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών/ριών, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων επαναπροώθησης, σε περιπτώσεις κράτησης ή όταν απλά περπατούσαν στον δρόμο.

Κάποιοι από τους ανθρώπους με τους οποίους μίλησε η Διεθνής Αμνηστία μας δήλωσαν ότι είχαν στοχοποιηθεί λόγω φυλής, αναπηρίας ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Κάποιοι/ες υπέστησαν ταπεινωτική συμπεριφορά, αφού τους αφαίρεσαν τα ρούχα και υπέστησαν σωματικό έλεγχο.

Αυτά τα περιστατικά δεν είναι «μεμονωμένα», όπως ισχυρίζονται οι ελληνικές αρχές, αλλά μάλλον συστηματικά, και αντανακλούν μια συνεχιζόμενη κουλτούρα ατιμωρησίας. Στο μεταξύ, τα θύματα αστυνομικής κακομεταχείρισης ή/και οι οικογένειές τους καταγγέλλουν παρατεταμένες ποινικές διαδικασίες και αναποτελεσματικές ποινικές και πειθαρχικές έρευνες για τις υποθέσεις τους.

Εδώ και χρόνια, η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι διεθνείς και ελληνικοί οργανισμοί έχουν τεκμηριώσει και καταγγείλει κακομεταχείριση και παράνομη χρήση βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου.

Παρά τις σοβαρές ανησυχίες που εγείρουν η κοινωνία των πολιτών, τα μέσα ενημέρωσης και τα θύματα που αναζητούν δικαιοσύνη, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν να αναγνωρίσουν την κλίμακα και την επίμονη φύση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από αξιωματούχους επιβολής του νόμου, όπως και το φερόμενο κλίμα ατιμωρησίας.

Αρκετά! Ο φαύλος κύκλος των κακομεταχειρίσεων πρέπει να σπάσει και η ώρα είναι τώρα. Συμμετέχετε μαζί μας, υψώστε τη φωνή σας, να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις ελληνικές αρχές απαιτώντας δράση και δικαιοσύνη τώρα. Αυτή η συνεχιζόμενη κουλτούρα βίας και ατιμωρησίας πρέπει να τελειώσει για πάντα.


Υπογράψτε την έκκληση προς τον Έλληνα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, καλώντας τους να διασφαλίσουν ότι:

  • Θα τερματιστούν όλες οι κακομεταχειρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης χρήσης βίας, από τους αξιωματούχους επιβολής του νόμου, και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα τεθούν στον πυρήνα αυτών που εκτελούν τα καθήκοντά τους.
  • Θα διερευνηθούν άμεσα και κατάλληλα όλες οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματούχους επιβολής του νόμου.
  • Όλοι οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου με στολή θα φέρουν μια εύκολα αναγνωρίσιμη και καθαρά ορατή μορφή ατομικής/προσωπικής ταυτοποίησης διαρκώς, και ότι θα ληφθούν όλα τα άλλα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η πλήρης λογοδοσία των μελών των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των διοικητών τους για όλες τις ενέργειές τους.
  • Το δικαίωμα στην ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης των ανθρώπων στην Ελλάδα θα είναι πλήρως σεβαστό, ακόμα και κατά τη διάρκεια πανδημίας, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις υγειονομικές παραμέτρους και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητάμε την τροποποίηση του νόμου 4703/2020 για τις δημόσιες συναθροίσεις και την ευθυγράμμισή του με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πηγή: Διεθνής Αμνηστία

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ