κυρώσεις Κούβα ΗΠΑ Μπάιντεν

Διατηρεί και ενισχύει τις κυρώσεις εναντίον τη Κούβας ο Μπάιντεν

Αγνοώντας τις φωνές ακόμα κι εντός του Δημοκρατικού κόμματος, που ζητούσαν άρση του εμπάργκο στην Κούβα, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν όχι μόνο διατήρησε τις κυρώσεις, αλλά τις επεκτείνει, τοποθετώντας Κουβανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους στη λίστα κυρώσεων του Νόμου Μαγκνίτσκι.

Ο Νόμος Μαγκνίτσκι, που θεσμοθετήθηκε από τον πρόεδρο Ομπάμα το 2012, αποτελεί ουσιαστικά μια λίστα αξιωματούχων και κυβερνητικών οργανώσεων ξένων χωρών, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παγώνοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία σε αμερικανικές τράπεζες, και απαγορεύοντάς τους την είσοδο στις ΗΠΑ.

Χθες Πέμπτη 22 Ιουλίου, τοποθετήθηκαν στη λίστα του Νόμου Μαγκνίτσκι ο Υπουργός Άμυνας της Κούβας, Αλβάρο Λόπεζ Μιέρα και η μονάδα Brigada Especial Nacional του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, με τη δικαιολόγηση της «καταστολής ειρηνικών, δημοκρατικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 11 Ιουλίου».

Η δικαιολόγηση αποτελεί μνημείο υποκρισίας, αν αναλογιστεί κανείς τη διαρκή βία που ασκούν οι αστυνομικές αρχές των ΗΠΑ σε διαδηλωτές εντός του εδάφους τους. Μόλις την περασμένη Κυριακή για παράδειγμα, λίγες μέρες πριν ανακοινωθούν οι κυρώσεις κατά των Κουβανών αξιωματούχων, η αστυνομία του Λος Άντζελες διέλυσε με πλαστικές σφαίρες και χημικά διαδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των τρανς, προστατεύοντας παράλληλα ακροδεξιούς που διαδήλωναν ενάντια σε αυτά τα δικαιώματα.

Την υποκρισία αυτή ανέδειξε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκεζ δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε «να εφαρμόσουν τον Νόμο Μαγκνίτσκι στον εαυτό τους, για τις πράξεις καθημερινής καταστολής και αστυνομικής βαρβαρότητας που κόστισαν 1021 ζωές το 2020».

Η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν δήλωσε πως το υπουργείο της «θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις σχετιζόμενες με την Κούβα κυρώσεις, συμπεριλαμβανόμενων όσων επιβλήθηκαν σήμερα, για να στηρίξει τον λαό της Κούβας στην επιδίωξη της δημοκρατίας και της ανακούφισης από το Κουβανικό καθεστώς». Απέφυγε όμως να σχολιάσει τις επιπτώσεις του εμπάργκο στον Κουβανικό λαό.

Στην απάντησή του, ο Κουβανός Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε πως «αν οι ΗΠΑ ενδιαφέρονταν για την ευημερία του Κουβανικού λαού θα έβαζαν τέλος στο εμπάργκο με το οποίο επιχειρούν να μας στραγγαλίσουν, στις παράνομες πράξεις παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας και στις εκστρατείες παραπληροφόρησης που δικαιολογούν τα επιθετικά τους μέτρα με ψέματα».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ