Ο Όμιλος Επαναστατικής Θεωρίας διοργανώνει το 11ο μάθημα- διάλεξη με τίτλο «Κ. Μαρξ & Φ. Ένγκελς, το “Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος” – Η πρώτη προγραμματική διακήρυξη των κομμουνιστών στη βάση της επαναστατικής θεωρίας», την Πέμπτη (6/4) στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Μ318 της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Ε.Μ.Π. – τ. πτέρυγα των Ηλεκτρολόγων προς την οδό Μπουμπουλίνας, 3ος όρ. (είσοδος από οδό Στουρνάρη).

Οι εργατικοί αγώνες στο προσκήνιο. Μορφές οργάνωσης και πάλης. Η «Ένωση των δικαίων». Το σχέδιο του «κομμουνιστικού σύμβολου πίστης» του Ένγκελς. Οι χειροτέχνες πολιτικοί πρόσφυγες. Οι αντιφάσεις αυτών των κύκλων. Μετεξέλιξη της «ένωσης των δικαίων» σε «Ένωση των κομμουνιστών» (Ιούνιος 1847) – το πρώτο αυτοτελές γερμανικό προλεταριακό κόμμα.

Οι διαλέξεις του Μαρξ στον «Γερμανικό εργατικό σύλλογο» (Σεπτ. 1847). «Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο». Οι «αρχές του κομμουνισμού» του Ένγκελς.

Η φιλοσοφική και πολιτικο-οικονομική θεμελίωση του επαναστατικού προγράμματος κομμουνιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας: το «Μανιφέστο του κομμουνιστικού κόμματος» (Ιανουάριος 1848).

Περαιτέρω θεμελίωση της διαλεκτικής της ιστορικής διαδικασίας. Ο παροδικός χαρακτήρας του αστικού καθεστώτος.

Η παγκόσμια ιστορική αποστολή του προλεταριάτου. Το κομμουνιστικό κόμμα και οι αρχές του. Το πρόβλημα του ανθρώπου και του υποκειμενικού παράγοντα στην ιστορία. Υπέρμετρες προσδοκίες από την εργατική τάξη.

Τα βασικά γνωρίσματα του κομμουνισμού. Αδυναμία ανάδειξης των αντιφάσεων, των δυσκολιών, του χαρακτήρα και της διάρκειας της επαναστατικής εξουσίας.

Στρατηγική και τακτική του κόμματος στον αγώνα για τον κομμουνισμό.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βασική:
Κ. Μαρξ – Φ. Ένγκελς. Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Λήμματα:
Ανάγκες ή ανάγκη,  ΆνθρωποςΑντίθεση χειρωνακτικής και πνευματικής εργασίαςΑντίφαση διαλεκτικήΆτομοΒάση και εποικοδόμημαΕπανάσταση κοινωνικήΙδιοκτησίαΙστορικό και λογικόΚατηγοριακή σκέψηKοινωνίαΠλάνηΠραγματικότηταΣυμφέρον κοινωνικό ή υλικόΤάξεις κατεστημένες ή νομοκατεστημένες ή καταστάσειςΤάξεις κοινωνικές – πάλη των τάξεωνΥλισμόςΥποκειμενικός παράγοντας στην ιστορίαΥποκείμενοΧυδαίος υλισμός