Του Αρη Χατζηστεφάνου
Μερικές φορές χρειάζεται θράσος για να είσαι πολιτικός. Και τα στελέχη της ΝΔ, όπως ο Δένδιας, διαθέτουν σημαντικά αποθέματα.
Την ημέρα λοιπόν της επετείου του πολυτεχνείου ο υπουργός Εξωτερικών έφτιαξε το δικό του meme (γιατί περί αυτού πρόκειται) με το σύνθημα «Ποτέ καμία δικτατορία», το οποίο ανήκει όπως λέει στην ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ της δεκαετίας του ’80.
Βέβαια ο ίδιος έσπευσε να συμπληρώσει με μήνυμά του στο Twitter ότι δεν πρέπει να το παρακάνουμε με τις επετείους. Ίσως γιατί μπορεί να ενοχλούσε την ακροδεξιά, φιλοχουντική πτέρυγα του κόμματός του, όπως τον Άδωνι Γεωργιάδη που υποστηρίζει ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο πολυτεχνείο και τον Βορίδη που μαζί με τον ναζιστή Μιχαλολιάκο είχαν αναλάβει την ηγεσία της νεολαίας του έγκλειστου δικτάτορα Παπαδόπουλου.
Επίσης δυσκολευόμαστε να θυμηθούμε πότε ακριβώς φώναζε αυτό το σύνθημα η ΔΑΠ, η οποία δεν συμμετείχε στις εκδηλώσεις γα το Πολυτεχνείο – μεταξύ άλλων γιατί το φοιτητικό κίνημα δεν την ήθελε εκεί.
Το πραγματικό πρόβλημα όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ο ίδιος ο Δένδιας. Πρόκειται για τον υπουργό Εξωτερικών που αναγνώρισε τον επίδοξο πραξικοπηματία της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ενώ τηρεί σιγή ιχθύος για το αιματηρό πραξικόπημα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βολιβία.
Ούτε τον είδαμε φυσικά να διαμαρτύρεται για την απάνθρωπη βαρβαρότητα των δυνάμεων καταστολής στη Χιλή, που δολοφονούν διαδηλωτές και έχουν τυφλώσει περίπου 200 άτομα με πλαστικές σφαίρες. Ίσως γιατί το κόμμα του έχει ιδεολογική συγγένεια όχι μόνο με τη σημερινή κυβέρνηση της Χιλής, αλλά και με το καθεστώς του δικτάτορα Πινοσέτ, από τον οποίο αντιγράφει σχεδόν το σύνολο της οικονομικής του πολιτικής (από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το ασφαλιστικό).
Ας μην πηγαίνουμε όμως τόσο μακριά, γιατί ο Δένδιας είναι λάτρης και Ελλήνων δικτατόρων, όπως ο Μεταξάς. Από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, απαντώντας σε δηλώσεις του Θανάση Παφίλη είχε καταγγείλει «τσουβάλιασμα εκ μέρους της Αριστεράς» εναντίον του δικτάτορα και είχε τόνισε πως «ο Μεταξάς δεν πρέπει να χαρίζεται στη Χρυσή Αυγή».
Ο Παφίλης είχε αναφέρει απλώς ότι επί εποχής Μεταξά οι κομμουνιστές φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, κλήθηκαν να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας» και όταν με την κήρυξη του πολέμου ζήτησαν να σταλούν στα μέτωπα, παραδόθηκαν από την κυβέρνηση Μεταξά στους κατακτητές.
Ας αφήσει λοιπόν τα memes για το Πολυτεχνείο και ας συνεχίσει το θεάρεστο έργο του – τη στήριξη των απανταχού δικτατόρων.
Υ.Γ Αν θέλει να μας κάνει και εμάς μήνυση, όπως απειλούσε τον Guardian, μετά την αποκάλυψη των βασανιστηρίων που πραγματοποιούσαν οι πραιτοριανοί του εναντίον Ελλήνων αντιφασιστών, ας μας στείλει DM.