Ερντογάν Τουρκία Αφρική

Δεκαπέντε κεράκια στην τούρτα του Ερντογάν στην Αφρική

Του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik
Στις αρχές του περασμένου μήνα, για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, η Σομαλία απασχόλησε τα ΜΜΕ με μια ευχάριστη είδηση: Μια γυναίκα έφερε στον κόσμο πεντάδημα – φαινόμενο που παρατηρείται μια φορά σε κάθε 55 εκατ. γέννες! Μόνο λίγοι, προσεκτικοί θεατές και αναγνώστες, όμως, ίσως να πρόσεξαν ότι το νοσοκομείο ονομάζεται «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν»…

Μάλιστα, το νοσοκομείο «Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» όπου γεννήθηκαν τα παιδιά είναι μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες, όχι μόνο στην Σομαλία αλλά σε ολόκληρη την υποσαχάρεια Αφρική. Πολλοί λιγότεροι γνωρίζουν ότι σε λίγους μήνες θα γιορτάσουν τα δέκατα γενέθλιά τους αρκετά παιδιά που ακούν στο όνομα Ερντογάν και Ιστανμπούλ. Ο γονείς τους επέλεξαν αυτά τα ονόματα ύστερα από την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Σομαλία το 2011, προσφέροντας σε αυτή την πάμφτωχη χώρα προγράμματα αρωγής και έργα υποδομής, εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις συμβολικές αλλά ηχηρές ιστορίες της τουρκικής διείσδυσης στην Αφρική, που φέτος συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής.

Αν και η επέκταση της οικονομικής και στρατιωτικής επιρροής της Άγκυρας στη μαύρη ήπειρο σχεδιαζόταν από το 1998, τα πρώτα πρακτικά βήματα έγιναν από τον Ερντογάν το 2005 – τη «χρονιά της Αφρικής», όπως την ανακήρυξε επισήμως η τουρκική κυβέρνηση. Μιάμιση δεκαετία αργότερα η Τουρκία έχει αποκτήσει ισχυρές ρίζες σε αρκετές χώρες ενώ ταυτόχρονα έχει πυροδοτήσει την οργή των παραδοσιακών επικυρίαρχων της Αφρικής, όπως η Γαλλία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ