COP27 λομπίστες ορυκτά καύσιμα διάσκεψη για κλιματική αλλαγή

COP27: Ήταν στραβό το κλίμα, πλάκωσαν κι οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων

του Ανδρέα Κοσιάρη

Στην 27η διάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο, το λόμπι των ορυκτών καυσίμων έχει μεγαλύτερη αντιπροσώπευση από ποτέ.

Οι διασκέψεις του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή έχουν διαχρονικά υπάρξει παταγώδεις στην αποτυχία τους για την καταπολέμηση της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Κύρια αιτία αυτής της αποτυχίας είναι η εμμονή στην εφαρμογή ως «λύση» του μοντέλου που προκάλεσε την κρίση — του καπιταλισμού, με υποτίθεται «πράσινο» μανδύα.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες και ακτιβιστές υπερτονίζουν πως το οικονομικό μοντέλο με το οποίο επιχειρείται η «πράσινη μετάβαση» είναι από μόνο του τοξικό και στερείται των εχέγγυων εκείνων που θα έκαναν αυτή τη μετάβαση βιώσιμη και δίκαιη. Εντούτοις οι COP επιμένουν να δίνουν τον πρώτο λόγο στους μεγαλύτερους ρυπαντές του πλανήτη, είτε αυτοί είναι οι επικεφαλής των κρατών που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση της γήινης ατμόσφαιρας, είτε οι εταιρικοί κολοσσοί που κερδοσκοπούν από την εξόρυξη, διύλιση και καύση ορυκτών καυσίμων.

Στη φετινή COP27, που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο των χιλίων κλιματικών προβλημάτων και των 60.000 πολιτικών κρατουμένων, η παρουσία και η επιρροή εκπροσώπων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Σύμφωνα με ανάλυση των οργανώσεων Corporate Europe Observatory, Corporate Accountability και Global Witness, οι λομπίστες των ορυκτών καυσίμων σπάνε ρεκόρ παρουσίας σε αυτήν την κλιματική διάσκεψη, φτάνοντας στον εξωφρενικό αριθμό των τουλάχιστον 636 ατόμων, αύξηση 25% σε σχέση με την προηγούμενη διάσκεψη, την COP26 στη Γλασκώβη.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών ορυκτών καυσίμων είναι ενσωματωμένοι στις αντιπροσωπείες συνολικά 29 από τα έθνη που συμμετέχουν στη διάσκεψη — στην πρώτη θέση, η αποστολή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενσωματώνει τουλάχιστον 70 λομπίστες ορυκτών καυσίμων, και στη δεύτερη, η αποστολή της Ρωσίας έχει 33.

Συνολικά, ο αριθμός των εκπροσώπων της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων είναι μεγαλύτερος από το σύνολο των αποστολών των 10 χωρών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όπως αυτές έχουν καταγραφεί από την οργάνωση GermanWatch (Πουέρτο Ρίκο, Μιανμάρ, Αϊτή, Φιλιππίνες, Μοζαμβίκη, Μπαχάμες, Μπανγκλαντές, Πακιστάν, Ταϊλάνδη, Νεπάλ). Ξεπερνούν σε αριθμό οποιαδήποτε αποστολή Αφρικανικής χώρας, στη διάσκεψη που υποτίθεται ότι θα ήταν «η COP της Αφρικής» και θα άφηνε περισσότερο χώρο στην έκφραση απόψεων από την πιο υποβαθμισμένη ήπειρο του πλανήτη. Και φυσικά, ο αριθμός των λομπιστών των ορυκτών καυσίμων είναι γιγαντιαίος σε σύγκριση με τον αριθμό των εκπροσώπων αυτόχθονων πληθυσμών, που επηρεάζονται περισσότερο από όλους από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Η παράδοξη παρουσία των λομπιστών αυτής της βιομηχανίας σε αυτές τις συνομιλίες είναι ένα διεστραμμένο αστείο εις βάρος των ανθρώπων και του πλανήτη», δήλωσε εκπρόσωπος των τριών οργανώσεων που διεξήγαν την ανάλυση. «Αντί να είναι η αρχή της αληθινής δράσης για το κλίμα που χρειαζόμαστε, η COP27 μοιάζει να είναι σχεδιασμένη ως ένα φεστιβάλ των ορυκτών καυσίμων και των ρυπαντών φίλων τους, ενθαρρυμένων από τα πρόσφατα τεράστια κέρδη τους. Οι λομπίστες του καπνού δεν θα καλωσορίζονταν σε συνέδρια υγείας, οι έμποροι όπλων δεν μπορούν να πουλάνε σε συνέδρια ειρήνης. Όσοι διαιωνίζουν τον εθισμό στα ορυκτά καύσιμα δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να περνούν τις πόρτες ενός συνεδρίου για το κλίμα. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις να βγουν από τις τσέπες των ρυπαντών, να έρθουν στα συγκαλά τους και να βοηθήσουν να γίνει η COP27 η επιτυχία που ο πλανήτης χρειάζεται ζωτικά».

Όμως η COP27 δεν πρόκειται να επιτύχει τίποτα. Οι λομπίστες θα είναι παρόντες, οι «στόχοι» θα είναι ξανά κατώτεροι του αναγκαίου και η σοβαρή δράση για το κλίμα, που προϋποθέτει την καταστροφή του οικονομικού μοντέλου επιβράβευσης του πάση θυσία κέρδους, δεν θα εφαρμοστεί.

Οι διασκέψεις COP θα μείνουν στην Ιστορία ως οι στιγμές που οι ηγέτες του πλανήτη μαζεύονταν για να παρακολουθήσουν αδρανείς την καταστροφή. Το ποιος θα έχει μείνει για να μπορεί να διαβάσει αυτή την Ιστορία, είναι άγνωστο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ