δημητριάδη γρηγόρη βραβείο SLAPP πολιτικός της χρονιάς καταχρηστικές αγωγές

Χρυσό μετάλλιο στις εκφοβιστικές αγωγές για τον Γρηγόρη Δημητριάδη

Με το βραβείο «SLAPP Πολιτικός της Χρονιάς» τιμήθηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Γρηγόρης Δημητριάδης.

Το βραβείο απονέμει η Συμμαχία Ενάντια στις αγωγές SLAPP στην Ευρώπη (Coalition Against SLAPPs in Europe – CASE) στον πολιτικό που έχει χρησιμοποιήσει περισσότερο τις καταχρηστικές αγωγές για τον εκφοβισμό και τη φίμωση δημοσιογράφων και μελών της κοινωνίας των πολιτών.

Η «βράβευση» του Γ. Δημητριάδη είναι αποτέλεσμα των καταχρηστικών αγωγών που κατέθεσε εναντίον των Reporters United, της Εφημερίδας των Συντακτών και των δημοσιογράφων Νικόλα Λεοντόπουλου, Θοδωρή Χονδρόγιαννου και Θανάση Κουκάκη. Οι αγωγές, με τις οποίες ο Γ. Δημητριάδης ζητά περισσότερα από 500.000 ευρώ, έγιναν για να φιμωθεί το ρεπορτάζ και οι αποκαλύψεις των δημοσιογράφων για τις συνδέσεις του Γ. Δημητριάδη που οδηγούν στον Φ. Μπίτζιο, πρώην αναπληρωτή διαχειριστή της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το παράνομο λογισμικό Predator.

Οι αγωγές του Γ. Δημητριάδη κατατέθηκαν την ίδια ημέρα που ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργικού γραφείου συνέπεια των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων. Έχουν καταδικαστεί από εθνικούς και διεθνείς φορείς όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και η ΕΣΗΕΑ.

Ο Γ. Δημητριάδης έχει εκμεταλλευτεί το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει ακόμα ένα νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δημοσιογράφων, των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος και των ακτιβιστών από τις καταχρηστικές αγωγές. Έτσι, ισχυροί επιχειρηματίες και πολιτικοί έχουν τη δυνατότητα να αποζητούν την οικονομική εξόντωση όσων αποκαλύπτουν τη δράση τους.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ