Του Ανδρέα Κοσιάρη
Σειρά από Ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου Oxford/AstraZeneca, έπειτα από αναφορές για παρενέργειες σε ασθενείς που το έλαβαν. Είναι όμως αυτή η αναστολή δικαιολογημένη; Και τι σημαίνει για την ούτως ή άλλως αργοπορημένη διάθεση εμβολίων στους Ευρωπαίους πολίτες;
Έπειτα από την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία και τη Δανία, Γαλλία και Γερμανία αποφάσισαν επίσης να αναστείλουν τη διάθεση εμβολίων της AstraZeneca, λόγω αναφορών για δημιουργία, αφενός θρομβώσεων, και αφετέρου θρομβοπενίας, δηλαδή αυξημένης αιμορραγίας, σε ασθενείς.
Όμως τα αναφερόμενα περιστατικά φαίνεται να είναι πολύ λίγα για να δικαιολογήσουν μία τέτοια αντίδραση. Στη Γερμανία επί παραδείγματι, αναφέρθηκαν επτά περιστατικά σε περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, δηλαδή ποσοστό 0.0004375%. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί και στις υπόλοιπες χώρες.
Όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Εταιρεία Θρόμβωσης και Αιμόστασης την περασμένη Παρασκευή, «ο μικρός αριθμός θρομβωτικών επεισοδίων σε σύγκριση με τα εκατομμύρια δόσεων εμβολίων Covid-19, δεν υποδηλώνει άμεση σχέση». Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ερευνούν το κατά πόσο μπορεί να υπάρχει σύνδεση μεταξύ των περιστατικών και του εμβολίου, αλλά ακόμα κι αν αυτή υπάρχει, το ποσοστό είναι απίστευτα μικρό για να δικαιολογήσει μία παύση χρήσης του.
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση της AstraZeneca, που έκανε λόγο για 15 περιστατικά βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης και 22 πνευμονικών εμβολών (θρομβώσεων στους πνεύμονες) μέχρι τις 8 Μαρτίου, σε περισσότερες από 17 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο. «[Τα περιστατικά αυτά] είναι πολύ χαμηλότερα από τα αναμενόμενα να συμβούν φυσικά σε γενικό πληθυσμό αυτού του μεγέθους και είναι παρόμοια με άλλα αδειοδοτημένα εμβόλια Covid-19», ανέφερε η εταιρεία.
Ο πανικός με τον οποίο κινούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρόκειται μονάχα να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα, χωρίς να προσφέρει κάποια επιπλέον ασφάλεια στους πολίτες τους. Μάλλον το αντίθετο, καθώς η δεδομένη περαιτέρω καθυστέρηση των εμβολιασμών και η φοβία που καλλιεργείται σε μερίδα του πληθυσμού θα οδηγήσει νομοτελειακά σε βαριά νόσηση ανθρώπων που θα είχαν ένα αρκετά καλό επίπεδο προστασίας εάν είχαν κάνει το εμβόλιο.
Μεγάλα μέσα όπως ο Guardian επισημαίνουν πως ίσως να κρύβονται και άλλοι παράγοντες γύρω από τις αποφάσεις αναστολής. Είναι πιθανόν το Βρετανικής προέλευσης εμβόλιο να γίνεται εργαλείο για τη συνέχιση του «μπρα ντε φερ» γύρω από το Brexit. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν το αντικείμενο του εμβολιαστικού «Βατερλώ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η άκρας μυστικότητας συμφωνία με την εταιρεία δεν ανέφερε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για ποσότητες και ημερομηνίες παράδοσης.
Στην αίσθηση αποδιοργάνωσης θα πρέπει να προστεθούν και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζει σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Ένωση με την υγεία των πολιτών της, αρνούμενη να εξασφαλίσει εναλλακτικές από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Τις αγκυλώσεις της ΕΕ με το αποδεδειγμένα αποτελεσματικό εμβόλιο Sputnik V έχει ακολουθήσει και η Ελλάδα, που προς το παρόν δεν έχει αναστείλει τη χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca.
Όμως οι αποφάσεις αναστολής των ευρωπαϊκών χωρών έχουν τροφοδοτήσει το «οπλοστάσιο» του αντιεμβολιαστικού κινήματος και στη χώρα μας, με πολίτες να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca, και αναφορές για ακυρώσεις ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα.