χάρη Τραμπ Blackwater σφαγή αμάχων πλατεία Νισούρ
Καμένο αμάξι στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, όπου το 2007 άνδρες του ιδιωτικού στρατού της Blackwater άνοιξαν πυρ σε αμάχους, σκοτώνοντας 14, εκ των οποίων δύο παιδιά.

«Χάρη» σε δολοφόνους αμάχων απένειμε ο Τραμπ

Σε μία από τις τελευταίες του πράξεις ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες μια σειρά από «συγχωρέσεις», σύμφωνα με τα δικαιώματα της αμερικανικής προεδρίας. Ανάμεσα σε όσους πήραν «χάρη» από τον Τραμπ, βρίσκονται πρώην συνεργάτες του, πρώην βουλευτές του κόμματός του, αλλά ίσως πιο σημαντικά, τέσσερις άνδρες της ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Blackwater, που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία 14 αμάχων στο Ιράκ.

Πρόκειται για τους Πολ Σλάου, Έβαν Λίμπερτι, Ντάστιν Χερντ και Νίκολας Σλάτεν, που είχαν καταδικαστεί διότι, ως μέρος ενός κονβόι αρματωμένων οχημάτων, είχαν ανοίξει πυρ στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης στις 16 Σεπτεμβρίου του 2007, σκοτώνοντας 14 άοπλους άμαχους, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, και τραυματίζοντας άλλους 20.

Ένας εκ των τεσσάρων ιδιωτικών στρατιωτών, ο Νίκολας Σλάτεν, που ήταν και ο πρώτος που άνοιξε πυρ στο περιστατικό, βρισκόταν στη φυλακή με ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ οι λοιποί τρεις είχαν ποινή κάθειρξης 30 ετών έκαστος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ απονέμει «χάρες» σε στρατιωτικό ή παραστρατιωτικό προσωπικό που κατηγορείται ή έχει καταδικαστεί για εγκλήματα κατά αμάχων. Τον Νοέμβριο του 2019, είχε απονείμει χάρη σε δύο πρώην μέλη του αμερικανικού στρατεύματος, τον έναν λίγο πριν δικαστεί για τη δολοφονία αιχμαλώτου και τον έτερο ενώ ήταν καταδικασμένος για εντολή πυρός προς αμάχους.

Οι «χάρες» του Τραμπ έρχονται ενώ ο ίδιος έχει επιταχύνει τις ομοσπονδιακές εκτελέσεις θανατοποινιτών το τελευταίο διάστημα. Εκτός από τους τέσσερις δολοφόνους αμάχων στρατιώτες της Blackwater, οι «χάρες» συμπεριέλαβαν τους πρώην συνεργάτες του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος και Άλεξ βαν ντερ Σβαν, καταδικασμένους για ψευδορκία ενώπιον της έρευνας του Ρόμπερτ Μούλερ για την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Χάρη έλαβαν επίσης τα πρώην μέλη του Κογκρέσου, Ντάνκαν Χάντερ από την Καλιφόρνια και Κρις Κόλλινς από τη Νέα Υόρκη, καταδικασμένοι αμφότεροι για διαφθορά. Πλήρεις χάρες ή μειώσεις ποινών κάθειρξης από τον πρόεδρο Τραμπ έλαβαν και άλλα 11 άτομα, καταδικασθέντα για διάφορα αδικήματα, από ασφαλιστική απάτη, μέχρι μη βίαια αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ