Του Άρη Χατζηστεφάνου
Ένα από τα πλέον παιδαριώδη επιχειρήματα που προωθεί εδώ και δεκαετίες ο μηχανισμός προπαγάνδας του Ισραήλ (και αναπαράγουν όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες θιασώτες της γενοκτονίας στη Γάζα) είναι ότι οι μαχητές της Χεζμπολάχ και της Χαμάς πραγματοποιούν τον χιτλερικό χαιρετισμό.
Σε προπαγανδιστικά, ισλαμοφοβικά κείμενά του, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι ακόμη και οι Λιβανέζοι πρόσκοποι των παιδικών κατασκηνώσεων της Χεζμπολάχ, χαιρετούν ναζιστικά.
Δεν χρειάζεται να δαπανήσει κανείς περισσότερο από μισό λεπτό έρευνας για να διαπιστώσει ότι ο συγκεκριμένος χαιρετισμός δεν έχει την παραμικρή σχέση με το ναζισμό και χρησιμοποιείται από στρατιώτες και πολιτικές οργανώσεις σε πολλές χώρες.
Στην Ινδία o χαιρετισμός πραγματοποιείται από όλα τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων κατά την τελετή ορκωμοσίας (Kasam Parade). Ιδιαίτερα διαδεδομένος όμως είναι και στη Μέση Ανατολή. Τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου, όπου παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι Μαρονίτες Χριστιανοί και όχι οι Μουσουλμάνοι, ορθώνουν επίσης τεντωμένο το δεξί χέρι σε διάφορες τελετές. Το ίδιο κάνει ακόμη και η νεολαία του ARF (Αρμενική Επαναστατική Ομοσπονδία) που αποτελούσε για χρόνια τη μεγαλύτερη οργάνωση της αρμένικης διασποράς στη Μέση Ανατολή.
Στη Συρία ο ίδιος χαιρετισμός χρησιμοποιείται από στρατιώτες και απλούς υποστηρικτές του προέδρου Ασάντ αλλά και από στρατιωτικές ομάδες που συμμετείχαν στον εμφύλιο εναντίον του, όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός.
Πριν από την δημιουργία και την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού στην Ευρώπη, η συγκεκριμένη κίνηση ήταν γνωστή ως ρωμαϊκός χαιρετισμός – παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική αναφορά ούτε σε αρχαία ρωμαϊκά κείμενα ούτε σε έργα τέχνης της εποχής. Η παρανόηση οφείλεται πιθανότατα σε μετέπειτα έργα τέχνης του 18ου αιώνα όπως «Ο όρκος των Ορατίων» του Ζακ-Λουί Νταβίντ.
Αυτός ο «ρωμαϊκός» χαιρετισμός ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος στις Ηνωμένες Πολιτείες (όρκος του Μπέλαμι) και πραγματοποιούνταν σε όλες τις σχολικές εκδηλώσεις ως ένδειξη σεβασμού προς την αμερικανική σημαία. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη χρήση του, όταν πλέον είχε συνδεθεί με τη ναζιστική Γερμανία, συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Μετά τις θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας είναι φυσιολογικό ο χαιρετισμός προς τον Χίτλερ να προκαλεί φρίκη σε όλο τον δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στους ευρωπαίους – οι οποίοι ευθύνονται για τη συντριπτική πλειονότητα των γενοκτονιών που έχουν πραγματοποιηθεί στην ανθρώπινη ιστορία. Η Δύση όμως καλά θα κάνει να αντιμετωπίσει τις δικές της ευθύνες για τα ολοκαυτώματα και να μην προβάλλει τις ενοχές της σε άλλους πολιτισμούς.
Όσο για τους Έλληνες ισλαμοφοβικούς, ας φροντίσουν να κλείσουν πρώτα το κεφάλαιο του ελληνικού φασισμού – από τον Μεταξά έως τη Χρυσή Αυγή – πριν αρχίσουν να βλέπουν φασισμούς εκεί που δεν υπάρχουν.