brunswick bp οηε κλιματική αλλαγή κρίση φυσικό αέριο πράσινο ξέπλυμα δημόσιες σχέσεις

Brunswick, BP και ΟΗΕ: Η ανατομία ενός πράσινου ξεπλύματος

Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Brunswick, που συμβουλεύει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στις καμπάνιες του για την κλιματική αλλαγή, βοήθησε την πετρελαϊκή BP να ξεπλύνει τις επενδύσεις της σε φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 σε έκθεση της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης του Οίκου των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Brunswick βοήθησε το 2017 και 2018 την BP να «επαναπλαισιώσει τη συζήτηση γύρω από το αέριο», να «προστατέψει την “πλεονεκτούσα θέση της BP στο αέριο”» και να «εξασφαλίσει τη στήριξη για το αέριο ως φυσικό καύσιμο χαμηλού άνθρακα».

Σύγκρουση συμφερόντων

Η συνεχιζόμενη έρευνα της Επιτροπής του αμερικανικού Κοινοβουλίου εστιάζει στην «κρίση κλιματικής παραπληροφόρησης» και έλαβε εσωτερικά έγγραφα της πετρελαϊκής, που περιγράφουν τμήματα της επικοινωνιακής και επενδυτικής της στρατηγικής. Σε αυτά αποκαλύπτεται πως ο υψηλόβαθμος εταίρος της Brunswick, Φιλ Ντρου, ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την εκστρατεία της εταιρείας δημόσιων σχέσεων για τη δημόσια παρουσίαση της BP ως υπεύθυνου περιβαλλοντικού ηγέτη, την ίδια ώρα που η πετρελαϊκή ανέπτυσσε τις επενδύσεις της σε φυσικό αέριο.

Ο Ντρου σήμερα ηγείται της καμπάνιας της Brunswick για λογαριασμό του ΟΗΕ και έχει γίνει ειδικός σύμβουλος για διάφορες πρωτοβουλίες του Οργανισμού σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Ο Ντρου δεν συμβούλευε τον ΟΗΕ την περίοδο που οργάνωσε αυτή την εκστρατεία πράσινου ξεπλύματος για την BP — όμως η εταιρεία του συνεχίζει σήμερα να συνεργάζεται με τον πετρελαϊκό γίγαντα και δεν απάντησε στο κατά πόσο ο ίδιος ο Ντρου έχει ακόμα ευθύνες στη διαχείριση του λογαριασμού της BP.

Ακόμα όμως κι αν ο Ντρου δεν έχει σήμερα επαφή με τις δουλειές της Brunswick για την BP, και μόνο το γεγονός πως η εταιρεία έχει ταυτόχρονα ως πελάτες μία από τις πιο ρυπογόνες εταιρείες στον πλανήτη και τον Οργανισμό που ηγείται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί οξύτατη σύγκρουση συμφερόντων.

Η στρατηγική

Το 2017, ο Ντρου περιέγραψε συνοπτικά την επικοινωνιακή εκστρατεία σε παρουσίαση με αποδέκτες τον αντιπρόεδρο της BP και επικεφαλής του τμήματος ρυθμιστικών υποθέσεων της εταιρείας, Μπομπ Στάουτ, και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της. Στην παρουσίαση ο Ντρου λέει πως σκοπός της πολυετούς εκστρατείας είναι «να προωθήσει και να προστατεύσει τον ρόλο του αερίου — και της BP — στο μέλλον της συζήτησης γύρω από την ενέργεια». Ο Ντρου σημειώνει πως «οι ανανεώσιμες κυριαρχούν στη συζήτηση για το μέλλον της ενέργειας» και δηλώνει πως η BP πρέπει να «επαναπλαισιώσει την κουβέντα γύρω από το αέριο» διότι αν και είναι «χαμηλότερου άνθρακα από το κάρβουνο», εντούτοις «παραμένει ένα ορυκτό καύσιμο».

Μια από τις κύριες στρατηγικές ήταν να τοποθετηθεί η BP ως ηγέτης στην αντιμετώπιση των διαρροών μεθανίου κατά την εξόρυξη φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την παρουσίαση της Brunswick, οι διαρροές αυτές, που αποτελούν ισχυρή πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, είναι «η Αχίλλειος πτέρνα» των επιχειρημάτων υπέρ του αερίου. Όπως αναλύει η έκθεση της Επιτροπής, η Brunswick πρότεινε στην BP να τοποθετηθεί «υπέρ των ρυθμίσεων για το μεθάνιο», ώστε να βοηθηθεί «η προώθηση των συμφερόντων της BP στη συνέχιση της παραγωγής και πώλησης φυσικού αερίου».

Η Brunswick, μέσω του Ντρου, προέτρεψε την BP να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις εθνικές κυβερνήσεις σημαντικών κρατών, όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, αλλά και να προσεγγίσει θινκ-τανκ, ακαδημαϊκούς και μεγάλα ΜΜΕ — το Πανεπιστήμιο Πρίνστον, οι Financial Times και ο Economist ήταν ανάμεσα στους «ινφλουένσερς για το αέριο και το μεθάνιο», που προτείνονταν ως στόχοι.

Η BP φαίνεται να έλαβε στα σοβαρά τις προτάσεις της Brunswick, καθώς την επόμενη χρονιά οργάνωσε στο Λονδίνο εκδήλωση για τη «μείωση των διαρροών μεθανίου», όπου παρουσίασε τη δράση της ως «καλή για το περιβάλλον» την ίδια ώρα που ανέπτυσσε έξι νέα μεγάλα έργα αερίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από το Πρίνστον και λίγο καιρό αργότερα η BP ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου για τη «βελτίωση της επιστημονικής κατανόησης του μεθανίου».

Πέρα από την BP, η Brunswick συνεργάζεται και με άλλους γίγαντες των ορυκτών καυσίμων, ξεχωρίζοντας τα παραδείγματα της Saudi Aramco, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής του πλανήτη, και της Harbour Energy, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και αερίου από τη Βόρεια Θάλασσα.

Το παράδειγμα της Brunswick αποτελεί μία ακόμα ένδειξη της δεσπόζουσας θέσης των πολυεθνικών του ορυκτού καυσίμου στη συζήτηση γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η κυριαρχία αυτή, που φάνηκε και από την υπέρογκη συμμετοχή εκπροσώπων του λόμπι των ορυκτών καυσίμων στην πρόσφατη COP27 στην Αίγυπτο, έχει ως αποτέλεσμα η όποια δράση για το κλίμα να είναι ασθενική και να προστατεύει την κερδοφορία και τα συμφέροντα των ρυπαντών, διαιωνίζοντας τη γενεσιουργό αιτία της κρίσης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ