ειδικές δυνάμεις Μέση Ανατολή

Αυξάνονται οι «αόρατες» ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή

Οι ΗΠΑ στηρίζονται ολοένα και περισσότερο σε μονάδες Ειδικών Αποστολών για τους πολέμους τους στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει το The Intercept. Κατά μέσο όρο, περισσότεροι από 4.000 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων αναπτύσσονται στην περιοχή κάθε εβδομάδα, οι περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού.

Η αύξηση αυτή έρχεται την ίδια ώρα που σχεδιάζεται μείωση των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν βρίσκονται στην ισχυρότερη θέση τους από την έναρξη της αμερικανικής εισβολής το 2001 και ελέγχουν σχεδόν τη μισή χώρα. Επίσης συμπίπτει με τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε και ότι οι ΗΠΑ «αποχωρούν άμεσα από τη Συρία».

Η πολεμική τακτική των ΗΠΑ είναι πλέον πολύ περισσότερο βασισμένη σε Δυνάμεις Ειδικών Αποστολών, εταιρείες μισθοφόρων, τοπικούς «αντιπροσώπους» που δουλεύουν είτε για τον Στρατό είτε για τη CIA, και αεροπορικές επιθέσεις. Σύμφωνα με τη Daphne Eviatar, διευθύντρια του προγράμματος «Security with Human Rights» της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτές οι λιγότερο εμφανείς δυνάμεις δίνουν τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να διατηρούν τις στρατιωτικές τους ενέργειες πιο κρυφές.

«Ήδη δεν παίρνουμε απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, όπως ποιους έχουν σκοτώσει οι ΗΠΑ και γιατί δεν έχει προστατεύσει καλύτερα τους πολίτες – όσο περισσότερος ρόλος δίνεται στις Ειδικές Δυνάμεις, τη CIA ή ιδιώτες, τόσο λιγότερες πληροφορίες θα παρέχει η κυβέρνηση»

Τη φετινή χρονιά, το 62% των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που υπηρετούν εκτός συνόρων έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον μία από τις τρεις Επιχειρήσεις που διατηρούν οι ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Αντίστοιχα και οι μισθοφόροι στην περιοχή αριθμούν σύμφωνα με στατιστικά της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης 53.359 άτομα, υπερδιπλάσιοι από το προσωπικό του Στρατού στην περιοχή, που αριθμεί περίπου 14.000.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ