Κατέρρευσε το κατασκευασμένο κατηγορητήριο εναντίον των εννέα Αιγύπτιων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου, που κατηγορούνταν δίχως στοιχεία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακίνηση ανθρώπων και άλλες κακουργηματικές κατηγορίες, με απειλή συνολικά χιλιάδων ετών κάθειρξης.
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας δεν πρόλαβε να μπει στην ουσία του διάτρητου κατηγορητηρίου, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης είχαν καταθέσει ένσταση για την αρμοδιότητα του δικαστηρίου να δικάσει την υπόθεση, αφού οι κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν σε διεθνή ύδατα και το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ουδέποτε εισήλθε στα ελληνικά. Προς επίρρωση παρουσιάστηκαν δεδικασμένα άλλων ελληνικών δικαστηρίων που έκριναν αντίστοιχη αναρμοδιότητα.
Με την εισαγγελική πρόταση να παραδέχεται την αναρμοδιότητα του δικαστηρίου, εκείνο έκρινε ως μη παραδεκτή την ποινική δίωξη των εννέα επιζώντων, κηρύττοντάς τους αθώους και αφήνοντάς τους ελεύθερους.
Έξω από το δικαστήριο, η ΕΛ.ΑΣ. είχε νωρίτερα επιτεθεί σε συγκεντρωμένους που διαδήλωναν την αλληλεγγύη τους προς τους εννέα άδικα κατηγορούμενους, με τον 902.gr να μεταδίδει τον τραυματισμό τουλάχιστον ενός και την προσαγωγή τριών.
Είναι πολλάκις καταγεγραμμένη η πρακτική του ελληνικού κράτους να φορτώνει κατηγορίες διακίνησης σε ανθρώπους βασισμένο σε ελάχιστα ή και καθόλου στοιχεία. Οι εννέα της Πύλου είχαν την «τύχη», παρά την πολύμηνη ταλαιπωρία τους, η υπόθεσή τους να λάβει δημοσιότητα και οι ειδικές της συνθήκες να είναι τέτοιες που η αθώωσή τους κρίθηκε εύκολα. Χιλιάδες άλλοι βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι για παρόμοια αδικήματα, θύματα των πολιτικών του ελληνικού κράτους.