Μετά τις προεκδηλώσεις στο Smart Park, όπου πραγματοποιήθηκαν in situ δράσεις των καλλιτεχνών στο Le mur («Ο Τοίχος»), το φεστιβάλ περνά δυναμικά στην επόμενη διεθνή φάση του.

Ελβετοί Καλλιτέχνες Ζωγραφίζουν την Αθήνα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ 6-13 Μαρτίου – Έλληνες Καλλιτέχνες και Φοιτητές της ΑΣΚΤ Μεταμορφώνουν το Δήμο Νίκαιας Αγ.Ι.Ρέντη Ζωγραφίζοντας 2.000 τ.μ. επιφάνειες σχολείων

Η ανακοίνωση των διοργανωτών:

Απογειώνεται το Μάρτιο το Athens Street Art Festival 2014, το οποίο ανταποκρινόμενο στο διεθνή χαρακτήρα του που έθεσε από την πρώτη περσινή πολύ επιτυχημένη διοργάνωση του, περνά στη δεύτερη ακόμα πιο δυναμική φάση του, με την έλευση Ελβετών καλλιτεχνών, οι οποίοι θα ζωγραφίζουν στην Αθήνα από τις 6-13 Μαρτίου. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Athens Street Festival 2014, θα επισκεφθούν την Αθήνα τέσσερις κορυφαίοι καλλιτέχνες του είδους οι: Bane, Robi The Dog, Safu και Chromeo, οι οποίοι θα ζωγραφίσουν στο Smart Park (6-8/3), σε δημόσιους χώρους και σχολεία στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη (9-11/3), καθώς και στη Σχολή Καλών Τεχνών (12-13/3).

Το Athens Street Art Festival 2014, που έγινε θεσμός, ανοίγει φέτος ακόμα περισσότερο τα φτερά του και καταθέτει περισσότερες προτάσεις και εκδηλώσεις που προσπαθούν να απαντήσουν δημιουργικά και ευφάνταστα στο ερώτημα/τίτλο του φεστιβάλ: «Crisis [?] what Crisis?». Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα μη επιχορηγούμενο, μη επιχορηγούμενο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φεστιβάλ, που στηρίζεται στην εθελοντική δράση και συμμετοχή και έχει ως κύριο στόχο του την κοινωνική προσφορά.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ θα στείλουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, θα καταθέσουν τη δική τους γνώμη για την κρίση, αναδεικνύοντας μια άλλη Ελλάδα, ενεργή και παρούσα στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Το Athens Street Art Festival 2014 γίνεται όχημα για να αναδειχθεί η τέχνη στο δρόμο και να έρθει σε επαφή με τον πολίτη, να τον αφυπνίσει και να τον ενεργοποιήσει.

Παράλληλα δέκα καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες του street art και φοιτητές της ΑΣΚΤ θα μεταμορφώσουν 2.000 τ.μ. επιφάνειες σχολείων στο Δήμο Νίκαιας Ρέντη μέσα στο Μάρτιο, δίνοντας μια άλλη νότα στην πόλη και φέρνοντας τον τόνο της τέχνης και της ελπίδας στους μαθητές και τους κατοίκους, στο πλαίσιο της κοινωνικής διάστασης και προσφοράς του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη, δυναμική, διαδραστική πρωτοβουλία, η οποία συνδέει το δημόσιο χώρο με τον άνθρωπο, γεφυρώνει τους αυριανούς καλλιτέχνες με τους σημερινούς, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την έννοια της εκπαιδευτικής λειτουργίας και της γόνιμης πολιτιστικής παρέμβασης στην πόλη μας.

Μέσω αυτής της δράσης αναδεικνύεται ο κοινωνικός ρόλος του Φεστιβάλ και η σαφής διασύνδεση και συνομιλία του με τον πολίτη, που είναι και θεμελιώδης στόχος του, από την πρώτη διοργάνωση του. Ένα είναι σίγουρο, ότι μετά το Μάρτιο ο δήμος Νίκαιας Ρέντη θα έχει μεταμορφωθεί σε μια πολύχρωμη πόλη, ακόμα πιο φιλική στον πολίτη και στον επισκέπτη της.

Και το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, και το Δήμο Νίκαιας – Αγ,Ι. Ρέντη, ενώ υποστηρίζεται από το Smart Park στα Σπάτα, όπου και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή συμμετοχή του κοινού, η πρώτη φάση του φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα κάθε Σάββατο από τον Ιανουάριο στο Smart Park πραγματοποιήθηκαν οι λεγόμενες προεκδηλώσεις οι οποίες αποτέλεσαν προπομπό του φεστιβάλ και παρακολούθησαν 15.000 επισκέπτες. Έλληνες καλλιτέχνες και συγκεκριμένα οι: Loaf, Lyne82, Same84, Cacao Rrocks, ThisisOpium Coocless, ζωγράφισαν με την παρουσία και την συμμετοχή του κοινού του πολυσύχναστου εμπορικού κέντρου στα Σπάτα σε σταθερό Bill Board στο πλαίσιο του Interactive Event Le mur Athens («Ο τοίχος»), δημιουργώντας πρωτότυπα έργα που στη συνέχεια θα δημοπρατηθούν. Ενήλικες και παιδιά ήρθαν έτσι σε επαφή με την τέχνη και τα μυστικά του street art.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα συνεχιστούν κάθε Σάββατο στον φιλόξενο χώρο του Smart Park μέχρι τις 30/06/2014 και θα συνοδεύονται από μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα Happenings, διαφορετικά κάθε φορά (Ζογκλέρ, Θέατρο Δρόμου, Μίμοι, κλπ.) και γινονται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Le Mur στο Παρισι.

Το Athens Street Art Festival 204 θα συνεχίσει δυναμικά τις εκδηλώσεις του και τους επόμενους μήνες, για να κορυφωθεί τον προσεχή Ιούνιο, με τη συμμετοχή 30 Ευρωπαίων και Ελλήνων καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλεκτικά θα ζωντανέψουν με τις δημιουργίες τους και άλλους χώρους, δημόσια κτίρια του αστικού ιστού σε διάφορους δήμους της Αττικής, βιομηχανικά κτήρια και αποθήκες. Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλοι σημαντικοί φορείς που θα υποστηρίξουν το φεστιβάλ και θα του παραχωρήσουν και άλλους χώρους, ώστε το Athens Street Art Festival 2014 να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο την πόλη μας, να επεκταθεί στην ευρύτερη Αθήνα να γίνει πιο πολύ μέρος της ζωής και της καθημερινότητας του πολίτη.

Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αυτού Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν ποικίλες ακόμα δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με δήμους και δημόσιους φορείς.

Από τις 01/03/2104 μέχρι τις 30/06/2104 θα έρθουν τμηματικά οι 30 Ευρωπαίοι Street Artists, με πρώτους τους Ελβετούς, οι οποίοι σε συνεργασία με 30 ‘Ελληνες Street Artists θα εκτελέσουν, περισσότερα από 300 έργα Graffiti, και Stencil Art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και New Media, διερευνώντας θέματα της αστικής αισθητικής.

Το πρόγραμμα του το Φεστιβάλ περιλαμβάνει ακομη τις εξης παραλληλες δρασεις:

  • Έκθεση φωτογραφίας της Angelique Kourounis με θέματα graffiti στην Ελλάδα. Θα παρουσιαστεί ένα σπάνιο και οργανωμένο υλικό που αποτελεί το κοινωνικό ίχνος της περιόδου κρίσης της Ελλάδας.
  • Έκθεση έργων δύο ξένων καλλιτεχνών και ενός Έλληνα στην gallery AENAON
  • Προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών σχετικές με το Street Art
  • Επιστημονική ημερίδα με θέμα : Ανάλυση του φαινομένου Street Art
  • Και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα ανακοινώνονται πριν τις δράσεις.

Στόχοι του φεστιβάλ είναι:

  • Να προβάλλει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, Crisis? What Crisis? μπορεί να πρωτοπορεί διοργανώνοντας σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα, χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή, αλλά με την συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στη διάθεση, την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων στο φεστιβάλ.
  • Να προβάλλει έμπρακτα τις έννοιες:ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ, ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ, ΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ
  • Nα γίνουν έργα σε όσο το δυνατόν περισσότερα σχολεία.
  • Να αναδείξει την διαφορά των έργων graffiti, που προβάλλουν απόψεις, επώνυμα και με αναγνωρίσιμη προσωπική γραφή ή ασκούν κοινωνική κριτική, σε αντιπαράθεση με τις παρεμβάσεις αμφίβολης έως ανύπαρκτης καλλιτεχνικής αξίας σε δημόσιους χώρους.
  • Να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα της εποχής, στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση.

Bιογραφικά των Ελβετών καλλιτεχνών που έρχονται το Μάρτιο:

Bane (Όλεθρος)

Για τον Ελβετό καλλιτέχνη το ψευδώνυμο Bane που σημαίνει «Όλεθρος»- η διαδικασία εκκίνησης ενός έργου τέχνης είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική με το τελικό έργο. Ανακάλυψε από νωρίς το ενδιαφέρον του για την τέχνη, καθώς συνειδητοποίησε ότι ήταν το καλύτερο μέσο για να ξεπεράσει την καθημερινότητα του. Η έλξη που ένοιωσε στην αρχή μετατράπηκε γρήγορα σε πάθος. Πιστεύει στη συνεχή εξέλιξη του καλλιτέχνη με στόχο τη δημιουργία. Σήμερα εργάζεται ως καλλιτέχνης στη Ζυρίχη και έχει καθιερωθεί στους τομείς του graffiti, airbrush και στη ζωγραφική σώματος.

Robi The Dog

Ο Robi The Dog έχει επίσης γεννηθεί στην Ελβετία. Δουλεύει με διάφορες τεχνικές και υλικά όπως στένσιλ, SprayPaint και ακρυλικά ή με ό,τι του αρέσει κατά καιρούς να ζωγραφίζει. Ο ίδιος λέει ότι επέλεξε αυτό τον τρόπο εργασίας, καθώς ταξιδεύει πολύ και είναι εύκολο να μεταφέρει λίγα στένσιλ σε ένα τρένο, και είναι επίσης ένας καλός και απλός τρόπος για να σχηματίσει τα μηνύματα του στους αποδέκτες. Οι πίνακες του Robi Τhe Dog είναι συνήθως πολύ ισχυροί και γεμάτη χρώμα. Προσπαθεί να παρουσιάζει καθημερινές καταστάσεις από μια νέα σκοπιά, με έναν παράλογο δικό του τρόπο, να αντικατοπτρίζει την κοινωνία, να την σαρκάζει και να την αμφισβητεί, χρησιμοποιώντας συχνά έναν αστείο τρόπο.

Safu

Η Safu γεννήθηκε στην Ελβετία, αλλά έζησε τα πρώτα έξι χρόνια της στο ηλιόλουστο Σαν Ντιέγκο. Από τότε που επέστρεψε στην Ελβετία ζει στη Λουκέρνη, όπου σπούδασε επίσης graphic design. Ήδη από την ηλικία των τριών ετών είχε ανακαλύψει το πάθος της για την τέχνη και περνούσε ολόκληρες μέρες ζωγραφίζοντας και σχεδιάζοντας. Σήμερα εκφράζει το πάθος και το ταλέντο της σε συγκεκριμένες θεαματικές. Ζωγραφίζει συχνά θηλυκούς χαρακτήρες, με σαφείς μαύρες γραμμές και γκρι αποχρώσεις. Τα χρώματα χρησιμοποιούνται σπάνια και μόνο για να επισημάνουν κάποιες λεπτομέρειες, όταν εκείνη το θεωρεί αναγκαίο.

Το ύφος της Safu χαρακτηρίζεται από ένα αστικό και σύγχρονο στυλ. Στα έργα της, μπορούμε να αναγνωρίσουμε την επίδραση των ταξιδιών, του κινηματογράφου, των βιβλίων, των περιοδικών και ιδιαίτερα της μουσικής. Η Safu καταφέρνει να συγκεντρώσει πολλά και διαφορετικά στοιχεία στα ολοκληρωμένα της έργα. Της αρέσει να ζωγραφίζει με μαύρα μολύβια, μαρκαδόρους, ακρυλικά και μελάνια.

Chromeo

O Chromeo ασχολείται δέκα χρόνια με το grafiti και το street art. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό ύφος, το οποίο συχνά γίνεται απόκοσμο και μυστηριώδες. Είτε ζωγραφίζει ένα ζώο, είτε ένα ανθρώπινο πρόσωπο, ο Chromeo έχει στο νου του την συνάντηση με το βλέμμα του θεατή. Γι αυτό και στα έργα του τα μάτια τονίζονται, καθώς μεταφέρουν το μήνυμα που θέλει να δώσει. Οι παρεμβάσεις του λειτουργούν συχνά ως φυσική προέκταση του χώρου στον οποίο βρίσκονται. Γίνονται κάτι σαν εγκατάσταση. Ενώ με τα έργα του μοιάζει να θέλει να μεταφέρει στο παρόν και να αποδώσει εικόνες του χθες. Σαν να κάνει ένα νοητό ταξίδι στο χρόνο, τότε που ο χώρος είχε άλλες μνήμες, να τις ζωντανέψει και να τις φέρει στο σήμερα. Για τον Chromeo ο χρόνος είναι συνεχής και όχι αποσπασματικός και η τέχνη μπορεί να τον σαρώνει και να τον αποκωδικοποιεί.