Χίτλερ σπίτι αστυνομικό τμήμα
Εικονογράφηση των αρχιτεκτόνων Marte.Marte για το πώς θα μοιάζει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ μετά την ανακαίνισή του.

Αστυνομικό τμήμα θα γίνει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στην Αυστρία

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακαίνιση του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ και τη μετατροπή του σε αστυνομικό τμήμα, παρουσίασε την Τρίτη το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Το λιτό σχέδιο ανήκει στο αρχιτεκτονικό γραφείο Marte.Marte, που επικράτησε 11 άλλων υποψηφιοτήτων σε διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Η ανακαίνιση πρόκειται να κοστίσει περί τα 5 εκατ. Ευρώ, και θα ολοκληρωθεί το 2020.

Το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου του 1889 στην αυστριακή πόλη Μπράουναου αμ Ιν, πέρασε υπό κρατικό έλεγχο το 2016. Έπειτα από δικαστική διένεξη με την ιδιοκτήτριά του, η οποία έληξε το 2019 με την επιδίκαση αποζημίωσης 810.000 Ευρώ, το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε τη μετατροπή του σε αστυνομικό τμήμα.

«Κάποιοι θα ρωτήσουν: είναι αυτή η ενδεδειγμένη χρήση, να τοποθετηθεί η αστυνομία εκεί; Είναι η πιο κατάλληλη χρήση», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ την Τρίτη. «Επειδή η αστυνομία προστατεύει τις βασικές ελευθερίες. Οι εκπαιδευόμενοι αστυνομικοί βλέπουν τους εαυτούς τους ως συνεργάτες των πολιτών και ως αυτούς που προστατεύουν την ελευθερία, το δικαίωμα συνάθροισης και την ελευθερία του λόγου».

Το υπουργείο Εσωτερικών πλήρωνε μέχρι το 2011 ενοίκιο στην ιδιοκτήτρια του σπιτιού, κι έπειτα το υπενοικίαζε σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις, με την τελευταία χρήση του να είναι ως κέντρο αποκατάστασης για ανθρώπους με αναπηρίες. Ο δηλωμένος σκοπός της μετατροπής του κτιρίου σε αστυνομικό τμήμα, είναι για να αποθαρρυνθούν οι συγκεντρώσεις νεοναζί.

Παρά τα όσα δήλωσε ο Νεχάμερ, ο συμβολισμός της εδραίωσης ενός αστυνομικού τμήματος στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ παραμένει προβληματικός. Εάν επρόκειτο για την ελληνική αστυνομία, θα μπορούσαμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο σκοπός της αποθάρρυνσης των νεοναζί θα αποτύγχανε.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ