αστυνομική βία Ισραήλ ΗΠΑ

Αστυνομική βία… made in Israel

Πολλές από τις πρακτικές που εφαρμόζει η αστυνομία των ΗΠΑ εναντίον του μαύρου πληθυσμού της, τις «διδάχθηκε» εκπαιδευόμενη στο Ισραήλ.

Όπως σημείωνε το 2015 η Διεθνής Αμνηστία, έπειτα από τις διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας στη Βαλτιμόρη με αφορμή τη δολοφονία του Φρέντι Γκρέι, αστυνομικοί από τη Βαλτιμόρη αλλά και εκατοντάδες συνάδελφοί τους από όλη την Αμερική, έχουν ταξιδέψει στο Ισραήλ για να εκπαιδευτούν από την αστυνομία, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Χιλιάδες άλλοι έχουν δεχθεί εκπαίδευση από Ισραηλινούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ.

Τα αντικείμενα των εκπαιδεύσεων είναι ο έλεγχος πλήθους, η χρήση βίας και η παρακολούθηση. Το περιεχόμενο των «μαθημάτων», αναμφίβολα, τεχνικές που τελειοποιήθηκαν δοκιμαζόμενες πάνω σε Παλαιστίνιους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ακινητοποίηση με το γόνατο στον λαιμό, που οδήγησε στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ — η τεχνική αυτή είναι σύνηθες φαινόμενο στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Δεκάδες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν κατηγορήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ για εξωδικαστικές εκτελέσεις, χρήση βασανιστηρίων, περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης μέσω παρακολουθήσεων και υπέρμετρη χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Η «τεχνογνωσία» αλλά και ο εξοπλισμός που αναπτύσσει το Ισραήλ σκοτώνοντας Παλαιστίνιους εξάγεται στις ΗΠΑ και οπουδήποτε αλλού στον κόσμο κυβερνήσεις και καθεστώτα έχουν την ανάγκη να ελέγξουν δια της βίας και της τεχνολογίας τις αντιδράσεις εναντίον τους.

Σε παλαιότερη εκπομπή του INFO-WAR λέγαμε πως η Βραζιλία χρησιμοποίησε ισραηλινή τεχνολογία για να καταστείλει τις αντιδράσεις στις φαβέλες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου ποδοσφαίρου. Βλέπαμε την ίδια τάση στην Ινδία – κυρίως στο Κασμίρ και στα σύνορα με το Πακιστάν. Το ίδιο και στην Ανατολική Ευρώπη. Είδαμε όμως παρόμοιες κινήσεις με ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως αυτή του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία. Στην προσπάθειά του να σταματήσει τους αιτούντες άσυλο από την Αφρική ο Μπερλουσκόνι χρησιμοποιούσε τεχνολογία από το Ισραήλ, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παρόμοια κινείται και η Ελλάδα, που είναι σταθερά αγοραστής ισραηλινών δακρυγόνων, νοικιάζει ισραηλινά drones και έχει «Στενή συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας», όπως μας ενημέρωνε η Καθημερινή το 2013.

Ανδρέας Κοσιάρης

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ