Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας Padrino Lopez σε συνέντευξη τύπου έδωσε εύσημα στις Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της παραστρατιωτικής επίθεσης.

Απόπειρα εισβολής παραστρατιωτικών καταγγέλλει η Βενεζουέλα

Πηγή: Ricardo Vaz – Venezuelanalysis
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν πως κατατρόπωσαν ομάδα ενόπλων που επιχείρησε απόβαση στις ακτές της χώρας την Κυριακή.

Το συμβάν φέρεται να έλαβε χώρα τις πρώτες πρωινές ώρες, με ένοπλους άνδρες σε ταχύπλοα να πλησιάζουν τις ακτές της πολιτείας La Guaira, βόρεια του Καράκας.

«Ομάδα μισθοφόρων τρομοκρατών, οργανωμένων και εκπαιδευμένων στην Κολομβία, επιχείρησε να αποβιβαστεί με υλικό πολέμου λίγο έξω από την ακτή της La Guaira», σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Μπολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις (FANB).

Η ανακοίνωση ανέλυε πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών, όπως επίσης και οι αμυντικές ασκήσεις, επέτρεψαν στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία να απαντήσουν αμέσως. Στην επακόλουθη σύγκρουση, οκτώ μέλη της παραστρατιωτικής ομάδας σκοτώθηκαν, προσέθεσε η ανακοίνωση, και δύο συνελήφθησαν. Δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες από την πλευρά της Βενεζουέλας.

Η επιχείρηση είχε επίσης ως αποτέλεσμα την κατάσχεση στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, που φέρεται να ταιριάζουν με εξοπλισμό που εκλάπη κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 30ης Απριλίου 2019. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποκάλυψαν πως δύτες επιχειρούν να ανακτήσουν επιπλέον οπλισμό και πως σκάφη του Ναυτικού περιπολούν την ακτογραμμή αναζητώντας άλλα σκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

«Οι Μπολιβαριανές Εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις απορρίπτουν κατηγορηματικά αυτές τις παράλογες πράξεις βίας», συνέχισε η ανακοίνωση.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους την Κυριακή, ο υπουργός Εσωτερικών Nestor Reverol και ο υπουργός Άμυνας Padrino Lopez είπαν πως η αμυντική επιχείρηση συνεχιζόταν και πως υπήρχε η πιθανότητα περαιτέρω συλλήψεων τις επόμενες ημέρες.

Ο Padrino επίσης ανακοίνωσε πως μία νέα σειρά στρατιωτικών ασκήσεων, με την ονομασία «Μπολιβαριανή Ασπίδα», θα ξεκινήσουν άμεσα υπό τις εντολές του προέδρου Nicolas Maduro.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης Diosdado Cabello αποκάλυψε ότι κατασχέθηκε οπλισμός στο έδαφος της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανόμενων οχημάτων με πολυβόλα. Η τοποθεσία δεν αποκαλύφθηκε. Ισχυρίστηκε επίσης πως οι μονάδες εντοπισμού GPS των σκαφών έδειξαν πως αυτά είχαν εκκινήσει από την Κολομβία.

Η αποτυχημένη επιχείρηση της Κυριακής ήρθε έπειτα από ένα ρεπορτάζ του Associated Press που αποκάλυψε πως ο πρώην στρατιώτης των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων Jordan Goudreau έπαιξε ηγετικό ρόλο σε ένα σχέδιο εισβολής στη Βενεζουέλα υπό την ηγεσία του αποστρατευμένου Βενεζουελάνου Υποστράτηγου Cliver Alcala. Ο Goudreau ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση ενός τάγματος 300 Βενεζουελάνων λιποτακτών που επρόκειτο να εισέλθουν στη Βενεζουέλα με ένα καραβάνι βαρέως οπλισμού και να καταλάβουν την πρωτεύουσα εντός 96 ωρών.

Αμφότερες οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κολομβίας φέρονται να ήταν εν γνώσει του σχεδίου.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Goudreau επιβεβαίωσε πως η αμφίβια επιχείρηση απόβασης ξεκίνησε από την Κολομβία ως μέρος της «Επιχείρησης Γεδεών» και πως «άλλες ομάδες» ήταν ενεργές στα «Νότια, Δυτικά και Ανατολικά της Βενεζουέλας». Εμφανίστηκε δίπλα στον αποστρατευμένο Λοχαγό της Εθνικής Φρουράς Javier Nieto Quintero, ο οποίος ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση στόχευε στη «σύλληψη» υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων και την «απελευθέρωση» του λαού της Βενεζουέλας.

Ο Nieto πέρασε 18 μήνες στη φυλακή αρχής γενομένης το 2004 για φερόμενες σχέσεις του με Κολομβιανές παραστρατιωτικές ομάδες, πριν διαφύγει από τη χώρα. Σε συνέντευξη τύπου στη Φλόριντα τον Οκτώβριο του 2019 ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας «Στρατιωτικής Διοίκησης», αποτελούμενης από πρώην αξιωματούχους, με τον ρητό σκοπό της δημιουργίας μιας ένοπλης δύναμης που θα στήριζε μια «μεταβατική κυβέρνηση».

Ένα βίντεο των φερόμενων συμμετεχόντων στην «Επιχείρηση Γεδεών» δημοσιεύτηκε επίσης την Κυριακή. Ένας άνδρας που αποκαλεί εαυτόν Antonio Jose Sequea, τον οποίο ο Goudreau αναγνωρίζει ως τον διοικητή της επιχείρησης, εμφανίζεται σε παραλία συνοδευόμενος από στρατιώτες που φέρουν βαρύ οπλισμό. Ο Sequea εμφανίζεται φορώντας ένα μπλε περιβραχιόνιο, παρόμοιο με αυτά που φορούσαν οι αποστάτες στρατιώτες των Ένοπλων Δυνάμεων που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 30ης Απριλίου του περασμένου έτους υπό την ηγεσία του Juan Guaido.

Ανάμεσα στους στρατιώτες που εμφανίζονται στο βίντεο είναι ο Λοχαγός της Εθνικής Φρουράς Robert Colina, γνωστός με το ψευδώνυμο «Πάνθηρας», ο οποίος φέρεται να έχει σκοτωθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης την Κυριακή. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατηγόρησε τον Colina ότι σχεδίαζε τη δολοφονία κορυφαίων αξιωματούχων του Καράκας. Ο Sequea είχε επίσης τότε υποδειχθεί ως συμμετέχων στην προσπάθεια πραξικοπήματος της 30ης Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Guaido εξέδωσε ανακοίνωση την Κυριακή το απόγευμα, απορρίπτοντας την επιχείρηση ως «false flag», ένα ψεύτικο γεγονός που οργάνωσε η κυβέρνηση Μαδούρο.

Ο Guaido δεν έχει ακόμα σχολιάσει το βίντεο του Goudreau και του Nieto, όπου ανακοινώνουν την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο πρώην πρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης είχε προηγουμένως αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον Alcala και τον Goudreau. Από την πλευρά του, ο Alcala έχει ισχυριστεί πως είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον Guaido, τον σύμβουλο της αντιπολίτευσης J. J. Rendon και «Αμερικανούς συμβούλους».

Όμως την Κυριακή το απόγευμα, η βασισμένη στο Μαϊάμι Βενεζουελανή δημοσιογράφος Patricia Poleo δημοσίευσε ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με την ίδια είναι αντίγραφο αυτού του συμβολαίου. Η Poleo έχει πάρει συνέντευξη από τον Goudreau, ο οποίος παρουσίασε ένα έγγραφο με την υπογραφή του Guaido, με το οποίο συμβάλλεται η εταιρεία του Goudreau, Silvercorp, για την παροχή υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ο «στρατηγικός σχεδιασμός», η «προμήθεια εξοπλισμού» και η «μελέτη εκτέλεσης σχεδίου», με τίμημα 212 εκατομμύρια δολάρια.

Η Poleo επίσης δημοσίευσε μια σειρά από ηχογραφήσεις φερόμενης συνομιλίας μεταξύ του Guaido, του Goudreau και του κορυφαίου απεσταλμένου του Guaido, Sergio Vergara, στην οποία συμφωνούν στην υπογραφή του συμβολαίου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Goudreau κατηγόρησε την αντιπολίτευση της Βενεζουέλας ότι δεν εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις του συμβολαίου, αλλά πως παρά τούτο η επιχείρηση «Γεδεών» προχώρησε.

Το φερόμενο συμβόλαιο που υπεγράφη μεταξύ του Juan Guaido και της εταιρείας Silvercorp, του Jordan Goudreau, για 212 εκατ. δολάρια. (Πηγή: @FactoresdePoder)

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ