Αναρωτηθήκατε ποτέ τι έγιναν όλα τα χαρτονομίσματα και τα νομίσματα της δραχμής που χρησιμοποιούσαμε για δεκαετίες πριν από την είσοδο στην ευρωζώνη; Νομίζατε ότι καταστράφηκαν;
Όχι. Αν πιστέψουμε τον «εκπρόσωπο» της ΕΚΤ στην Ελλάδα, Γιάννη Στουρνάρα, μάλλον τις πήραν και τις χρησιμοποιούν στη Βόρεια Κορέα σαν εθνικό νόμισμα.
Παρουσιάζοντας την έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική το 2016 ο Στουρνάρας δήλωσε πως όποιος θέλει να δεί πως θα είναι η Ελλάδα με δραχμή να πάει στη Βόρεια Κορέα. Ο κεντρικός τραπεζίτης επιχείρησε να συνοψίσει σε μια πρόταση τα πιο γελοία επιχειρήματα που έχουν ακουστεί τα τελευταία χρόνια για την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Μεταξύ άλλων είπε:
«Η βελτίωση ανταγωνιστικότητας έχει ήδη επιτευχθεί». Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι ψεύτης – τουλάχιστον αν πιστέψουμε δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή που αποδεικνύει ότι «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε κατά 5 θέσεις». Και αυτό παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο Γιούνκερ αποδέχεται ότι καμία άλλη χώρα δεν έκανε τόσο μεγάλες θυσίες σε καθεστώς εσωτερικής υποτίμησης. Το επιχείρημα ότι το τσεκούρι σε μισθούς και συντάξεις θα φέρει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ήταν ένα από τα πιο αποτυχημένα οικονομικά πειράματα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αν μπορούμε να αποκαλούμε πείραμα μια απόφαση οι επιπτώσεις της οποίας είχαν προβλεφθεί με ακρίβεια από τον πρώτο χρόνο των μνημονίων.
«Το να φύγεις από το ευρώ δεν είναι απλή υποτίμηση. Είναι αλλαγή νομίσματος. Θα είναι η απόλυτη καταστροφή». Η έλλειψη επιχειρημάτων και η προσφυγή στον τρόμο ήταν πάντα χαρακτηριστικό γνώρισμα του λόμπι του ευρώ και ιδιαίτερα όσων οι δραστηριότητες εξαρτώνται από την παραμονή στην ευρωζώνη (πχ οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες). Είναι περίεργο βέβαια ότι ορισμένοι από τους βασικότερους εκφραστές αυτής της άποψης (π.χ το Mega και ο ΔΟΛ) οδηγήθηκαν πρώτοι στην καταστροφή ακριβώς λόγω της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης την οποία οι ίδιοι στήριζαν με την επιχειρηματολογία τους.
«Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής και Grexit. Αυτό δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση». Λάθος στιγμή επέλεξε να το πει αφού στις 15 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η μελέτη του Ersensep για το πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. (Συμπτωματικά μάλιστα ο καθηγητής Κ.Λαπαβίτσας απαντά στο επιχείρημα περί Βόρειας Κορέας). Η θέση ότι η επιστροφή στη δραχμή θα έχει θετικά αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο για την ελληνική οικονομία είναι κυρίαρχη εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ οικονομολόγων και πανεπιστημιακών σε όλο τον κόσμο.
«Έχουμε υποχρεώσεις σε ευρώ και όλοι θα ζητάνε ευρώ». Ψέμα. Οι υποχρεώσεις των πολιτών θα μετατραπούν από ευρώ σε δραχμές οπότε θα είναι ωφελημένοι. Οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας προφανώς θα πρέπει να αθετηθούν όπως απέδειξε η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους αφού η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει (για πολλοστή φορά) το χρέος. Αν ο Στουρνάρας δεν αρνούνταν να παραστεί στις συνεδριάσεις, όπως του είχε ζητήσει η Βουλή των Ελλήνων, ίσως να το γνώριζε.
«Θα συλλαμβανόμαστε στα σύνορα και δεν θα μπορούμε να ταξιδέψουμε». Έχουμε εξηγήσει και στο ντοκιμαντέρ This is not a coup ότι ο πρώτος που θα έπρεπε να είναι φυλακή είναι ο Στουρνάρας καθώς με δική του ομολογία παραβίασε το ρόλο του ως κεντρικός τραπεζίτης και συνωμοτούσε εναντίον της Ελληνικής κυβέρνησης. Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα ισοδυναμεί με κάποιου είδους αποκλεισμό της χώρας και κλείσιμο συνόρων είναι από τα βασικά εργαλεία της επικοινωνιακής εκστρατείας της ΕΕ και του ελληνικού λόμπι του ευρώ.
(Παρεμπιπτόντως τι τύπος είναι το θα συλλαμβανόμαστε; Ήθελε να πει μάλλον θα μας συλλαμβάνουν – εκτός αν αναφέρεται στην πράξη της αναπαραγωγής)
«Οσοι λένε αυτές τις ανοησίες υποστηρίζοντας ότι δεν θα συμβεί και τίποτα αν φύγουμε από το ευρώ ας ταξιδέψουν στην Βόρειο Κορέα να καταλάβουν τι θα συνέβαινε». Όπερ έδει δείξαι… στη Β.Κορέα χρησιμοποιούν δραχμές. Πρόκειται για ένα ακόμη από τα πιο ανόητα επιχειρήματα στην φαρέτρα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παρόμοια επιχειρήματα είχε χρησιμοποιήσει για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος ο Δ.Μαρδάς που, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριζε ότι όποιος δεν συμμετέχει σε νομισματικές ενώσεις κινδυνεύει να γίνει Βενεζουέλα. Το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του πλανήτη δεν συμμετέχει σε κάποια «ευρωζώνη», δεν απασχολεί κανέναν. Τουλάχιστον όχι αυτούς που έχουν συνδέσει την πολιτική τους επιβίωση με το Βερολίνο.
Είναι λυπηρό να σκεφτείς ότι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την εθνική οικονομία, δεν έχουν καλύτερα επιχειρήματα εναντίον της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και βρίσκονται σήμερα σε τέτοια κατάσταση πανικού. Αξίζει κάτι καλύτερο ακόμη και αυτή η παρασιτική αστική τάξη της Ελλάδας. Αν μη τι άλλο για να έχει ενδιαφέρον η συζήτηση.
Αρης Χατζηστεφάνου
Στο αρχικό κείμενο αναφέραμε βραχυπρόθεσμο αντί για μακροπρόθεσμο, σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από την έξοδο από τηνερυωζώνη.