Αποχωρήσεις από τα καλλιστεία Miss Universe λόγω των εγκλημάτων του Ισραήλ

Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής αφαίρεσε τη στήριξή της από τα καλλιστεία «Miss South Africa», έπειτα από την αδιαλλαξία των διοργανωτών και την απόφασή τους να αγνοήσουν τις συμβουλές ενάντια στη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό «Miss Universe» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2021.

Από τον διαγωνισμό φαίνεται να έχει αποχωρήσει η εκπρόσωπος της Ελλάδας, Ραφαέλα Πλαστήρα. Η νεαρή γυναίκα που επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό Miss Universe, φέρεται να έχει ανακοινώσει τη μη συμμετοχή της στον ιδιωτικό της λογαριασμό στο Instagram, στον οποίο διατηρεί και φωτογραφία με την Παλαιστινιακή σημαία. «Δεν μπορώ να ανέβω σε αυτή τη σκηνή και να προσποιηθώ πως δεν συμβαίνει τίποτα όταν άνθρωποι μάχονται για τη ζωή τους εκεί έξω», είναι τα λόγια που συνοδεύουν τη φωτογραφία. Η Πλαστήρα δεν απάντησε σε προσπάθειες του INFO-WAR να επικοινωνήσει μαζί της.

Στη Νότιο Αφρική, έπειτα από ανεπιτυχείς συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του υπουργείου Αθλητισμού, Τεχνών και Πολιτισμού, αποδείχτηκε δύσκολο να πειστούν οι διοργανωτές των καλλιστείων Miss South Africa να αναθεωρήσουν την απόφασή τους να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό Miss Universe. Κατά τις αρχικές διαπραγματεύσεις φάνηκε πως υπήρχε χώρος για ενδιαφέρουσα, εποικοδομητική και προοδευτική συζήτηση, όμως αργότερα οι διοργανωτές εμφάνισαν δυσάρεστη συμπεριφορά, με αδιαλλαξία και έλλειψη εκτίμησης της πιθανής αρνητικής επίδρασης που θα έχει μια τέτοια απόφαση για τη φήμη και το μέλλον μιας νεαρής μαύρης γυναίκας.
 
Οι θηριωδίες που έχει διαπράξει το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων είναι καλά τεκμηριωμένες και η κυβέρνηση, ως νόμιμος εκπρόσωπος του λαού της Νοτίου Αφρικής, δεν μπορεί να συσχετιστεί καλή τη πίστει με αυτές. Σε μία προσπάθεια να υποδειχτεί τι θα σήμαινε η συμμετοχή στον διαγωνισμό Miss Universe για τους Νοτιοαφρικανούς και πολλούς άλλους σε όλο τον πλανήτη, οι οργανωτές του Miss South Africa κλήθηκαν να δουν την άποψη του Αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου έπειτα από την επίσκεψή του στην περιοχή. Δείχνοντας ότι το Ισραήλ ήταν ένοχο για μεταχείριση τύπου απαρτχάιντ προς τους Παλαιστίνιους, ο Τούτου είχε δηλώσει: «Η ταπείνωσή τους είναι οικεία σε όλους τους μαύρους Νοτιοαφρικανούς που μαντρώθηκαν, βασανίστηκαν, προσβλήθηκαν και δέχτηκαν επιθέσεις από τις δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης του απαρτχάιντ».
 
Αν και επέδειξε κατανόηση για την επίδραση στο ατομικό συμφέρον της παρούσας Miss South Africa, ο υπουργός Αθλητισμού, Τέχνης και Πολιτισμού πιστεύει πως οι λόγοι που απαιτούν την αποχώρηση υπερκαλύπτουν κατά πολύ το ατομικό συμφέρον. «Αν μη τι άλλο, με την αποχώρησή της, η φήμη και η γενική υπόληψη της Miss South Africa θα αυξηθεί πολύ στη Νότιο Αφρική και διεθνώς, σε σύγκριση με μια εκδήλωση που μπορεί να προβεί καταστροφική για το μέλλον της και τη δημόσια υπόληψή της ως μια νεαρή, μαύρη γυναίκα», εξήγησε ο υπουργός Νάτι Εμτέτουα.

«Η πρώτη μας προτίμηση ήταν να προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε ώστε να εκδοθεί ένα κοινό ανακοινωθέν στα Μέσα. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία, συνεπώς πήραμε την απόφαση τώρα να αποστασιοποιηθεί δημόσια η Κυβέρνηση και ο λαός της Νοτίου Αφρικής από τη στάση των οργανωτών των καλλιστείων Miss South Africa», προσέθεσε ο υπουργός. «Ακόμα κι έτσι, ελπίζουμε πως κάποιου είδους κοινή λογική θα επικρατήσει σε ό,τι αφορά το συμφέρον της κατόχου του τίτλου, Λαλέλα Εμσουάνε. Παραμένουμε ανοιχτοί σε συζητήσεις με αυτήν την προοπτική».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ