Το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019, στις 19:00, στο Ρομάντσο (1ος όροφος, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια, Αθήνα).

Η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στις αμερικάνικες ηπείρους. Δε μιλάμε απαραιτήτως για μαχητικές τρομοκρατικές ακροδεξιές οργανώσεις, αλλά πολύ περισσότερο για μια εξαιρετικά συντηρητική, αντιδραστική, σε πολλές περιπτώσεις φανατικά θρησκευάμενη (ακρο)Δεξιά.

Ως αποτέλεσμα ο δημόσιος και ο πολιτικός λόγος συντηρητικοποιούνται και στρέφονται προς ακροδεξιές ιδέες, βλέπουμε πολιτικούς με στενές σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις να καταλαμβάνουν σημαντικές πολιτικές και διοικητικές θέσεις, βλέπουμε τον εθνικισμό και τον ακραίο συντηρητισμό να νομιμοποιούνται στα ΜΜΕ και στην πολιτική σκηνή. Θέματα που απασχολούν όλο τον κόσμο, όπως η κλιματική αλλαγή, αλλά και σημαντικά τοπικά και εθνικά ζητήματα, όπως το Brexit, η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, το Μακεδονικό ζήτημα, γίνονται μοχλοί προώθησης εθνικιστικών, ρατσιστικών και αναχρονιστικών ιδεών, κι έτσι ολόκληρη η δημόσια συζήτηση μετατοπίζεται και χάνεται η ουσία των ζητημάτων.

Όταν λοιπόν ο ακροδεξιός λόγος γίνεται mainstream, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε και τι μπορούμε να αντιτάξουμε; Ποιες είναι οι καινούργιες μέθοδοι και τα νέα εργαλεία που χρησιμοποιεί η ακροδεξιά για να προωθήσει τις ιδέες της, για να επηρεάσει τη δημόσια συζήτηση και να νομιμοποιήσει το λόγο της; Τι μας δείχνουν τα παραδείγματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ελλάδα;

Μια συζήτηση με:

  • τη Liz Fekete, διευθύντρια του Institute of Race Relations και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος, Αγγλία
  • τον Alexander Hoffmann, δικηγόρο, πολιτική αγωγή στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης NSU, Γερμανία
  • τον Κωστή Παπαϊωάννου, Golden Dawn Watch.

Είσοδος ελεύθερη.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία ελληνικά-αγγλικά-γερμανικά.
~ Το σκίτσο είναι του Γαβριήλ Παγώνη.