Ιταλία Apartheid Free Zones bds

Apartheid Free Zones: Κύμα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους από την Ιταλία

Στην Ιταλία, 250 κοινωνικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί και εμπορικοί χώροι προχώρησαν σε μια σημαντική δέσμευση. Να διακόψουν κάθε δεσμό με εταιρείες και ιδρύματα που εμπλέκονται στο καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ που καταπιέζει εκατομμύρια Παλαιστίνιους. 

Το ισραηλινό απαρτχάιντ δεν γνωρίζει όρια, με τον αποκλεισμό των Παλαιστινίων από τα εμβόλια κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε μια πράξη ιατρικού απαρτχάιντ. Όρια όμως δεν γνωρίζει και η αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό. 

Υπάρχουν πλέον 250 χώροι σε όλη την Ιταλία που χαρακτηρίζονται ως «Ζώνες Χωρίς Απαρτχάιντ» (AFZ). 

Παρά τις συνθήκες πανδημίας που βιώνουμε, ή μάλλον εξαιτίας αυτής, το ιταλικό δίκτυο AFZ εξακολουθεί να μεγαλώνει και να επεκτείνεται. Είναι μια από τις πολλές εκφράσεις της επιθυμίας για δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο κανείς δεν θα μείνει πίσω κατά την έξοδο από τις διάφορες υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις. Όλη η Ιταλία έχει γίνει μια πορτοκαλί ζώνη. Αυτή τη φορά όμως έχει θετικό πρόσημο. Αντανακλά το κύμα της αυξανόμενης υποστήριξης των νόμιμων απαιτήσεων του παλαιστινιακού λαού για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. 

Οι διάφοροι κοινωνικοί, πολιτιστικοί, αθλητικοί και εμπορικοί χώροι του δικτύου Spazi Liberi dall’Apartheid Israeliana (SPLAI) δεσμεύονται σε βασικές ηθικές αξίες και είναι συνεπείς στην άρνησή τους να είναι αδιάφοροι απέναντι στην αδικία και την καταπίεση, όπου κι αν συμβαίνουν. Προτάσσουν την υπεράσπιση των καθολικών δικαιωμάτων και απορρίπτουν κάθε δεσμό με εκείνους που συμβάλλουν στην παραβίασή τους. 

Αλλά δεν είναι μια απλή συμβολική απόρριψη. Η εκστρατεία «Apartheid Free Zones» είναι μέρος του παγκόσμιου κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων (BDS). Το BDS ασκήσει πιέσεις έτσι ώστε επιχειρήσεις και θεσμοί που υποστηρίζουν το καθεστώς κατοχής του Ισραήλ να τερματίσουν τη συνενοχή τους στην καταπίεση εκατομμυρίων Παλαιστινίων. 

Αυτόν τον μήνα, η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, B’Tselem, επιβεβαίωσε αυτό που λένε Παλαιστίνιοι και Νοτιοαφρικανοί μελετητές εδώ και χρόνια. Το Ισραήλ έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς απαρτχάιντ, τόσο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη όσο και στο Ισραήλ. Όπως έγραψε ο συντάκτης του B’Tselem στη Guardian, «Δεν υπάρχει ούτε μια τετραγωνική ίντσα στο έδαφος που ελέγχει το Ισραήλ όπου οι Παλαιστίνιοι και οι Εβραίοι είναι ίσοι». 

Το δίκτυο AFZ δεσμεύεται να τερματίσει το σύστημα καταπίεσης του Ισραήλ. Υιοθετεί την απλή αρχή ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να είναι εγγυημένα για όλους. Μπορείτε να μας βοηθήσετε να το επεκτείνουμε. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ιταλική εκστρατεία AFZ Spazi Liberi dall’Apartheid Israeliana (SPLAI): bdsitalia.org/splai 

Πηγή: BDS movement

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ