aegean

Apartheid Air: Ελέγχει το Ισραήλ την ελληνική αστυνομία;

Διαστάσεις αποκτά στο Ισραήλ η απόφαση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Aegean να ζητήσει από δυο Ισραηλινούς πολίτες, αραβικής καταγωγής, να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο ύστερα από απαίτηση Ισραηλινών επιβατών. Βουλευτές όπως η Μισάλ Ροζίν ζήτησαν την έκτακτη σύγκλιση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων προκειμένου να καταδικάσουν την απόφαση της Aegean.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ισραηλινού ραδιοφώνου, τις οποίες φαίνεται να επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της η Aegean, ορισμένοι Ισραηλινοί επιβάτες απαίτησαν να γίνει και δεύτερος έλεγχος ασφαλείας, των δυο Αράβων επιβατών και παρεμπόδιζαν την αναχώρηση της πτήσης αρνούμενοι να καθίσουν στη θέση τους.

Ακόμη και όταν η αστυνομία πραγματοποίησε δεύτερο έλεγχο (με εντολή τίνος;) οι Ισραηλινοί αρνήθηκαν να συμμορφωθούν έως τη στιγμή που η Aegean προσέφερε στους δυο Άραβες τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος και να πάρουν πτήση επόμενης ημέρας.

Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι το προσωπικό αέρος της Aegean εξάντλησε όλα τα περιθώρια πριν φτάσει σε αυτή την εμφανώς ρατσιστική απόφαση (όπως αναγνωρίζει και η ίδια η εταιρεία στην αρχική ανακοίνωσή της, την οποία στη συνέχεια τροποποίησε) προκύπτουν ορισμένα σημαντικά ερωτήματα:

– Αφοί ορισμένοι Ισραηλινοί επιβάτες παρεμπόδιζαν την αναχώρηση της πτήσης γιατί δεν συνελήφθησαν από την ελληνική αστυνομία και να τους επιβληθεί η προβλεπόμενη ποινή του άρθρου 227 (φυλάκιση από τρεις μήνες ως πέντε έτη και χρηματική ποινή);
– Από πότε πολίτες μιας ξένης χώρας αποφασίσουν για τα μέτρα ασφαλείας ενός κυρίαρχου κράτους και αναγκάζουν τις αστυνομικές αρχές να πραγματοποιούν επιπλέον ελέγχους;
– Ποιος ήταν ο αστυνομικός διοικητής που εξεφτέλισε τη χώρα του αποδεχόμενος εντολές από του Ισραηλινούς επιβάτες;
– Ζήτησε η Aegean τη συνδρομή της αστυνομίας για την απομάκρυνση των ταραχοποιών ή αρκέστηκε στη ρατσιστική απομάκρυνση (έστω και με τη συγκατάθεσή τους) δυο επιβατών;

Ερωτήματα που φυσικά δεν έχουν κανένα νόημα αν αναλογιστεί κανείς ότι ούτε η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα ούτε κανένας από την πολιτική ηγεσία θα αναζητήσει ευθύνες για το περιστατικό το οποίο σημειώνεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την «υπουργοποίηση» του Έλληνα πρωθυπουργού ο οποίο θα μεταβεί για δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες στο Ισραήλ για να παραστεί στο υπουργικό συμβούλιο μιας ξένης χώρας.

Ενημέρωση:

Από το γραφείο Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

«Άπαρτχαϊντ» από την Aegean
Η Aegean εφάρμοσε άπαρτχαϊντ στις πτήσεις της και πιστεύει ότι με μια ανακοίνωση τύπου «δεν μας εκφράζει» και «ευχαριστούμε για την κατανόηση», ξεφεύγει των ευθυνών της.

Πριν από λίγες μέρες, ισραηλινοί επιβάτες πτήσης της Aegean απαίτησαν και κατάφεραν να μην ταξιδέψουν αραβοϊσραηλινοί. Η εταιρία ικανοποίησε το αίτημά τους, εφαρμόζοντας και νομιμοποιώντας ρατσιστικές διακρίσεις που θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του ρατσιστικού αμερικάνικου νότου.

Από τη μια, η κυβέρνηση του Ισραήλ, που μαζί με την τουρκική κυβέρνηση εφαρμόζουν «δίδυμο φασισμό» στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, έχει δημιουργήσει τις συνθήκες που θα επέτρεπαν μια τέτοια απαράδεκτη πράξη. Από τη μια, έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης και σφαγής ενός ολόκληρου λαού την Παλαιστίνη, από την άλλη, απολαμβάνει την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση των ιμπεριαλιστών, φυσικά και της ελληνικής κυβέρνησης, ανάμεσα σε αυτούς.

Από την άλλη, η Aegean, με αυτή της την πράξη μοιάζει με το ιδανικό καπιταλιστικό παραμύθι: κατάφερε να γίνει ένα πανάκριβο για τους πολίτες ιδιωτικό μονοπώλιο, αφού οι μνημονιακές (και οι προηγούμενες) κυβερνήσεις διέλυσαν και ιδιωτικοποίησαν την Ολυμπιακή και τώρα, εφαρμόζει ρατσιστικές πρακτικές στις πτήσεις της

Δεν είναι πια απλώς «ντροπή», είναι μια καθημερινότητα που προσπαθούν να μας την κάνουν συνήθεια. Να μην τη δεχτούμε.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ