Στην απαγόρευση συγκέντρωσης στη μνήμη της δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Ακλέχ, που δολοφονήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον ισραηλινό στρατό, προχώρησε η αστυνομία του Βερολίνου την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Η απαγόρευση εντάσσεται στο πλαίσιο γενικότερων απαγορεύσεων διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων υπέρ της Παλαιστίνης στη γερμανική πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες, ενόψει της ημέρας μνήμης της Νάκμπα στις 15 Μαΐου.
Η «δικαιολόγηση» της αστυνομίας του Βερολίνου ήταν ότι οι διαδηλώσεις παρουσιάζουν «άμεσο κίνδυνο» αντισημιτικών συνθημάτων, εκφοβισμού και βίας. Αρκετές από τις συγκεντρώσεις, όπως αυτή στη μνήμη της Αμπού Ακλέχ, διοργανώνονταν από εβραϊκές οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων.
Πέρα από τη συγκέντρωση στη μνήμη της δημοσιογράφου, απαγορεύτηκαν τουλάχιστον άλλες πέντε παλαιστινιακές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο. Ειδικά την Κυριακή η αστυνομία του Βερολίνου προχώρησε σε συλλήψεις διαδηλωτών που εξέφραζαν αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, με αναφορές να μιλούν για 170 συλλήψεις.
Police arrested #NakbaDay protesters in Berlin gathered to commemorate the forced displacement of Palestinians 74 years ago.
German authorities banned many pro-Palestinian demonstrations in recent days, including a vigil for slain Al Jazeera journalist #ShireenAbuAkleh. pic.twitter.com/IuvtUlpgIp
— AJ+ (@ajplus) May 15, 2022
Τις προηγούμενες εβδομάδες η αστυνομία του Βερολίνου είχε επιβάλλει παρόμοιες απαγορεύσεις, επικαλούμενη στις ανακοινώσεις της «μη ανεκτό ανισημιτισμό» που ισχυρίζεται ότι έλαβε χώρα σε συγκεντρώσεις στις 22 και 23 Απριλίου.
Ο Βίλαντ Χόμπαν, διευθυντής της εβραϊκής οργάνωσης Jüdische Stimme («Εβραϊκή Φωνή») που επρόκειτο να διοργανώσει τη συγκέντρωση στη μνήμη της Αμπού Ακλέχ, είπε πως πρόκειται για πρόσχημα: «Οι αρχές του Βερολίνου θέλουν να αποτρέψουν την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη όσο μπορούν. Παίρνουν μια χούφτα πιτσιρικάδες που λένε κάτι αντισημιτικό και τους χρησιμοποιούν για να δυσφημήσουν χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν να διαδηλώσουν ειρηνικά».
Ο Χόμπαν ενέταξε τις απαγορεύσεις αυτές στην ευρύτερη επιθυμία του γερμανικού κράτους να στηρίξει απαρέγκλιτα το Ισραήλ. «Η επίσημη θέση τους είναι πως η Γερμανία έχει μια ειδική ευθύνη απέναντι στο Ισραήλ λόγω του Ολοκαυτώματος», είπε. «Άνθρωποι όπως εμείς, ως Εβραίοι, πρέπει συνεχώς να εξηγούμε στους Γερμανούς ότι δεν μας βοηθούν στηρίζοντας την καταπίεση των Παλαιστινίων. Η δολοφονία Παλαιστίνιων δημοσιογράφων είναι μια απόπειρα δολοφονίας της πληροφορίας, δολοφονίας της αλήθειας, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που κάνει και η αστυνομία του Βερολίνου με την καταστολή διαδηλώσεων», προσέθεσε ο Χόμπαν.
Τα τελευταία χρόνια στη Γερμανία επιβάλλεται σειρά απαγορεύσεων σε οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων, αλλά και σε καλλιτέχνες που ασκούν κριτική στο κράτος του Ισραήλ και εκφράζονται υπέρ κινημάτων όπως το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS).
Διαδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Νάκμπα πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις στη Γερμανία και τον υπόλοιπο κόσμο.
Απαγόρευση μοτοπορείας και στην Αθήνα
Το πρωί του Σαββάτου, η ΕΛ.ΑΣ. εμπόδισε τη διεξαγωγή μηχανοκίνητης πορείας για την 74η επέτειο της Κατοχής της Παλαιστίνης, που επρόκειτο να διοργανωθεί από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας.
Η μοτοπορεία είχε ζητήσει και είχε λάβει άδεια διεξαγωγής από την αστυνομία. Όμως με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών που εκδόθηκε ελάχιστη ώρα πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή της, η πορεία απαγορεύτηκε.
Η απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή επικαλείται την πιθανότητα «η διεξαγωγή της να διαταράξει δυσανάλογα την κοινωνικοοικονομική ζωή» της περιοχής.
Η μοτοπορεία στη μνήμη της Νάκμπα διεξάγεται στην Αθήνα κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια. Η αιφνιδιαστική απαγόρευσή της, με ανάκληση την τελευταία στιγμή της άδειας που είχε λάβει, προκαλεί ερωτηματικά για τις πιέσεις που ασκήθηκαν ώστε να μη διεξαχθεί.