Remdesivir Gilead

«Άνθρακας ο θησαυρός» φαρμάκου της Gilead που εκτίναξε το αμερικανικό χρηματιστήριο

Το φάρμακο της εταιρείας Gilead, Remdesivir, έχει διαφημιστεί ως «η καλύτερη ελπίδα» για την αντιμετώπιση της ασθένειας CoViD-19 και ετοιμάζεται να γίνει διαθέσιμο σε 127 χώρες, έχοντας ήδη στείλει τη μετοχή της Gilead στα ύψη. Όμως τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν πως η επίδρασή του είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη.

Το Remdesivir αναπτύχθηκε ως πιθανό μέσο καταπολέμησης του ιού Έμπολα, με χρηματοδότηση τουλάχιστον 79 εκατομμυρίων δολαρίων από το αμερικανικό κράτος. Σύμφωνα με το Institute for Clinical and Economic Review το κόστος παρασκευής του ανέρχεται στα 10 δολάρια. Όμως μόλις κυκλοφορήσει επίσημα, πιθανόν μέσα στον Ιούνιο, η τιμή του αναμένεται να είναι αρκετές εκατοντάδες φορές υψηλότερη.

Ο ενθουσιασμός για το φάρμακο έχει προκληθεί από έρευνα που διεξήχθη σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ. Ο επικεφαλής του, δρ. Άντονι Φάουτσι, εγκωμίασε το Remdesivir σε συνέντευξη τύπου στον Λευκό Οίκο στις 29 Απριλίου, επικαλούμενος τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, ως «το φάρμακο που μπορεί να μπλοκάρει αυτόν τον ιό».

Μία μέρα μετά, η μετοχή της Gilead έφτανε στο υψηλότερο σημείο της εδώ και έναν χρόνο, τιμώμενη στα 84 δολάρια από 63 που ήταν στα τέλη Ιανουρίου. Ορισμένοι αναλυτές μάλιστα ισχυρίζονται πως έδωσε ώθηση σε ολόκληρο το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Όμως ο ενθουσιασμός αυτός δείχνει να είναι, εκτός από πρόωρος, και βασισμένος σε ανεπαρκή δεδομένα. Μιλώντας στο the Intercept, ο ιδρυτής των τμημάτων φαρμακολογικής βιοτεχνολογίας και ανθρώπινης ρετροϊολογίας στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Χέηζελτιν, λέει πως το Remdesivir «δεν δουλεύει καθόλου, από όσο μπορώ να καταλάβω, ή έχει ελάσσονα επίδραση».

Η έρευνα της εταιρείας έδειξε πως το φάρμακο επιταχύνει κατά λίγες μέρες την ανάρρωση των ασθενών με CoVid-19 που το έλαβαν, 11 σε σύγκριση με τις 15 όσων δεν το έλαβαν. Όμως δεν βοήθησε τους πιο βαριά ασθενείς και δεν βελτίωσε σημαντικά την πιθανότητα επιβίωσης από τη νόσο. Η Gilead επίσης δεν έδωσε δεδομένα στο κατά πόσο το φάρμακο επιτυγχάνει να μειώσει το ιικό φορτίο στους ασθενείς. Αντίθετα, μία κινεζική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet, έδειξε πως το Remdesivir απέτυχε να μειώσει το ιικό φορτίο.

Υπάρχει μία μέθοδος θεραπείας που έχει δείξει καλύτερα αποτελέσματα από το Remdesivir. Η χρήση του συνδυασμού των ουσιών interferon beta-1b, lopinavir-ritonavir, και ribavirin, έχει οδηγήσει σε ακόμα ταχύτερη ανάρρωση ασθενών (7 ημέρες, έναντι 12 όσων δεν το χρησιμοποίησαν) και πιο σημαντικά, μειώνει σημαντικά το ιικό τους φορτίο, σύμφωνα με έρευνα δημοσιευμένη στο Lancet.

Όμως για αυτές τις ουσίες δεν υπάρχει ο αντίστοιχος ενθουσιασμός, διότι οι πατέντες τους έχουν λήξει και είναι διαθέσιμες ως γενόσημα φάρμακα, μη επιτρέποντας στις φαρμακευτικές να κερδοσκοπήσουν από την παραγωγή τους.

Στον αντίποδα το Remdesivir αναμένεται να επιφέρει πακτωλό κερδών στην Gilead, που είχε έσοδα 22 δισ. δολαρίων το 2019. Η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για κερδοσκοπία, σε φάρμακά της ενάντια στον ιό HIV και την ηπατίτιδα C.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ