Συμβούλιο Συνεργασίας Εθρωπαϊκή Ένωση Ισραήλ Παλαιστίνη ανθρωπιστικές οργανώσεις απαρτχάιντ

Ανοιχτή Επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ: Ακυρώστε το Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ

Πηγή: BDS Greece

Μετά από 10 χρόνια, η ΕΕ ετοιμάζεται να επαναλάβει το Συμβούλιο Σύνδεσής με το Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου (5-6/10 Πράγα). Εάν πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση υψηλού επιπέδου, θα κανονικοποιήσει περαιτέρω τις αυταρχικές και καταπιεστικές ισραηλινές πρακτικές και εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού και της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών.

Πρόσφατα, η ΕΕ υπέγραψε επίσης μια νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, που στην ουσία παραβλέπει όλα τα ισραηλινά εγκλήματα.

Στις 26 Σεπτεμβρίου, εξέχουσες παλαιστινιακές και ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απέστειλαν επείγουσα επιστολή στους ευρωπαίους Υπουργούς Εξωτερικών και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Josep Borrell, με την οποία ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση για ανανέωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Αντί να επιτρέπουν στο Ισραήλ να εδραιώνει κάθε μέρα το αποικιοκρατικό εποικιστικό του εγχείρημα και το καθεστώς του απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα έπρεπε να εκπληρώσουν την υποχρέωσή τους να τερματίσουν την κουλτούρα της ατιμωρησίας του Ισραήλ και να θέσουν το Ισραήλ υπόλογο προκειμένου να οικοδομηθεί ένα δίκαιο μέλλον. Αυτό έρχεται σε μια στιγμή που το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων επιθέσεων σε παλαιστινιακές ΜΚΟ, της συνεχιζόμενης μαζικής εκδίωξης στο Masafer Yatta, των καθημερινών δολοφονιών και μαζικών συλλήψεων Παλαιστινίων και των
στρατιωτικών επιθέσεων στη Γάζα.

Συμμετάσχετε στο αίτημά μας για #CancelEUIsraelCouncil.

Ανοιχτή Επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ: Ακυρώστε το Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ – Ισραήλ

Προς Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Αξιότιμε κύριε Josep Borrell, Ύπατε Εκπρόσωπε της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ,
Αξιότιμοι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών,

Οι υπογεγραμμένες παλαιστινιακές και ευρωπαϊκές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών απευθύνουν αυτήν την επιστολή προς εσάς για να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με την απόφαση να ανανεωθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Ισραήλ (εφεξής «Συμβούλιο Σύνδεσης»), το οποίο επιδιώκει την επανέναρξη του επίσημου διαλόγου και την ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ υιοθετώντας ως επικρατούσα τάση τις πολύ προβληματικές «Συμφωνίες του Αβραάμ».

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von Der Leyen στην τελευταία της επίσκεψη στην περιοχή δήλωσε για το Ισραήλ: «Ο κοινός πολιτισμός και οι αξίες μας έχουν δημιουργήσει μια βαθιά σύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Ισραήλ… ο ισχυρότερος δεσμός που μοιραζόμαστε είναι η πίστη μας στη δημοκρατία και στις δημοκρατικές αξίες».

Τα διπλά μέτρα και σταθμά που εφαρμόζουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν στρατιωτική κατοχή, προσάρτηση και εγκλήματα πολέμου είναι προφανή και αφόρητα για τους Παλαιστίνιους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης που διαμόρφωσαν τη διεθνή τάξη και υιοθετήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εφαρμόζονται και να διατηρούνται παντού.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Σύνδεσης θα εξομαλύνει περαιτέρω τις αυταρχικές και καταπιεστικές πρακτικές αντί για τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, και παραβλέποντας τις εδραιωμένες παραβιάσεις σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης σχεδιάζεται να συνέλθει εκ νέου σε μια περίοδο όπου το Ισραήλ έχει εντείνει τις επιθέσεις του κατά του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαίων πολιτών. Ήδη 94 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις αρχές του έτους, χωρίς κανείς να λογοδοτήσει. Τους τελευταίους μήνες, ο ισραηλινός στρατός έχει επανειλημμένα εισβάλει σε παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς και πόλεις, όπως η Τζενίν και η Ναμπλούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σκοτώνοντας περισσότερους από 27 Παλαιστίνιους μόνο στην Τζενίν. Αυτές οι παράνομες επιδρομές οδήγησαν στη στοχευμένη δολοφονία της δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh τον Μάιο του 2022, η οικογένεια της οποίας συνεχίζει να αναζητά δικαιοσύνη και λογοδοσία.

Στις 4 Μαΐου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως στις εντολές μαζικής απέλασης περισσότερων από 1.300 Παλαιστινίων σε οκτώ κοινότητες στο Masafer Yatta, στα νότια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και οι κατεδαφίσεις έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω κλοπή γης και ισραηλινή προσάρτηση. Αυτές οι εντολές ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ από το 1967. Έκτοτε, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της επαναλαμβάνουν τακτικά αναφερόμενοι στην παρανομία τόσο των επιχειρήσεων απέλασης όσο και της ισραηλινής επιχείρησης εποικισμών που χτίστηκαν σε κλεμμένη παλαιστινιακή γη, αλλά στην πράξη [η ΕΕ] παραλείπει να τηρήσει τις δικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ ενώ επιτρέποντας σε ευρωπαϊκές εταιρείες, κυβερνήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν τις συναλλαγές με τους ισραηλινούς παράνομους εποικισμούς, η ΕΕ όχι μόνο διατηρεί αλλά και ενισχύει την ίδια την ύπαρξη αυτών των εγκλημάτων πολέμου, χρηματοδοτώντας περαιτέρω την ισραηλινή κλοπή της παλαιστινιακής γης και φυσικών πόρων.

Το Ισραήλ έχει επίσης κλιμακώσει σημαντικά την επίθεσή του σε παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Στις 18 Αυγούστου ο στρατός του εισέβαλε στην πόλη Ραμάλα, έκανε επιδρομές, λεηλάτησε ενώ έκλεισε βίαια τα γραφεία επτά παλαιστινιακών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών τις οποίες είχε ποινικοποίησει κηρύσσοντας τες παράνομες από τον Οκτώβριο του 2021. Αυτή η κίνηση ακολουθεί δεκαετίες συντονισμένων προσπαθειών για την απαξίωση, το σταμάτημα της χρηματοδότησης και τη φίμωση του κρίσιμου έργου τους για αποκάλυψη των ισραηλινών εγκλημάτων και πίεση για απόδοση ευθυνών.

Ενώ εννέα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απορρίψει την ποινικοποίηση αυτών των οργανώσεων σε κοινή τους δήλωση και έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν και να συνεργάζονται με την παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών, η ΕΕ απέτυχε να προστατεύσει ουσιαστικά αυτούς τους οργανισμούς και το προσωπικό τους. Ο Ισπανός πολίτης Juana Ruiz Rishmawi κρατήθηκε αυθαίρετα για 10 μήνες, απλώς επειδή εργαζόταν σε μια από τις παλαιστινιακές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών υπό ισραηλινές επιθέσεις και ο Salah Hammouri, γαλλοπαλαιστίνιος δικηγόρος που συνεργάζεται με το Addameer, εξακολουθεί να κρατείται αυθαίρετα.

Τον Ιούνιο του 2022, η Λωρίδα της Γάζας συμπλήρωσε 15 χρόνια υπό ασφυκτικό αποκλεισμό από αέρα, θάλασσα και ξηρά. Μεταξύ 5 και 7 Αυγούστου 2022 , το Ισραήλ διεξήγαγε μια απρόκλητη στρατιωτική επίθεση κατά της Γάζας , πραγματοποιώντας μια σειρά από σφοδρές αεροπορικές επιδρομές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και στοχεύοντας σκόπιμα αμάχους και τα σπίτια τους. Κατά τη διάρκεια της 3ήμερης επίθεσης σκοτώθηκαν 49 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων τέσσερις γυναίκες και 17 παιδιά, ενώ άλλοι 360 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 151 παιδιά και 58 γυναίκες.

Η ΕΕ έχει επίσης υπογράψει μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο ως μέρος των πολιτικών που στοχεύουν στον εξορθολογισμό των πολύ προβληματικών «Συμφωνιών του Αβραάμ» και στην προσέγγιση της ΕΕ με την περιοχή για την ενσωμάτωση του Ισραήλ στη στρατηγική ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ. Το Ισραήλ εμποδίζει συστηματικά την πρόσβαση των Παλαιστινίων σε φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, ενώ διατηρεί τον αποκλεισμό και προωθεί τις δικές του εξαγωγές φυσικού αερίου. Η νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο που συγκαταλέγεται στα νέα σχέδια πολιτικής της ΕΕ για τη Νότια Γειτονία εξυπηρετεί αυταρχικά συμφέροντα και υπονομεύει περαιτέρω το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

Αυτή είναι η πραγματικότητα από την οποία έχουν αποσυνδεθεί οι αποφάσεις της ΕΕ. Με την ενίσχυση του διαλόγου ΕΕ-Ισραήλ, που επιθυμούν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, αντί να αναγκαστεί το Ισραήλ να λογοδοτεί με ουσιαστικές ενέργειες, η ΕΕ συνεχίζει να συμπεριφέρεται στο Ισραήλ ως έναν παράγοντα καλής πίστης, σε αντίθεση με τον «κακής πίστης κατακτητή», όπως ακριβώς περιγράφει το Ισραήλ ο πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ Michael Lynk.

Αντί να επιτρέπουν στο Ισραήλ να εδραιώνει το αποικιοκρατικό εγχείρημα του και το καθεστώς του απαρτχάιντ, επιβραβεύοντάς το με περαιτέρω οικονομική συνεργασία και εμπόριο στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογιών, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν υποχρέωση και συμφέρον να θέσουν το Ισραήλ υπόλογο και να θέσουν τέλος σε ατιμωρησία.

Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΕ να αναθεωρήσει την απόφασή της να αναβιώσει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ, την πρόσφατα υπογραφείσα συμφωνία για το φυσικό αέριο και άλλα προγράμματα συνεργασίας, θεωρώντας το Ισραήλ υπόλογο για τα επίμονα εγκλήματά του και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού.

Υπογράφουσες Οργανώσεις:
Palestinian CSOs (Civil Society Organizations)
Addameer Prisoner Support and Human Rights Association
Al Mezan Center for Human Rights
Al-Haq
Applied Research Institute – Jerusalem (ARIJ)
Bisan Center for Research and Development
BNC – BDS National Committee
Boycott from Within
Burj alluqluq Social Center Society
Center for Defense of Liberties & Civil Rights “Hurryat”
General Federation of Palestinian Workers
General Union of Palestinian Teachers (Gupt)
Palestinian Campaign for the Academic & Cultural Boycott of Israel (PACBI)
Palestinian Non Governmental Organizations Network (PNGO)
QADER for Community Development
Stop the Wall Campaign
The Freedom Theatre
The Jerusalem Human Rights Consortium
The Palestine Institute for Public Diplomacy (The PIPD)
The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy – MIFTAH
Treatment and Rehabilitation Center for Victims of Torture
Union of Agricultural Work committees UAWC
Union of Cooperative Associations for Saving and Credit “UCASC”
Women’s Centre for Legal Aid and Counseling

Ευρωπαϊκές οργανώσεις:
Apart collective
Association Belgo-Palestinienne WB, Belgium
Association des Universitaires pour le Respect du Droit International en Palestine (AURDIP)
Association France Palestine Solidarité (AFPS), France
Associazione Amici della Mezzaluna Rossa Palestinese
BDS groups: Austria, Berlin, France, Greece, Italia, Marche, Norway, País valencià, Roma
Comité pour une Paix Juste au Proche-Orient, Luxembourg
Coordinamento Campagna BDS Bologna, Italy
European Coordination of Committees and Associations for Palestine – ECCP
European Legal Support Center (ELSC)
European Trade Union Network for Justice in Palestine
Flemish Socialist Movement (V-SB), Belgium
Gibanje za pravice Palestincev
Iniciatíva za spravodlivý mier na Blízkom východe, (Slovak Initiative for a Just Peace in the Middle East)
Ireland-Palestine Solidarity Campaign
Irish Rule of Law International, Ireland
Jüdische Stimme für gerechten Frieden in Nahost, Germany
Kapitál, kultúrno-spoločenský mesačník
La Via Campesina – Arab and North Africa Region LVC ARNA
Law for Palestine
Mezinárodní hnutí solidarity ISM
Ne našim jménem! – Za spravedlivý mír na Blízkém Východě
Nederlands Palestina Komitee, Netherlands
NOVACT International Institute for Nonviolent Action, Spain
Palestina Solidariteit vzw
Paz con Dignidad, Spain
Platform of French NGOs for Palestine, France
Polish Palestine Solidarity Campaign, Poland
Red Solidaria contra la ocupación de Palestina – RESCOP
Rete Romana di Solidarietà con il popolo Palestinese
SADAKA, Ireland
The Norwegian Committee for Academic and Cultural Boycott of the State of Israel (Akulbi)
The Palestine Solidarity Association in Sweden (PGS), Sweden
The Rights Forum, Netherlands
Trócaire, Ireland
Union syndicale Solidaires, France
Viva Salud, Belgium

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ