χρυσάφι του χρόνου ντοκιμαντέρ κατοχή θεσσαλονίκη

«Αναζητώντας το Χρυσάφι του Χρόνου» στο θερινό Τριανόν

Ιστορικό- πολιτικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στην κατοχική περίοδο από τους Γερμανούς (1941- 1944), στην πόλη της Θεσσαλονίκης, θέτοντας ερωτήματα στη σημερινή πραγματικότητα.

Πέμπτη 1/7 ώρα 21:00*
Παρασκευή 2/7 ώρες 21:00 -23:00

Τιμή εισιτηρίου 5€

Όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν παρουσία σκηνοθέτη και συντελεστών.

*Μετά την προβολή της Πέμπτης 1/7 θα ακολουθήσει συζήτηση για το ντοκιμαντέρ και την κατοχική περίοδο όπου θα μιλήσει ο παλιός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, σημερινός φιλόσοφος και αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς Ευτύχης Μπιτσάκης.

Η ταινία ολοκληρώθηκε το 2018 και βασίστηκε στο βιβλίο του Τάσου Κατσαρού «Οι αντάρτες δεν προσκυνούν, μάχες του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη», που εκδόθηκε από τον οίκο «Διάδοση». Ο τίτλος της είναι εμπνευσμένος από μία ρήση του υπερρεαλιστή Αντρέ Μπρετόν, η οποία αναγράφεται στο μνήμα του.

Η ταινία δημιουργήθηκε με το σκεπτικό της διατήρησης και διάδοσης της ιστορικής μνήμης απέναντι στη λήθη που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυρίαρχης τάξης.

Η ταινία ξεκινά με μία αναφορά στις οικονομικές κρίσεις, κυρίως αυτή του 1929 που οδήγησε στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φτάνει μέχρι την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, λίγο πριν από αυτόν. Στη συνέχεια περνάει στο κυρίως θέμα που είναι η γερμανική κατοχή στη Θεσσαλονίκη (πείνα, θάνατοι, συσσίτια, ομάδες αντίστασης, τάγματα ασφαλείας, απελευθέρωση) και εξετάζει τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πόλη εκείνη την εποχή, επισημαίνοντας το ήθος των ανθρώπων και τη σημαντική παρακαταθήκη που άφησαν όσοι αγωνίστηκαν για έναν καλύτερο κόσμο.

Επιπλέον υπάρχει μία σύντομη αναφορά στη μεταπολεμική περίοδο και το ντοκιμαντέρ κλείνει με τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αφήνοντας ανοιχτά ερωτήματα για το σήμερα και το αύριο.

Κατά τη διάρκεια της ταινίας παρουσιάζονται συνεντεύξεις με έντεκα ανθρώπους, οι οποίοι ανήκουν και στις δύο πολιτικές πλευρές, έδρασαν εκείνη την κρίσιμη περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας και άφησαν το δικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και βίντεο της κατοχικής περιόδου.

Συντελεστές

Τη σκηνοθεσία και την ιστορική έρευνα έκανε ο Τάσος Κατσαρός, το μοντάζ και τον ήχο υπογράφει ο Μανώλης Λαγουδάκης, τη φωτογραφία ο Γιάννης Τσιτσίμης.
Παραγωγή ο Μανώλης Λαγουδάκης.

Σύντομο βιογραφικό συντελεστών

Ο Τάσος Κατσαρός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Συμμετέχει στο συνεργατικό βιβλιοπωλείο – καφέ και χώρο πολιτισμού ΠΟΕΤΑ, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Έχει γράψει δύο ιστορικά βιβλία
-ΜΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΧΟΜΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ Θεσσαλονίκη (1946-47)
Αντάρτικο Πόλεως Στενή Αυτοάμυνα (Ο.Π.Λ.Α.), εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ
-ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ μάχες του Ε.Λ.Α.Σ. και της Ο.Π.Λ.Α. στην
κατεχόμενη Θεσσαλονίκη (1941-44), απ’ τις εκδόσεις ΔΙΑΔΟΣΗ.

Ο Εμμανουήλ Λαγουδάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1983. Έχει σπουδάσει Μηχανικός Ήχου στο Ρέθυμνο. Ασχολείται με την αυτοοργάνωση στην τέχνη και διατηρεί ένα ελεύθερο ανεξάρτητο label και στούντιο ηλεκτρονικής μουσικής και σύγχρονου πολιτισμού, την Liquid Seed. Αυτή την περίοδο ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη ως διανομέας. Έχει δύο παιδάκια την Αγάπη και τον Νίκο, είναι αθεράπευτα ουτοπιστής πιστεύοντας στον άνθρωπο, στις αρχές της αλληλεγγύης, της φιλίας και πολέμιος της σκληρής εξουσίας και του ολοκληρωτισμού.

Facebook: https://www.facebook.com/seekingthegoldoftime/
Trailer: https://youtu.be/zgZpH7QqsLQ
Προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/cinema/cine-
trianon/anazitontas-to-xrysafi-tou-xronou/

Facebook εκδήλωση: https://www.facebook.com/events/323076345939275/

Αναζητώντας το χρυσάφι του χρόνου | Ντοκιμαντέρ | Ελλάδα | Διάρκεια 95’
Σκηνοθεσία – Έρευνα: Τάσος Κατσαρός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Τσιτσίμης
Μοντάζ – Ήχος – Παραγωγή: Μανώλης Λαγουδάκης
Γλώσσα: Ελληνικά

Διεύθυνση: Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101 (Μετρό Βικτώρια), Τηλ.: 210 8215469
www.trianon.gr | [email protected] | Facebook: Τριανον

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ