«Αναμνήσεις ενός επαναστάτη»: H συγκλονιστική ιστορία του Βίκτορ Σερζ

Οι Ακυβέρνητες Πολιτείες παρουσίασαν στο πλαίσιο της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου το βιβλίο του Βίκτορ Σερζ Αναμνήσεις ενός επαναστάτη σε δεύτερη αναθεωρημένη έκδοση.

Γράφοντας τις Αναμνήσεις ενός επαναστάτη, ο Βικτόρ Σερζ αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη ρήση: «Δεν ζούμε για τον εαυτό μας, ζούμε για να δουλεύουμε και να αγωνιζόμαστε».

Οι Αναμνήσεις του δεν είναι απλώς η λεπτομερής αφήγηση της ζωής του, αλλά, πολύ περισσότερο, η κριτική παρουσίαση των μεγάλων ιστορικών και κοινωνικών γεγονότων, με τα οποία βρέθηκαν αντιμέτωποι οι άνθρωποι της εποχής του. Το Παρίσι των αρχών του περασμένου αιώνα, ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος, οι μεγάλες επαναστάσεις στη Ρωσία και την Ισπανία, οι απαρχές του Δευτέρου Παγκοσμίου συνθέτουν το σκηνικό αυτής της συγκλονιστικής μαρτυρίας.

Το βιβλίο είναι γραμμένο με ένα «σοσιαλιστικό και αναρχικό, διόλου αποθαρρυμένο πνεύμα» και ακροβατεί με απόλυτη ισορροπία ανάμεσα στην κοφτερή κριτική ματιά του συγγραφέα και την σταθερή προσήλωση σε μία κατηγορική προσταγή: ποτέ να μην αρνηθείτε την υπεράσπιση του ανθρώπου ενάντια στα συστήματα που σχεδιάζουν την εκμηδένιση του ατόμου.

Για το βιβλίο μίλησαν οι:
Σάββας Μιχαήλ, συγγραφέας, μέλος του ΕΕΚ
Ρεβέκκα Πέσσαχ, μεταφράστρια του βιβλίου
Στέφανος Ροζάνης, επιμελητής του βιβλίου

Ο Βικτόρ Σερζ γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1890 από εξόριστους Ρώσους γονείς και πέθανε στο Μεξικό το 1947.

Στρατεύθηκε στις τάξεις των αναρχικών στη Γαλλία και την Ισπανία, όμως έγινε μέλος του Ρώσικου Κομμουνιστικού Κόμματος μετά την άφιξή του στην κόκκινη Πετρούπολη τον Ιανουάριο του 1919. Βοήθησε στη δημιουργία της Κομμουνιστικής Διεθνούς, αλλά αργότερα διαφώνησε με τον σταλινισμό, δεν συνθηκολόγησε, συνελήφθη και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στα Ουράλια. Αφέθηκε ελεύθερος χάρη στη διεθνή κατακραυγή, διώχτηκε από τη Ρωσία και επέστρεψε στη Γαλλία. Κυνηγημένος από τους ναζί στην Ευρώπη, πέθανε εξόριστος στο Μεξικό. Ένας άνθρωπος χωρίς καμιά περιουσία και χωρίς εθνικότητα, που παρέμεινε αφοσιωμένος στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση.

Ο Βικτόρ Σερζ έγραψε κυρίως στα γαλλικά. Οι Αναμνήσεις ενός επαναστάτη αποτελούν, κατά γενική ομολογία, το σημαντικότερο έργο του, καθώς συμπυκνώνουν την συμμετοχή του συγγραφέα σε τρεις μεγάλες επαναστάσεις, την ενεργό πολιτική του δράση σε επτά χώρες, αλλά και τις φυλακίσεις του σε Ανατολή και Δύση.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του βιβλίου:

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ