ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Αν βλέπεις τα συστημικά κανάλια είσαι απειλή για τη δημοκρατία – του Άρη Χατζηστεφάνου

Κάτι μοναδικό στην ιστορία των ελληνικών ΜΜΕ συνέβη το Σάββατο. Μια ιστορία που θα πρέπει να διδάσκεται σε σχολές δημοσιογραφία για τον τρόπο με τον οποίο τα συστημικά ΜΜΕ απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Ο Χρυσοχοϊδης έδωσε εντολή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων να διερευνήσει όλες τις καταγγελίες αστυνομικής βίας που μεταδίδονται τα τελευταία 24ωρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αναλυτικά η λίστα στο τέλος του κειμένου).

Κρίνοντας από την εμπειρία προηγούμενων ερευνών, στις οποίες αστυνομικοί εξετάζουν τις καταγγελίες αστυνομικών, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μια ακόμη τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης. Ούτως η άλλως οι ελάχιστες ευθύνες που συνήθως αποδίδονται είναι πειθαρχικές και σχεδόν ποτέ ποινικές. Η διαδικασία είναι δηλαδή στημένη πριν ακόμη ξεκινήσει η έρευνα.

Παρόλα αυτά θα δεχθούμε το τεκμήριο της αθωότητας των ελεγκτών και θα αναμένουμε το πόρισμα.

Η είδηση όμως σήμερα βρίσκεται αλλού.

Όλα τα περιστατικά που θα διερευνηθούν έχουν καταγραφεί κυρίως από κάμερες και κινητά τηλέφωνα πολιτών. Σχεδόν κανένα από αυτά δεν μεταδόθηκε από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία μας έδειχναν ξανά και ξανά ένα και μόνο πλάνο – αυτό του τραυματισμού του αστυνομικού, τον οποίο εγκατέλειψαν οι συνάδελφοί του στη μέση του δρόμου.

Δεν θέλουμε να μειώσουμε τη συνεισφορά των φωτορεπόρτερ και ορισμένων δημοσιογράφων που έκαναν με αυτοθυσία τη δουλειά τους ούτε ορισμένων τηλεοπτικών σταθμών που μετέδωσαν εικόνες αστυνομικής βίας. Η νύχτα της Νέας Σμύρνης, όμως, ανήκει στη δημοσιογραφία των πολιτών.

Όποιος ενημερώνεται τις τελευταίες ημέρες μόνο από τους τηλεοπτικούς σταθμούς του Αλαφούζου, του Μαρινάκη και του Βαρδινογιάννη όχι μόνο δεν είδε τα βίντεο αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είδε μονταρισμένες εικόνες που αντιστρέφουν την πραγματικότητα. Στα δελτία του Alpha ήταν πιθανότερο να δεις ρεπορτάζ για αστυνομικούς που βοηθούν ασθενείς στο δρόμο παρά το καθημερινό πογκρόμ εναντίον πολιτών, που πραγματοποιούν οι δυνάμεις κρούσης του Χρυσοχοϊδη.

Η πραγματική ενημέρωση γινόταν ως επί το πλείστον από το διαδίκτυο και λίγα μεγάλα ΜΜΕ που κράτησαν τη σημαία της δημοσιογραφίας. Για αυτό και προειδοποιούμε εδώ και καιρό ότι αναμένουμε μια συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις επόμενες εβδομάδες.

Ένας πολίτης που ενημερώνεται μόνο από τα συστημικά κανάλια είναι ένας κακά ενημερωμένος πολίτης. Και ένας κακά ενημερωμένος πολίτης είναι απειλή για τη δημοκρατία. Η σωστή ενημέρωση για όσα συμβαίνουν γύρω μας είναι πρωτίστως δικαίωμα αλλά είναι και υποχρέωση. Όπως απαγορεύεται η άγνοια του νόμου έτσι «απαγορεύεται» και η άγνοια της πραγματικότητας.

Η παραπληροφόρηση που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία χρόνια. Μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις ψευδείς ειδήσεις που μετέδιδαν οι ίδιοι μιντιάρχες και οι ίδιοι μεγαλοδημοσιογράφοι την εβδομάδα του δημοψηφίσματος. Τότε η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού τους γύρισε την πλάτη. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και σήμερα.

Μόνο ένα γενικευμένο μποϊκοτάζ στην παραπληροφόρηση μπορεί να σώσει τη δημοκρατία.

Η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων είναι ήδη σε εξέλιξη για τις παρακάτω υποθέσεις:

-καταγγελίες για αστυνομικό που φέρεται να προέβαλε όπλο και να απείλησε διαδηλωτές,

-καταγγελίες για έφοδο της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» σε κατάστημα στη Νέα Σμύρνη και στη συνέχεια παρέσυραν με το δίκυκλό τους διαδηλωτή,

-την υπόθεση σύλληψης λάθος υπόπτου – για τον ξυλοδαρμό του αστυνομικού της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» στη Νέα Σμύρνη- στο Μενίδι και της διαρροής των προσωπικών του στοιχείων,

-καταγγελία ότι αστυνομικοί της Ομάδας «ΔΡΑΣΗ» εισέβαλαν στην είσοδο πολυκατοικίας και προσήγαγαν πολίτη,

-υπόθεση των καταγγελιών 18χρονης που υποστηρίζει ότι την παρενόχλησαν σεξουαλικά αστυνομικοί των ΜΑΤ, την ξυλοκόπησαν και δεν της επέτρεψαν να την εξετάσει ιατρός και

-καταγγελία για ξυλοδαρμό κρατουμένων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Επιπλέον, η Υποδιεύθυνση Διοικητικών Εξετάσεων ανέλαβε τη διενέργεια Ένορκων Διοικητικών Εξετάσεων για:

-βίντεο όπου απεικονίζεται αστυνομικός να χαστουκίζει γυναίκα που διαμαρτύρεται,

-καταγγελίες που αναφέρουν ότι αστυνομικοί πετούν μολότοφ σε διαδηλωτές,

-καταγγελία από 5 φοιτητές που προσήχθησαν, εκ των οποίων ένας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην οδό Πανεπιστημίου και

-καταγγελίες για περιστατικά ξυλοδαρμού εκπροσώπων του Τύπου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ