Βενεζουέλα ΗΠΑ Ιράν πειρατεία πετρέλαιο
Φωτογραφεία αρχείου

Αμερικανική «πειρατεία» στο Αιγαίο με εμπλοκή της Αθήνας και Έλληνα εφοπλιστή

«Διεθνή Πειρατεία» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση του Ιράν την κατάσχεση, κοντά σε ελληνικά νησιά, φορτίου ιρανικών καυσίμων . Για το λόγο αυτό κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters την κατάσχεση των καυσίμων πραγματοποίησε το αμερικανικό κράτος από το πλοίο Pegas (το οποίο μετονομάστηκε σε Lana την 1η Μαρτίου). Πρόκειται για πλοίο ρωσικών συμφερόντων με ιρανική σημαία.

Οι αμερικανικε΄ς αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο, είχαν ζητήσει την κατάσχεση του φορτίου πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία λόγω παραβίασης των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει εναντίον της τράπεζας Promsvyazbank, η οποία θεωρείται ότι παίζει «κομβικό ρόλο στην πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας». Παρόλα αυτά από τις πρώτες πληροφορίες δεν ήταν σαφές αν η κατάσχεση έγινε για παραβίαση κυρώσεων εναντίον του Ιράν, της Ρωσίας ή συνδυασμό των δυο.

Η Ουάσιγκτον κρατά για τον εαυτό της τα καύσιμα που κατασχέθηκαν τα οποία θα μεταφερθούν στις ΗΠΑ με το υπό Λιβεριανή σημαία δεξαμενόπλοιο Ice Energy της εταιρείας Dynacom. Πρόκειται για τη ναυτιλιακή εταιρεία του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος είχε πλειοδοτήσει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που εμπλέκονται και στη ναυπήγηση αμερικανικών φρεγατών. Ο Προκοπίου δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στο χώρο της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG – τομέα ο οποίος γνωρίζει τρομακτική άνθηση καθώς οι ΗΠΑ προωθούν το δικό τους LNG παράλληλα με τις κυρώσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Αφήνοντας λοιπόν τις αμερικάνικες δυνάμεις να αλωνίζουν σαν αυτοκρατορική δύναμη στο Αιγαίο -με τη βοήθεια και φίλα προσκείμενων εφοπλιστών – η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταφέρνει να ανοίξει παράλληλα δυο μέτωπα με το Ιράν αλλά και τη Ρωσία.

Οι απειλές αλλά και οι κατασχέσεις ιρανικών πλοίων έχουν γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια για τις ΗΠΑ, οι οποίες δεν διστάζουν να εμπλέξουν και άλλες χώρες σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν πολύ εύκολα να οδηγήσουν ακόμη και σε θερμά επεισόδια.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ