Ο θάνατος τεσσάρων Αμερικανών στρατιωτών κατά τη διάρκεια ενέδρας πριν από σχεδόν ένα μήνα στο Νίγηρα εξακολουθεί να απασχολεί τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Σελίδες επί σελίδων γράφονται για να περιγράψουν και το τελευταίο δευτερόλεπτο των συγκρούσεων, ενώ ατελείωτες ώρες ζωντανών συνδέσεων σχολιάζουν τις αντιδράσεις του Αμερικανού προέδρου και των συγγενών των θυμάτων.
Αυτό όμως, που σχεδόν κανένας δεν ξέρει να απαντήσει είναι τί έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Νίγηρα. Μιλώντας στο NBC ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που συμμετέχει στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων, δήλωσε ότι δεν είχε ξανακούσει πως το Πεντάγωνο διατηρεί στο Νίγηρα 1.000 στρατιώτες.
Απόλυτη άγνοια δήλωσε και ο πρώτος τη τάξει γερουσιαστής Τσακ Σάμερ.
Φυσικά, αν οι καθ’ύλην αρμόδιοι πολιτικοί δεν είχαν ξανακούσει για το μέγεθος της αμερικανικής παρουσίας σε μια ξένη χώρα, εύκολα μπορεί κανείς να υποθέσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών δεν γνωρίζει ότι η χώρα τους διαθέτει 800 αμερικανικές βάσεις σε περισσότερες από 172 χώρες – από τις 193 που είναι μέλη του ΟΗΕ.
Ακόμη και το Πεντάγωνο αρνείται να αποκαλύψει πού υπηρετούν 38.000 στρατιώτες από τους περίπου 300.000 που βρίσκονται έξω από την αμερικανική επικράτεια – και οι οποίοι μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο.
Στην περίπτωση του Νίγηρα, έπρεπε συνήθως να διαβάσεις ατελείωτα σεντόνια ασήμαντων δημοσιογραφικών λεπτομερειών για να βρεις μια γραμμή που να εξηγεί ότι οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν συνόδευαν ομάδα στρατιωτών από τον Νίγηρα και ίσως να συμμετείχαν σε αποστολή για να δολοφονήσουν μέλος της Αλ Κάιντα. Ή του ISIS. Ή και των δυο.
Α, και κατά πάσα πιθανότητα οι υπόλοιποι Αμερικανοί πεζοναύτες σώθηκαν όταν επενέβη ο Γαλλικός στρατός με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών.
Τί πιο φυσιολογικό. Δυο ξένοι στρατοί επιχειρούν σε μια τρίτη χώρα χωρίς να το γνωρίζουν ούτε καν οι πολιτικοί που ψήφισαν να τους στείλουν εκεί.
Όσο για την ερώτηση “τι έκαναν οι Αμερικανοί στρατιώτες στο Νίγηρα” η (πολύ) σύντομη απάντηση είναι: Ο Νίγηρας έχει ορισμένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα ουρανίου στον πλανήτη.
Περισσότερα όμως, για αυτό μπορείτε να διαβάσετε στην παλαιότερη ανάλυσή μας για τα γεωστρατηγικα παιχνίδια των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Κίνας στην περιοχή.