του Ανδρέα Κοσιάρη
Η πυρκαγιά σε χώρο εργασίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Η λογική λέει πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιβάλλεται η άμεση εκκένωση του χώρου εργασίας και η επιστροφή των εργαζόμενων στις δουλειές τους μόνο εφόσον η φωτιά σβήσει και ο χώρος εξαεριστεί καλά από τον καπνό και τις επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Η λογική αυτή όμως δεν φαίνεται να ισχύει στους χώρους εργασίας του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, Amazon — τουλάχιστον 50 εργαζόμενοι της εταιρείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα όταν αντέδρασαν στις διαταγές της διοίκησης να επιστρέψουν στις δουλειές τους αμέσως μετά από μία πυρκαγιά στην αποθήκη JFK8 στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης.
Οι εργαζόμενοι της συγκεκριμένης αποθήκης έχουν ψηφίσει πλειοψηφικά για τη δημιουργία σωματείου, κάτι που όμως δεν έχει αναγνωριστεί από την εταιρεία. Όταν το απόγευμα της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου ξέσπασε πυρκαγιά σε έναν συμπιεστή απορριμάτων εντός της αποθήκης και ακούστηκε ο συναγερμός πυρκαγιάς, η πρώτη κίνηση της διοίκησης ήταν να δώσει εντολή στους εργαζόμενους να παραμείνουν στις θέσεις τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις των εργαζόμενων, αυτή η πρακτική είναι συνήθης σε αυτήν την αποθήκη. Και σε προηγούμενα έκτακτα συμβάντα, η εντολή να παραμείνουν στις θέσεις τους ήταν πάγια, ακόμα κι όταν τα μηχανήματα στα οποία δούλευαν διέκοπταν τη λειτουργία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα δόθηκε η εντολή εκκένωσης και οι εργαζόμενοι εστάλησαν στα σπίτια τους λαμβάνοντας τον μισθό της υπόλοιπης βάρδιας — η οποία ήταν έτσι κι αλλιώς κοντά στη λήξη της. Σύμφωνα με αναφορές, δεν επετράπη στους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν τις εξόδους κινδύνου, αλλά υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν από τις μπαριέρες όπου έπρεπε να χτυπήσουν την κάρτα τους.
Όταν ελάχιστη ώρα αργότερα κατέφθασε η νυχτερινή βάρδια, οι εργαζόμενοι διατάχθηκαν να περιμένουν στην καφετέρια της αποθήκης. Για πάνω από δύο ώρες, δεν λάμβαναν καμία πληροφορία για το τι συνέβαινε, ενώ το προσωπικό που σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας όφειλε να βρίσκεται στις εισόδους της αποθήκης ήταν άφαντο. Έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα, και χωρίς κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση, οι εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας έλαβαν εντολή να μπουν στην αποθήκη για να δουλέψουν, παρά το γεγονός πως ο χώρος μύριζε ακόμα καπνό και υπήρχαν επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Αρκετοί συνάντησαν προβλήματα στην αναπνοή τους, ενώ τουλάχιστον ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Μια ομάδα περίπου 100 εργαζομένων αντέδρασε και κινήθηκε προς τα γραφεία της διοίκησης, απαιτώντας να σταματήσει η βάρδια και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στα σπίτια τους με τον μισθό τους έως ότου οι συνθήκες εντός του εργοστασίου καταστούν ασφαλείς.
Την επόμενη μέρα, περίπου 50 εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία ανακάλυψαν πως η διοίκηση τους είχε θέσει σε διαθεσιμότητα. Ισχυρίζονται πως η κίνηση αυτή ήταν εκδικητική για την απόφασή τους να διαμαρτυρηθούν. «Ο καπνός και οι αναθυμιάσεις ανεβαίνουν», δήλωσε ένας εργαζόμενος. «Δεν μπορούν να περιοριστούν σε έναν χώρο. Αυτό είναι επικίνδυνο! Έχω άσθμα και πολλοί από τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ έχουν προϋπάρχουσες παθήσεις. Δεν αφορά μόνο εμένα, αφορά την ασφάλεια όλων μας σε αυτό το μέρος. Δεν θα ρισκάρω τη ζωή μου για να βγάλω περισσότερα λεφτά για την Άμαζον, κανείς δεν θα έπρεπε να το κάνει. Αλλά γι’αυτό είμαι τώρα σε διαθεσιμότητα».
«Έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε αυτό», συμπλήρωσε ένας άλλος από τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. «Παραβιάζουν το δικαίωμά μας, μας φέρονται σαν σκλάβους. Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα δέματα, όχι εμείς, ποτέ εμείς. Επέστρεψα στη δουλειά [ΣτΜ: μετά τη διαμαρτυρία] και παρά τούτο με έβαλαν σε διαθεσιμότητα».
Το περιστατικό φανερώνει για ακόμα μία φορά την κυνικότητα της Amazon απέναντι στους εργαζόμενούς της και τις τραγικές συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να εργαστούν. Τον περασμένο Δεκέμβριο, έξι εργαζόμενοι της εταιρείας είχαν σκοτωθεί στην πολιτεία του Ιλλινόι, όταν η διοίκηση είχε αρνηθεί να αποδεσμεύσει τη βάρδια ενόψει ενός επερχόμενου τυφώνα, ουσιαστικά παγιδεύοντάς τους μέσα στην αποθήκη.
Σύμφωνα με έκθεση του Strategic Organizing Center, μιας συμμαχίας τεσσάρων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η Amazon έχει δυσθεώρητα ποσοστά εργατικών ατυχημάτων στις αποθήκες της. Μονάχα το 2021, η εταιρεία δήλωσε 38.334 τραυματισμούς εργαζομένων, ήτοι 7,9 τραυματισμούς ανά 100 εργαζόμενους. Η Amazon έχει στη δούλεψή της περίπου το ένα τρίτο των εργαζομένων αποθήκης στις ΗΠΑ, όμως στις αποθήκες της λαμβάνει χώρα το 49% των τραυματισμών τέτοιων εργαζομένων. Και η κατάσταση αυτή δεν βαίνει βελτιούμενη. Τα στατιστικά για το 2021 δείχνουν αύξηση εργατικών ατυχημάτων κατά 20% σε σχέση με το 2020. Σύμφωνα με αναφορές, ο ρυθμός σοβαρών εργατικών ατυχημάτων στις αποθήκες της Amazon είναι διπλάσιος από ό,τι στην υπόλοιπη βιομηχανία του είδους.
Συστηματικά, η Amazon απειλεί και τιμωρεί με απολύσεις τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εργασίας τους. Παράλληλα έχει διεξάγει έναν κοστοβόρο πόλεμο προπαγάνδας για να αποτρέψει τους εργαζόμενούς της από το να αποφασίσουν να συνδικαλιστούν. Στην αποθήκη του Στάτεν Άιλαντ, όπου συνέβη η πυρκαγιά την περασμένη Δευτέρα, ένα από τα επιχειρήματα της διοίκησης κατά της δημιουργίας συνδικάτου ήταν πως «οι πόρτες είναι πάντα ανοιχτές» και οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στη διοίκηση για τα προβλήματά τους. Στην πράξη, όταν το βράδυ της Δευτέρας οι εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα — είναι εύλογη η υπόθεση πως αν δεν επρόκειτο για εργαζόμενους που είχαν λάβει απόφαση συνδικαλισμού, θα είχαν ήδη απολυθεί.
Φυσικά η Amazon δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα τραγικών συνθηκών εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο. Είναι όμως ένα από τα ισχυρότερα τέτοια παραδείγματα, με δισεκατομμύρια κερδών να χτίζονται στις πλάτες εργαζομένων.