Άλλο ο Χίτλερ, άλλο ο Τραμπ, άλλο εμείς. Έτσι δεν είναι;

Η οργή και ο τρόμος σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι απόλυτα δικαιολογημένες αντιδράσεις απέναντι στην ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Μήπως όμως θα έπρεπε να φοβόμαστε και τον εαυτό μας;

Η τελευταία ηχηρή παρέμβαση, η οποία αναπαράγεται τα τελευταία 24ωρα σε όλο τον κόσμο, προέρχεται από τον Πάπα Φραγκίσκο. Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον πρόεδρο Τραμπ αλλά και τις κυβερνήσεις της ανατολικής Ευρώπης υπενθύμισε ότι και στη ναζιστική Γερμανία ήθελαν να προστατευτούν «με τείχη και συρματοπλέγματα προκειμένου να μην χάσουν την ταυτότητά τους».

«Τελικά, ο Χίτλερ τους προσέφερε μια αλλοιωμένη ταυτότητα και ξέρουμε που οδήγησε αυτό» συνέχισε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Ωραία λόγια και θα τα αναπαράγουν σίγουρα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Δεν θα αναφέρουν φυσικά ότι και στην Ελλάδα υψώσαμε συρματοπλέγματα στον Έβρο, παρά το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως αυτά δεν σταματούν τις προσφυγικές ροές – απλώς στέλναμε συνειδητά χιλιάδες ανθρώπους να πνιγούν στο Αιγαίο.

Τα συρματοπλέγματα τα δημιούργησε ο Παπανδρέου, τα διαφήμισε ο Σαμαράς και τα διατήρησε στη θέση τους ο Τσίπρας.

Αλλά φυσικά κανείς δεν τολμά να συγκρίνει αυτούς τους πολιτικούς με τον Τραμπ. Πόσο μάλλον με τον Χίτλερ (όπως είχε το θάρρος να κάνει εμμέσως πλην σαφώς ο Πάπας Φραγκίσκος για σημερινούς πολιτικούς της Ανατολικής Ευρώπης).

Αύριο μεθαύριο θα κατηγορούμε, δικαίως, τον Τραμπ, αν τελικά μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ – κίνηση την οποία χαρακτήριζε γελοία ακόμη και ο Κίσινγκερ και η οποία προοιωνίζεται νέα επιθετικότητα από την πλευρά του ισραηλινού κράτους και νέα ποτάμια αίματος των Παλαιστινίων.

Όταν βέβαια ο Τσίπρας χαρακτήριζε την Ιερουσαλήμ ιστορική πρωτεύουσα του Ισραήλ, κατά παράβαση κάθε διπλωματικού πρωτοκόλλου, ήταν μια συνετή πράξη. Τι σχέση έχει αυτός με τον Τραμπ;

Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες και για τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται στα χέρια του Τραμπ και για την ευκολία με την οποία αναφέρεται στη χρήση τους. Σύμπτωση θα είναι ότι πριν από μερικές ημέρες η Ελλάδα καταψήφισε πρόταση για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στον ΟΗΕ.

Η εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους έχει συνέχεια την τελευταία δεκαετία. Είναι πάντα με τους ισχυρούς και ενάντια στους αδύναμους και τους αδικημένους. Φίλος των κατακτητών και εχθρός του διεθνούς δικαίου. Πολλές από τις αποφάσεις μας δεν διαφέρουν σε τίποτα από τις φρικιαστικές προτάσεις του Τραμπ.

Το γεγονός ότι είμαστε μικροί και ασήμαντοι στη διεθνή σκακιέρα δεν κάνει τις πράξεις μας λιγότερο ανήθικες.

Άρης Χατζηστεφάνου

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ