επαναπροώθηση λιμενικό βίντεο αιτούντες άσυλο

Άλλη μια επαναπροώθηση που «δεν έγινε ποτέ»

Πηγή: omniatv

Λίγο πριν την αλλαγή της χρονιάς ο υπουργός μετανάστευσης και ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενημέρωνε το κοινό πως «δεν υπάρχει ψήγμα αλήθειας πως η Ελλάδα κάνει pushbacks». Ταυτόχρονα, το 2022 ίσως υπήρξε – σε σχέση με τις προηγούμενες – η χρονιά που έφερε στην επιφάνεια περισσότερα στοιχεία για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, από κάθε άλλη προηγούμενη.

Σήμερα, στον απόηχο νέων υποσχέσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, αναγγελίες για προσλήψεις νέων συνοριοφυλάκων, και ενώ η πρακτική των επαναπροωθήσεων συνεχίζεται, η οργάνωση Legal Centre Lesvos δημοσιεύει δελτίο τύπου και σχετικό βίντεο αποτύπωσης και αναπαράστασης των γεγονότων που έλαβαν χώρα στις 20 και 21 Οκτωβρίου 2020, στην περιοχή νότια της Κρήτης και ως τα ανοιχτά της Ρόδου και τα παράλια της Τουρκίας, όπου σύμφωνα με την υπόθεση που εξετάζει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο [υπόθεση S.A.A. και λοιποί κατά Ελλάδας (αρ. υπόθεσης 22146/21)], 200 άτομα επαναπροωθήθηκαν με τη χρήση σωστικών μέσων/liferafts.

Μέλη της ομάδας του omniatv συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε με σκοπό τη δημιουργία αυτής της αποτύπωσης και την παραγωγή του βίντεο που παρουσιάζεται σήμερα, διεξάγοντας συνεντεύξεις με άτομα που επέζησαν του περιστατικού και αναλύοντας το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό, όπως αυτό υπήρχε στην κατοχή της ομάδας νομικής βοήθειας των καταγγελλουσών και καταγγελλόντων.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπουτο ελληνικό κράτος συνεχίζει ακόμα μέχρι και σήμερα να αρνείται ότι τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα, κατά τη συνήθη τακτική της άρνησης όλων των παρόμοιων καταγγελιών που αφορούν το λιμενικό αλλά και άλλα σώματα ασφαλείας, από το Αιγαίο μέχρι και τα χερσαία σύνορα του Έβρου.

Δείτε το βίντεο (αγγλικά):

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ