Us + Them, Roger Waters

Αφήστε τον Ρότζερ Γουότερς να παίξει στη Φρανκφούρτη!

Μουσικοί, σκηνοθέτες, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί και χιλιάδες άλλοι υπογράφουν κείμενο αλληλεγγύης προς τον Ρότζερ Γουότερς, καθώς οι αρχές της Φρανκφούρτης απαγόρευσαν συναυλία του, κατηγορώντας τον για αντισημιτισμό.

Το κείμενο υπογράφουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Μεταξύ τους οι εξής: Μπράιαν Ίνο, Πίτερ Γκάμπριελ, Νόαμ Τσόμσκι, Κεν Λόουτς, Έρικ Κλάπτον, Τομ Μορέλο, Ιλάν Παπέ, Νόρμαν Φινκελστάιν, Τζον Πίλτζερ, Κρις Χέτζες, Βιτζάι Πρασάντ, Τέρι Γκίλιαμ και χιλιάδες ακόμη.

Ακολουθεί το κείμενο:

Εμείς οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, οι συγγραφείς και άλλες δημόσιες προσωπικότητες και οργανισμοί είμαστε βαθιά ενοχλημένοι από τις πρόσφατες προσπάθειες Γερμανών αξιωματούχων να δυσφημήσουν και να φιμώσουν τον μουσικό Ρότζερ Γουότερς. Στις 24 Φεβρουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο της Φρανκφούρτης και η κυβέρνηση της Πολιτείας της Έσσης ανακοίνωσαν την ακύρωση της συναυλίας του Γουότερς που είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου στο Festhalle. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Φρανκφούρτης λέει ότι ακύρωσε τη συναυλία του Γουότερς «έθεσε ένα σαφές μήνυμα κατά του αντισημιτισμού», περιγράφοντας τον μουσικό ως «έναν από τους πιο διαδεδομένους αντισημίτες στον κόσμο». Ως απόδειξη, το Συμβούλιο λέει ότι ο Γουότερς «κάλεσε επανειλημμένα σε πολιτιστικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ και έκανε συγκρίσεις με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και άσκησε πίεση στους καλλιτέχνες να ακυρώσουν εκδηλώσεις στο Ισραήλ».

Δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία εκτός από αυτούς τους δύο ισχυρισμούς: ότι ο Γουότερς υποστήριξε την εκστρατεία πολιτιστικού μποϊκοτάζ του Ισραήλ υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων και ότι συνέκρινε τη σύγχρονη κυβέρνηση του Ισραήλ με το καθεστώς του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς δεν είναι μοναδικός στον Γουότερς ή εκτός των ορίων της κυρίαρχης κοινής γνώμης. Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η B’Tselem του Ισραήλ, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και αξιωματούχοι της Νότιας Αφρικής έχουν ορίσει το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ, και ως εκ τούτου, πολλοί από αυτούς τους οργανισμούς και τα άτομα έχουν κάνει τη σύγκριση μεταξύ του Ισραήλ και της Νότιας Αφρικής την εποχή του απαρτχάιντ.

Οι εξτρεμιστές είναι η ισραηλινή κυβέρνηση και όχι οι επικριτές της. Το τελευταίο διάστημα, Ισραηλινοί πολίτες ξεχύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη βίαιη μεταχείριση των Παλαιστινίων από την κυβέρνησή τους και τις σαρωτικές αντιδημοκρατικές δικαστικές αλλαγές.

Η κριτική του Γουότερς για τη μεταχείριση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ είναι μέρος της μακροχρόνιας υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γουότερς πιστεύει «ότι όλοι οι αδελφοί και οι αδελφές μας, σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός τους ή το βάθος της τσέπης τους, αξίζουν ίσα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει του νόμου». Όσον αφορά το Ισραήλ και την Παλαιστίνη, λέει, «Η πλατφόρμα μου είναι απλή: είναι η εφαρμογή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 1948 για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας μεταξύ του ποταμού Ιορδάνη και της θάλασσας. Ο αντισημιτισμός είναι απεχθής και ρατσιστικός και τον καταδικάζω, μαζί με κάθε μορφή ρατσισμού, ανεπιφύλακτα».

Οι αξιωματούχοι που δυσφημούν τον Γουότερς εμπλέκονται σε μια επικίνδυνη εκστρατεία που σκόπιμα συγχέει την κριτική για τις παράνομες και άδικες πολιτικές του Ισραήλ με τον αντισημιτισμό. Αυτή η σύγχυση διαιωνίζει το αντισημιτικό τροπάριο που παρουσιάζει τους Εβραίους ως μονόλιθους που υποστηρίζουν τυφλά το Ισραήλ. Μερικοί από τους πιο δυνατούς επικριτές του Ισραήλ είναι Εβραίοι. Αλλά αυτοί που οπλίζουν τον αντισημιτισμό δεν έχουν πρόβλημα να συμβάλλουν σε αυτόν.

Οι αξιωματούχοι στη Γερμανία, οι διοργανωτές συναυλιών και οι μουσικές πλατφόρμες δεν πρέπει να υποκύψουν στην πίεση εκείνων των ατόμων και των ομάδων που προτιμούν να βλέπουν τη μουσική του Γουότερς να αφαιρείται παρά να ασχολούνται με τα ζητήματα που αναδεικνύει η μουσική του. Καλούμε όσους ακύρωσαν τις συναυλίες του Γουότερς να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους και να αναλογιστούν τη δική τους ιστορία αντισημιτισμού, ρατσισμού και γενοκτονίας και πώς μπορούν να σταματήσουν τέτοιες περιπτώσεις σήμερα σε άλλα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κατεχόμενης Παλαιστίνης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ