«Ένας Μάης για τον Μπρεχτ» στο ΤΡΙΚΥΚΛΟ Upstage αφιερωμένος στην ελευθερία του λόγου.

Η θεατρική ομάδα πείρα(γ)μα, με αφορμή την παράστασή της «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ» και τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από το θάνατο του Γερμανού δραματουργού, ποιητή και διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, αφιερώνει στον συγγραφέα τέσσερις Δευτέρες του Μαΐου 2017 διοργανώνοντας ένα Κύκλο εισηγήσεων, παραστάσεων και διαλόγου με το κοινό πάνω στη ζωή και το έργο του σπουδαίου δημιουργού, με εισηγητές από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της πολιτικής, όπως: Νάντια Βαλαβάνη (8/5), Αγγελική Κασόλα (15/5), Δημήτρης Παπαχρήστος (22/5), Δημήτρης Καλτσώνης (29/5).

Υπενθυμίζεται ότι στη «ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ» παρουσιάστηκε -με επιτυχία όλο το φετινό χειμώνα για πρώτη φορά από σκηνής-
το πλήρες πρακτικό της ανάκρισης του πρόσφυγα συγγραφέα στις ΗΠΑ από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κογκρέσου, καθώς και τμήματα του φακέλου του από το FBI.

Οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, μέσα από τις προσωπικές περιπέτειες του συγγραφέα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής και της δημιουργίας του, με τη ματιά στραμμένη από το χθες στο σήμερα. Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 20.30, κάθε Δευτέρα (8, 15, 22 και 29 Μαΐου), με μία 20λεπτη εισήγηση από προσκεκλημένους ομιλητές που θα φωτίσουν διαφορετικές πτυχές του πολύπλευρου αυτού συγγραφέα. Aκολουθεί απόσπασμα από τη θεατρική παράσταση της ομάδας πείρα(γ)μα «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ» -σύνθεση κειμένων/σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα- ενώ η εκδήλωση ολοκληρώνεται με ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, στο φιλόξενο χώρο του ΤΡΙΚΥΚΛΟ UpStage που φιλοξενεί το πείρα(γ)μα τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Απαρραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο: 210 9232384

Είσοδος ελεύθερη με ελεύθερη συνεισφορά για τη θεατρική παράσταση.

Διεύθυνση: Γεωμέτρου και Πυθέου γωνία, Ν. Κόσμος, Στάση μετρό: Αγ. Ιωάννης, Τηλ. 210 9232 384

«ΕΝΑΣ ΜΑΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ» / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, 20:30
Νάντια Βαλαβάνη: «Ο Μπρεχτ στην Αμερική»
Απόσπασμα από την παράσταση «Η Δίκη του Μπρεχτ». Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Δευτέρα 15 Μαΐου 2017, 20:30
Αγγελική Κασόλα: «Ο Μπρεχτ μέσα από τα αρχεία του FBI»
Απόσπασμα από την παράσταση «Η Δίκη του Μπρεχτ». Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, 20:30
Δημήτρης Παπαχρήστος: «Εμπειρίες καταστολής»
Απόσπασμα από την παράσταση «Η Δίκη του Μπρεχτ». Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017, 20:30
Δημήτρης Καλτσώνης: «Πέντε δυσκολίες για να πει κανείς την αλήθεια»
Απόσπασμα από την παράσταση «Η Δίκη του Μπρεχτ». Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Χορηγοί Επικοινωνίας: INFO WAR, 105.5 Στο Κόκκινο

«ΕΝΑΣ ΜΑΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΠΡΕΧΤ» / «Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ» από την ομάδα πείρα(γ)μα

Mία πρωτότυπη θεατρική σύνθεση αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας πάνω στη δημόσια ανάκριση του Μπέρτολτ Μπρεχτ από την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κονγκρέσου τον Οκτώβριο του 1947. Μία δίκη που θα ήταν κωμική αν δεν ήταν τόσο δραματικά επικίνδυνη… Για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα πρακτικά της δίκης και αποσπάσματα από το φάκελο του συγγραφέα από τοFBI στη θεατρική σκηνή.

Ξέφρενη παράσταση, με κωμικοτραγική διάθεση, αφιερωμένη στην υπεράσπιση της Ελευθερίας του Λόγου και τους πρόσφυγες όπου γης. Μία υπενθύμιση από τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος για τις σκοτεινές ημέρες ενός μέλλοντος που ακόμα μπορεί και οφείλουμε να αποτραπεί…

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς του 20ουαιώνα, ο βαυαρός Μπέρτολτ Μπρεχτ (1898-1956), βρέθηκε στο στόχαστρο τουFBI τα χρόνια της παραμονής του στις ΗΠΑ όπου κατέληξε κυνηγημένος από τον Χίτλερ (1941-1947), όπως και το ότι κλήθηκε να «καταθέσει ως μάρτυρας» στις 30 Οκτωβρίου 1947, στην διαβόητη Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του Κογκρέσου (H.U.A.C), που παρέμεινε ενεργή με διάφορες παραλλαγές σε όλα τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Μπρεχτ, στη διάρκεια της ανάκρισης του, που διήρκεσε μία ώρα, και για την οποία έκανε πρόβες περίπου ένα μήνα, κατάφερε να εμφανιστεί συνεργάσιμος χωρίς όμως να δώσει ούτε ένα ενοχοποιητικό στοιχείο για τον εαυτό του, τους φίλους και τους συνεργάτες του, ενώ υπήρξαν στιγμές που κατάφερε να αποσπάσει και τα γέλια του ακροατηρίου, γελοιοποιώντας με το δικό του τρόπο τη διαδικασία. Την επόμενη ημέρα, στις 31 Οκτωβρίου του 1947, έφυγε από τις ΗΠΑ μαζί με την οικογένεια του χωρίς να τον πάρει είδηση το FBI, για να καταλήξει στην Ανατολική Γερμανία όπου πέθανε το 1956.

Ο Μπρεχτ έλαβε κλήτευση να παρουσιαστεί την ίδια ημέρα που κλήθηκαν άλλοι δέκα (10) καταξιωμένοι σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, ηθοποιοί του Χόλλυγουντ, οι οποίοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις της Επιτροπής σχετικά με τις πολιτικές και συνδικαλιστικές τους δράσεις, θέτοντας θέμααντισυνταγματικότητας των εργασιών της Επιτροπής, αλλά και της ίδιας της ύπαρξής της. Για τη στάση τους αυτή, θεωρήθηκαν «εχθρικοί μάρτυρες, ασεβείς προς την Επιτροπή του Κονγκρέσου», στάση για την οποία απολύθηκαν από τη δουλειά τους και στη συνέχεια φυλακίστηκαν, μένοντας στην ιστορία ως «Οι Δέκα του Χόλυγουντ»- από τους αρχικά 19 που επρόκειτο να κληθούν.
Ο φάκελος του Μπρεχτ στο FBI πάνω στον οποίο βασίστικε το έργο της ανάκρισής του, αριθμεί περί τις 1000 σελίδες εκ των οποίων μόνο οι 369 έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
«Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ»
Μετάφραση/Σύνθεση Κειμένων-Οπτικοακουστικού υλικού/Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα
Πρόεδρος Επιτροπής Παρνέλ/Ανακριτής Στρίπλιγκ: Ειρήνη Μελά
Μπέρτολτ Μπρεχτ/ Διερμηνέας: Γιάννης Καρούνης
Πράκτορας του FBI Χουντ: Παναγιώτης Διαμαντόπουλος
Μυστικός πράκτορας: Ορέστης Γεωργίου
Σκηνικά/Κοστούμια: Ευτυχία Μαρία Ροδοπούλου
Μουσική Επιμέλεια/Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα
Τεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης