ο πόλεμος στο Αφγανιστάν ξεπέρασε σε ηλικία τους στρατιώτες

Αφγανιστάν: Ο πόλεμος ξεπέρασε σε ηλικία τους στρατιώτες

Ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001, έκλεισε τα 18 του χρόνια. Πλέον, οι επόμενοι στρατιώτες που θα σταλούν σε αυτόν, θα έχουν γεννηθεί μετά την έναρξή του.

Ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, επέλεξε να επικεντρωθεί στον 18χρονο στρατιώτη Χάντερ Νάινς, που ήταν 7 μηνών όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και δε θυμάται μια εποχή που τα αμερικανικά στρατεύματα δε βρίσκονταν στη χώρα.

Ο νεαρός μηχανικός ελικοπτέρων πρόκειται να ακολουθήσει στα βήματα των 775.000 Αμερικανών στρατιωτών που έχουν περάσει από το Αφγανιστάν από τις 7 Οκτωβρίου του 2001, όταν και ξεκίνησε αυτός ο μακρύτερος εκ των αμερικανικών πολέμων, κομμάτι του διαρκούς «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Αλλά η συμμετοχή του σε έναν πόλεμο που τραβάει από τότε που ο ίδιος ήταν βρέφος, δε φαίνεται να τον ανησυχεί ιδιαίτερα. «Ειλικρινά, δεν το σκέφτομαι ιδιαίτερα», λέει στο ρεπορτάζ. «Το μόνο που ξέρω είναι ότι έχω μια δουλειά να κάνω, και είμαστε ακόμα εκεί πέρα τώρα και δεν έχει τελειώσει ακόμα. Θα κάνω αυτό που εκπαιδεύτηκα να κάνω».

Η συμμετοχή στρατιωτών σε έναν πόλεμο μεγαλύτερο σε ηλικία από αυτούς, αν δεν τρομάζει τους ίδιους στρατιώτες, θα έπρεπε να τρομάζει την αμερικανική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ο Νάινς είναι μεταξύ 15.364 ενεργών στρατιωτών από 18 χρόνων και κάτω — 1.052 εκ των οποίων γεννήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και 725 μετά την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν.

Όλοι τους κατατάχθηκαν με τη γραπτή άδεια τον γονιών τους. Αν και σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να καταναλώσουν αλκοόλ, είναι αρκετά μεγάλοι για να πολεμήσουν.

Η πιθανότητα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν παραμένει ακόμα κρυμμένη στο νεφελώδες μέλλον και ο αριθμός των στρατιωτών που δεν έχουν γνωρίσει ζωή χωρίς αυτόν τον πόλεμο, μονάχα θα μεγαλώνει.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ