Aπάντηση της ΕΛ.ΑΣ στο ντοκιμαντέρ του Guardian – Infowar
Σε συνέχεια των αποκαλύψεων που έκανε στο ντοκιμαντέρ του Guardian ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας λάβαμε την εξής απάντηση από τον Γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ και τον εκπρόσωπο Τύπου κ. Χ.Μανουρα. Τα σημαντικότερα τμηματα έχουν δημοσιευτεί στο σχετικό άρθρο του Guardian. Παρουσιάζουμε όμως σήμερα και το σύνολο του κειμένου.

-Είναι ευνόητο, ότι λόγω της φύσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δεν είναι σε θέση η Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε κάποιο ειδικότερο σχόλιο. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη όμως ότι κάποια Υπηρεσία δεν εκτέλεσε την αποστολή της, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι της χώρας μας.

– Καμία ένδειξη δεν υπάρχει επίσης, όσον αφορά το παρελθόν, ότι υπήρξε ανοχή στη δράση των «σταγονιδίων» που περιγράφετε. Σήμερα, η βούληση της Πολιτείας, όπως εκφράζεται από την πολιτική ηγεσία και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια είναι ξεκάθαρη: έκνομες συμπεριφορές, από οπουδήποτε και εάν προέρχονται, δεν γίνονται ανεκτές στο εσωτερικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

– Η Ελληνική Αστυνομία δεν χρησιμοποιείται – ούτε θα επιτραπεί να χρησιμοποιηθεί – από οιονδήποτε πολιτικό χώρο έναντι οιουδήποτε άλλου. Η Ελλάδα είναι Κράτος Δικαίου και είναι συνταγματικά προσδιορισμένες οι αρμοδιότητες των διωκτικών αρχών.

– Μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν παντού και σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας. Είναι άδικο όμως για το σύνολο των Ελλήνων Αστυνομικών να τους αποδίδεται αναπόδεικτα πρόθεση «συγκάλυψης» ή να ταυτίζονται με συγκεκριμένες αντιλήψεις. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε όποιον έχει στη διάθεσή του τέτοιου είδους στοιχεία να προβεί σε καταγγελία είτε στην Ελληνική Αστυνομία είτε στη Δικαιοσύνη και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα διερευνηθούν εξονυχιστικά.

– Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι – σύμφωνα πάλι με το Σύνταγμα και τους Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας – μόνο παράνομες πράξεις μπορούν να διωχθούν και να κολασθούν ποινικά και όχι πολιτικές θέσεις, έστω και εάν χαρακτηρίζονται ως «ακραίες» από τα υπόλοιπα κόμματα και την συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

– Από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη προανακριτική διαδικασία ή δικαστική έρευνα, είναι συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις με βάση το Νόμο για το πώς και πότε τα αποτελέσματά τους μπορούν να κοινοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα καταστεί δυνατό κάτι τέτοιο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Με την ευκαιρία θέλουμε να σας πληροφορήσουμε ότι με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια, θα συσταθεί μέσα στις επόμενες ημέρες Υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ρατσιστικής Βίας, ενώ θα ανακοινωθούν και οι τρόποι με τους οποίους η διαδικασία των καταγγελιών για παρόμοια κρούσματα θα καθίσταται ευχερέστερη (π.χ. με ειδικό τηλεφωνικό αριθμό, μέσω διαδικτύου κλπ).

-Οι εντολές της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας είναι σαφείς για τα όρια των καθηκόντων των αστυνομικών. Η υπέρβασή τους δεν δικαιολογείται και η νομιμότητα θα πρέπει να τηρείται από όλους. Οι λίγοι αστυνομικοί οι οποίοι αποδεδειγμένα τα υπερέβησαν έχουν ήδη αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα τέθηκε σε διαθεσιμότητα αστυνομικός της ΥΑΤ για μη νόμιμη χρήση του γκλομπ (το οποίο κρατούσε ανάποδα), μετά τη δημοσιοποίηση σχετικής φωτογραφίας.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ