Βερολίνο

Τελετή Έναρξης Hellas Filmbox Berlin

Σε μια κατάμεστη αίθουσα που ήταν sold out εδώ και μέρες, πραγματοποιήθηκε την Πέμτη 21.01 το βράδυ, η τελετή Εναρξης του 1ου Hellas Filmbox Berlin. Ελληνες και Γερμανοί θεατές πλημμύρισαν τον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, περίπου 60 Έλληνες κινηματογραφιστές, που ταξίδεψαν ειδικά για την διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, διαπιστευμένοι επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί. Το μεγάλο όνομα της βραδιάς που ήταν γεμάτο Ελλάδα, ήταν η Βίκυ Λέανδρος, σε μια αποκλειστική εμφάνιση για το φεστιβάλ, τραγουδώντας «Τα παιδιά του Πειραιά», καταχειροκροτούμενη από το κοινό.

H τελετή άνοιξε με ένα χιουμοριστικό τραγούδι, «μπλουζ-ούκι», όπως το ονόμασε ο ερμηνευτής Holger Ehlers, διευθυντής του show A PASSIONATA, ένας συνδυασμός πιάνου με μπουζούκι και με στίχους, που με απλό τρόπο τόνιζαν την ελληνογερμανιή φιλία. Εγινε χαιρετισμός από τον Διευθυντή Αστέρη Κούτουλα και στη συνέχεια ακολούθησαν ένα μονόπρακτο από τον ηθοποιό André Hennicke που ανέγνωσε στα γερμανικά Καζαντζάκη, αλλά και θεατρικά νούμερα που με χιούμορ παρέπαιαν γλωσσικά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών.

Στις παρουσιάσεις της ροής τον λόγο είχε η Sandra von Ruffin, η υποδιευθύντρια του φεστιβάλ και η ηθοποιός που έκανε την επίμαχη γυμνή φωτογράφηση του φεστιβάλ. Ο διάσημος Γερμανός τραγουδοποιός Klaus Hoffmann ερήνευσε ένα τραγούδι από τα 70’s με τίτλο «Was fang ich an in dieser Stadt». Μουσικά βίντεο και σχόλια που παρουσιάζουν διαχρονικές εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και νύξεις για το επώδυνο παρόν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έως την αναγκαστική μετανάστευση νέων Ελληνων στην Γερμανία, έδωσαν το μήνυμα και το το πνεύμα όλης της βραδιάς. Η κορύφωση πραγματοποιήθηκε με την Βίκυ Λέανδρος σε ζεστό κλίμα.

Ο Παντελής Βούλγαρης, κάνοντας την τιμή στο φεστιβάλ να βρίσκεται στο Βερολίνο, παρουσίασε την Ταινία Εναρξης «Μικρά Αγγλία», σε μια ζεστή υποδοχή από το ελληνογερμανικό κοινό. Έλληνες σκηνοθέτες που παρίστανται για να παρουσιάσουν τα φιλμ τους -να σημειωθεί ότι ειδικά για την διοργάνωση ταξίδεψαν περίπου 55 κινηματογραφιστές!- είναι οι Ελισάβετ Χρονοπούλου, Σωκράτης Αλαφούζος, Γιάννης Σακαρίδης, Στέλλα Θεοδωράκη, Αλέξης Τσάφας, Στέλιος Κούλογλου, Καλλιόπη Λεγάκη, Βασίλης Λουλές, Φίλιππος Τσίτος, Βασίλης Κεκάτος, Γιάννης Αβραμόπουλος, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Παναγιώτης Κουντουράς, Νεφέλη Σαρρή, Μάκης Ασημακόπουλος, Δημήτρης Νάκος και πολλοί άλλοι, ενώ παρών ήταν και ο Aμερικανός κινηματογραφιστής Michael Kastenbaum, που την Παρασκευή, 22.01.16 παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass σε κινηματογραφιστές, στο πλαίσιο πάντα του Φεστιβάλ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ