βαρουφάκης ζίζεκ

Ευρώπη καπούτ. Βαρουφάκης, Ζίζεκ και Ασάνζ μιλούν μαζί και εξηγούν γιατί

Χρήστος Δεμέτης

Πηγή: news247

 

Γιάννης Βαρουφάκης, Σλάβοϊ Ζίζεκ και Τζούλιαν Ασάνζ (μέσω skype η παρέμβαση του) συναντήθηκαν στη σκηνή του Southbank Centre στο Λονδίνο, λαμβάνοντας χώρα στη συζήτηση με θέμα: “Το τέλος της Ευρώπης”. Ή αλλιώς, “Europe is Kaput!”.

Ο επικεφαλής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ ήταν guest – έκπληξη, μιας και δεν είχε ανακοινωθεί η ομιλία του στο event.
Europe is Kaput:

Σχετικά με τον ISIS

Ζίζεκ: “Τα μεγαλύτερα θύματα μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, είναι οι πρόσφυγες. Η υποτιθέμενη αλληλεγγύη μας στον κόσμο της Γαλλίας, δεν μεταφέρεται πέραν της Δύσης. Στην Αφρική μία γυναίκα βιάζεται κάθε τέσσερα λεπτά και μία γυναίκα σκοτώνεται από τον εραστή της κάθε οκτώ ώρες. Οι πρόσφυγες δεν είναι “σαν εμάς”; Πρέπει να πνίγονται;”.

Βαρουφάκης: “Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι φωτίζοντας τα κτίρια μας στα χρώματα της Γαλλίας και τηρώντας ενός λεπτού σιγή, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να μην αγνοούμε τη βία σε άλλα μέρη του πλανήτη”.

Ζίζεκ: “Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό που έγινε στο Παρίσι, ο ISIS, το Ολοκαύτωμα και το ζήτημα της Παλαιστίνης, είναι όλα μέρος μιας ευρύτερης μάχης. Όλοι πρέπει να αντιδράσουμε, όχι μόνο όσοι εμπλέκονται άμεσα. Το να εκτίθεσαι στον πόνο, δεν σε κάνει πιο ευαίσθητο από μόνο του”.

Βαρουφάκης: “Έχουμε σύνορα για την ασφάλεια αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα το ακριβώς αντίθετο. Τα σύνορα εντείνουν τις αντιθέσεις, υπάρχουν κέρδη από το λαθρεμπόριο και γι’ αυτό αρνούνται κάποιοι να επιλύσουν το πρόβλημα. Δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική στην Ε.Ε., είναι τόσο κατακερματισμένη που δεν μπορεί να αποδώσει σαν Ένωση. Η Ένωση έχει δημοκρατικό έλλειμμα. Η εθνική ταυτότητα και ο εθνικισμός, είναι δύο τελείως διαφορετικές έννοιες. Η γλώσσα που μιλούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αυτή τη στιγμή, δεν ευνοεί την ενότητα”.

Ζίζεκ: “Φυσικά και θα έπρεπε να επέμβουμε για να τελειώσει όλο αυτό. Αλλά υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά που συνδέεται με την “οικονομική νεοαποικιοκρατία”. Δεν είναι μόνο το ISIS που πουλάει πετρέλαιο, υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα από χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ κλπ. Υπάρχει και πολιτισμική αλαζονεία και των εθνικών κρατών. Το Ιράκ κάποτε ήταν πατρίδα για πολλούς Χριστιανούς που είχαν κρίσιμες θέσεις σε κυβερνήσεις και υπήρχε ανοχή. Μετά τους πολέμους, οι περισσότεροι έφυγαν από τη χώρα.

Παλαιότερα και γυναίκες λάμβαναν κυβερνητικές θέσεις. Πλέον δεν συμβαίνει αυτό. Άρα το ερώτημα είναι ένα. Σε τί βαθμό και πώς θα πρέπει να επέμβουμε; Να σημειώσουμε επίσης πως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα δεν κάνουν τίποτα και πως η Σαουδική Αραβία, στα εδάφη της οποίας υπάρχουν Αμερικανικά συμφέροντα, είναι ένα από τα πλέον διεφθαρμένα και πλούσια κράτη του πλανήτη”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση:

Βαρουφάκης: “Τα βασικά προβλήματα της Ε.Ε. είναι τα εξής:

-Υπάρχει αδιαφάνεια. Δεν υπάρχει πληροφόρηση του κοινού για το πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις.

-Βάσει δομής της, η Ε.Ε. είναι δυσλειτουργική. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα: Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν οξύνει την κρίση.

-Ο ρόλος του εθνικού κράτους είναι να είναι ο ακόλουθος, να προσαρμόζεται και να υπακούει. Η Ε.Ε. είναι καρτέλ βιομηχανίας και εμπορίου. Η κεφαλή του καρτέλ είναι οι Βρυξέλλες αλλά δεν είναι η κυβέρνηση και δεν έχουν κανονικά μια τέτοια αποστολή. Είναι μόνο το διοικητικό κέντρο.

-Δεν μπορείς να “βγεις” από την Ευρώπη και πρέπει πλέον όλοι να το αναγνωρίζουμε αυτό. Οι Eagles στο ‘Hotel California’ έλεγαν κάτι που μοιάζει με τη σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη: You can check out, but you can never leave.

-Υπάρχει έντονη ανάγκη να γίνει η Ε.Ε. πιο δημοκρατική για να μην γυρίσουμε στα παλαιότερα δεδομένα. Οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να φέρονται σαν διοίκηση και οι πολίτες πρέπει να μετέχουν περισσότερο στις αποφάσεις.

-Η Βρετανία πρέπει να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις της Ε.Ε. Ο Κάμερον οφείλει να μπει στις συζητήσεις της Ένωσης.

-Το βασικότερο μέλημα της Ε.Ε. είναι να διασφαλιστεί η παροχή τροφής σε όλα τα κράτη της και να μην πλήττονται εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα διαβίωσης. Στην Αμερική υπάρχουν “κουπόνια τροφίμων” για όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Θα ήταν μια λύση και μια ενδυνάμωση της ενότητας και της ικανοποίησης που έχουμε όλοι σαν πολίτες της Ε.Ε., από την Ένωση αυτή”.

Ζίζεκ: “Υπάρχουν συνεδριάσεις που μεταδίδονται από την τηλεόραση και μετά ακολουθούν κρυφές συναντήσεις”.
“Είχαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε. Έπρεπε να είχα χρεοκοπήσει τη χώρα”

Σε συνέντευξή του στον Guardian ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι συνεχίζει να μην μετανιώνει για κάτι και πιστεύει ακόμα ότι έδρασε σωστά:

“Με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, κάποιος θα μεταλλάσσει πάντα τις πράξεις κάποιου. Θα μπορούσα να δώσω έναν μακρύ κατάλογο, αν γνώριζα εκ των προτέρων τι επρόκειτο να συμβεί. Αλλά η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε.

Αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο.

Είχαμε την ευκαιρία (να χρεοκοπήσουμε) και την χάσαμε. Έπρεπε να είχα χρεοκοπήσει. Θα ερχόντουσαν κοντά μας και θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών”.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη επισημαίνει ότι η νομισματική ένωση “απέτυχε θεαματικά” αφήνοντας την Ευρώπη κατακερματισμένη ώστε να ανταποκριθεί στην εισροή των προσφύγων.

“Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά”, είπε συγκεκριμένα ο πρώην ΥΠΟΙΚ και συνέχισε:

“Οι Ευρωπαίοι είναι άνθρωποι που χωρίζονται από κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κτλ.”.

Όσον αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν έχει την απάντηση καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Παρόλα αυτά σημείωσε ότι αν κάποιος του χτυπούσε την πόρτα “μετά τις 3 τα ξημερώματα φοβισμένος, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί”, σαν άνθρωπος έχει “ηθικό καθήκον” να τον δεχτεί και να τον ταΐσει, και στη συνέχεια να κάνει ερωτήσεις. “Οτιδήποτε άλλο αποτελεί προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό” τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ