bds μποϊκοτάζ Ισραήλ Παλαιστίνη

2021: Είκοσι μία Επιτυχίες του BDS

Πηγή; BDS GREECE
Θα θυμόμαστε το 2021 για τα επόμενα χρόνια ως τη χρονιά που άρχισε να κυριαρχεί ο χαρακτηρισμός του Ισραήλ ως κράτος του Απαρτχάιντ. Παρά τις εντεινόμενες σφαγές του Ισραήλ και την εθνοκάθαρση αυτόχθονων παλαιστινιακών κοινοτήτων, η αλληλεγγύη στον απελευθερωτικό μας αγώνα ήταν απλώς άνευ προηγουμένου το 2021.
Ακολουθούν 21 σημεία αυτής της αλληλεγγύης:

  1. Μια συγκλονιστική έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) περιγράφει πώς οι πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας λόγω διώξεων και του απαρτχάιντ. Νωρίτερα φέτος, η μεγαλύτερη οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, B’Tselem, είχε καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα στην έκθεσή της με τίτλο: «Αυτό είναι απαρτχάιντ: Το ισραηλινό καθεστώς προωθεί και διαιωνίζει την εβραϊκή υπεροχή μεταξύ της Μεσογείου και του ποταμού Ιορδάνη».
  2. Δέκα πρώην πρόεδροι και περισσότερα από 700 μέλη κοινοβουλίου, δήμαρχοι, πολιτιστικές προσωπικότητες και ακαδημαϊκοί από τη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική, κάλεσαν τον ΟΗΕ να καταδικάσει το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ και να του επιβάλει νόμιμες κυρώσεις.
  3. Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Νορβηγίας KLP απέκλεισε 16 εταιρείες λόγω της συνενοχής τους στους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  4. Στο τελευταίο του συνέδριο, το Βρετανικό Εργατικό Κόμμα καταδίκασε με συντριπτική πλειοψηφία το Ισραήλ ως κράτος απαρτχάιντ και ζήτησε κυρώσεις εναντίον του.
  5. Το Καναδικό Εργατικό Κογκρέσο (CLC) ενέκρινε την απαγόρευση των εποικιστικών αγαθών, προωθώντας την αποεπένδυση από ισραηλινές στρατιωτικές εταιρείες και εταιρείες ασφαλείας και καλώντας τον Καναδά να επιβάλει #Στρατιωτικό Εμπάργκο στο Ισραήλ. Επίσης, 39 εργατικές οργανώσεις, που εκπροσωπούν εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σε όλο τον Καναδά, προέτρεψαν την κυβέρνηση του Τζάστιν Τριντό να αναστείλει αμέσως το εμπόριο όπλων με το Ισραήλ.
  6. Η Ben & Jerry’s ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη συμφωνία αδειοδότησης στον Ισραηλινό κάτοχο δικαιώματος και θα τερματίσει τις πωλήσεις του παγωτού της στους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη.
  7. Η Norges Bank, η οποία διαχειρίζεται το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο στον κόσμο, απέκλεισε τρεις εταιρείες που εμπλέκονται στο αποικιακό σύστημα και το απαρτχάιντ του Ισραήλ – (Elco Ltd.), (Ashtrom Group Ltd) και (Electra Ltd) – μετά από καμπάνια των εταίρων του BDS στη Νορβηγία, ιδιαίτερα των συνδικαλιστικών οργανώσεων .
  8. Το Lothian Pension Fund, το δεύτερο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο τοπικής αυτοδιοίκησης της Σκωτίας, με 84.000 μέλη και περιουσιακά στοιχεία 8 δισεκατομμυρίων λιρών, απέσυρε την επένδυση του από την Ισραηλινή Τράπεζα Hapoalim.
  9. Η ιρλανδική κυβέρνηση έγινε η πρώτη στην ΕΕ που κήρυξε τους παράνομους εποικισμούς του Ισραήλ στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη ως «ντε φάκτο προσάρτηση».
  10. Το κοινοβούλιο της Χιλής εισήγαγε νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγής ισραηλινών προϊόντων από παράνομους οικισμούς.
  11. Χιλιάδες καλλιτέχνες και πολιτιστικές προσωπικότητες – συμπεριλαμβανομένων αστέρων του Χόλλυγουντ, κορυφαίων μουσικών, σύγχρονων καλλιτεχνών, καταξιωμένων συγγραφέων και πολλών άλλων – υποστήριξαν την απεμπλοκή από τον συνένοχο πολιτιστικό τομέα του απαρτχάιντ του Ισραήλ.
  12. Σχεδόν 30 συνεργάτες σε 13 πόλεις σε τέσσερις ηπείρους διοργάνωσαν το Queer Cinema for Palestine, ένα φεστιβάλ queer κινηματογράφου δημιουργώντας προηγούμενο που απορρίπτει το ροζ ξέπλυμα (pinkwahsing) του ισραηλινού απαρτχάιντ. Περισσότεροι από 200 queer σκηνοθέτες έχουν δεσμευτεί να μην συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που χρηματοδοτούνται από την ισραηλινή κυβέρνηση.
  13. Πάνω από 350 ακαδημαϊκά τμήματα, κέντρα, συνδικάτα και σύλλογοι σε όλο τον κόσμο, μαζί με 23.000 ακαδημαϊκούς, φοιτητές και πανεπιστημιακό προσωπικό, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, με πολλούς να ζητούν εφαρμογή του BDS. Ο Σύλλογος Φοιτητών του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Διεθνών και Αναπτυξιακών Σπουδών στη Γενεύη έγινε ο πρώτος φοιτητικός σύλλογος στην Ελβετία που ενέκρινε το BDS και κήρυξε τον εαυτό του ως Ελεύθερη Ζώνη του Απαρτχάιντ – Apartheid Free Zone (AFZ).
  14. Το Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια και το Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα πέρασαν ιστορικά ψηφίσματα δηλώνοντας ότι δεν θα έχουν δεσμούς με εταιρείες συνένοχες στο καθεστώς στρατιωτικής κατοχής, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ του Ισραήλ.
  15. Το συνέδριο προσωπικού του City University of New York (CUNY), που εκπροσωπεί 30.000 μέλη, καταδίκασε το Ισραήλ ως κράτος εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ. Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι Επιτελικοί Συντάκτες της N.Y.U. Το Review of Law & Social Change ψήφισε υπέρ του κινήματος BDS και ειδικότερα του μποϊκοτάζ των συνένοχων ισραηλινών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.
  16. Περισσότερες από 130 μεξικανικές οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων ζήτησαν από τη CEMEX (μεξικάνικη πολυεθνική υλικών κατασκευής) να τερματίσει τη συνενοχή της με το ισραηλινό απαρτχάιντ.
  17. Το συνταξιοδοτικό ταμείο East Sussex απέσυρε την επένδυση του από την Elbit Systems, τον μεγαλύτερο ιδιωτικό κατασκευαστή όπλων του Ισραήλ.
  18. Το Centre International De Solidarité Ouvrière (CISO), ένας μεγάλος συνασπισμός 60+ εργατικών συνδικάτων και ομάδων της κοινωνίας των πολιτών του Κεμπέκ, υιοθέτησε ομόφωνα το BDS και προέτρεψε την καναδική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει το Ισραήλ ως κράτος του απαρτχάιντ.
  19. Στο ετήσιο συνέδριό της, η Επισκοπική Εκκλησία του Βερμόντ έστειλε ισχυρό μήνυμα ενάντια στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ καταπίεση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, καταδικάζοντας με πλειοψηφία 89-25 τις ισραηλινές πολιτικές απαρτχάιντ.
  20. Ο «φιλικός» ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της Μπαρτσελόνα και του ρατσιστικού ισραηλινού συλλόγου Beitar Jerusalem, γνωστός για τις φωνές «θάνατος στους Άραβες» των οπαδών του, ακυρώθηκε. Η Premier League Qatar Sports Club δεσμεύτηκε να μην ανανεώσει την χορηγία της PUMA εν μέσω εκκλήσεων για μποϊκοτάζ της PUMA λόγω της συνενοχής της με το ισραηλινό απαρτχάιντ. Πρωτοφανής αριθμός γνωστών αθλητών εξέφρασαν με θάρρος την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό αγώνα ενάντια στο απαρτχάιντ στα στάδια και σε εκατομμύρια ακολούθους τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
  21. Η Φινλανδή βουλευτής Βερόνικα Χονκασάλο κατέθεσε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων που παράγονται σε παράνομους ισραηλινούς οικισμούς.
  22. Χάρη στην υποστήριξή σας, το κίνημά μας BDS για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα συνέχισε να αυξάνεται σε εμβέλεια και αντίκτυπο το 2021.
inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ