bds ανασκόπηση 2019

20 κορυφαίες στιγμές του κινήματος BDS τη χρονιά που πέρασε

Οι αντιπαλαιστινιακές κυβερνήσεις Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον είναι περισσότερο από ποτέ άμεσα εμπλεκόμενες στον ανελέητο πόλεμο που έχει κηρύξει το Ισραήλ σε όσους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και, πιο συγκεκριμένα, στο κίνημα BDS. Χάρη στη διεθνή υποστήριξη και αποδοχή, το κίνημα για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα αναπτύχθηκε και άφησε ένα βαθύ αποτύπωμα το 2019.

Ακολουθούν μερικές από τις πιο σημαντικές νίκες του BDS για το 2019:

 1. Η Νότια Αφρική υποβάθμισε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αφού η πρεσβεία της στο Τελ Αβίβ δεν έχει πια πολιτική, οικονομική και εμπορική εντολή. Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής, Cyril Ramaphosa, ανακοίνωσε πως η νέα αυτή πολιτική υιοθετείται προς υποστήριξη του “δικαιώματος του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση”.
 2. Μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα κατηγορούν το Ισραήλ για παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Δημοσίων Υπηρεσιών, η οποία εκπροσωπεί οκτώ εκατομμύρια εργαζομένους στον τομέα των δημόσιων υπηρεσιών, εξέδωσε ψήφισμα που ζητά την αναστολή της συμφωνίας συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ. Το Κογκρέσο Εμπορικών Συνδικάτων του Ηνωμένου Βασιλείου, που αντιπροσωπεύει 48 συνδικάτα και έξι εκατομμύρια ανθρώπους, ψήφισε υπέρ του τερματισμού του εμπορίου όπλων με το Ισραήλ και πιέζει τις εταιρείες να σταματήσουν να είναι συνεργοί στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
 3. Μεγάλες διεθνείς εταιρείες αποχώρησαν από το διαγωνισμό για την κατασκευή τρένου στους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στην κατεχόμενη Ιερουσαλήμ, καθώς δέχτηκαν αυξανόμενες πιέσεις για τη συνενοχή τους στις ισραηλινές παραβιάσεις των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Η λίστα περιλαμβάνει την αυστραλιανή Macquarie, την καναδική Bombardier, τη γαλλική Alstom, τη γερμανική Siemens και μια ελληνική κοινοπραξία.
 4. Η στήριξη προς το BDS συνεχίζει να αυξάνεται μεταξύ των προοδευτικών και των φιλελεύθερων των ΗΠΑ. Το 44% των Αμερικανών δημοκρατικών ψηφοφόρων υποστηρίζουν το BDS, ενώ μόνο το 15% αντιτίθεται σε αυτό. Το 72% όλων των Αμερικανών αντιτίθεται σε νόμους που τιμωρούν όσους μποϊκοτάρουν το Ισραήλ, με το 80% των Δημοκρατικών να αντιτίθενται σε αυτούς τους νόμους. Οι Δημοκρατικοί Ilhan Omar, Rashida Tlaib και John Lewis πρότειναν ένα ιστορικό ψήφισμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων που εξασφαλίζει το δικαίωμα του μποϋκοτάζ. Οι Δημοκράτες Σοσιαλιστές της Αμερικής δεσμεύτηκαν για την οργάνωση του BDS σε εθνικό επίπεδο.
 5. Όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες ακυρώνουν παραστάσεις και παίρνουν δημόσια θέση στηρίζοντας το πολιτιστικό μποϊκοτάζ κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ. Παραδείγματος χάριν, ο νεοϋορκέζος ράπερ Kota ακυρώνει εμφάνισή του στο Τελ Αβίβ, η βραβευμένη συγγραφέας Kamila Shamsie, σε μια εμφάνισή της στην αγγλική τηλεόραση, στήριξε το μποϋκοτάζ όπως έκανε και ο τραγουδιστής των Napalm Death, Βραβευμένος με Emmy ηθοποιός απέρριψε πρόταση να παίξει σε ισραηλινή σειρά του Netflix και αγγλίδα εικαστικός, κάτοχος του βραβείου Turner, δήλωσε τη στήριξή της στο BDS.
 6. Αυξήθηκαν οι εκστρατείες υπέρ του στρατιωτικού εμπάργκο κατά του Ισραήλ και σημείωσαν νίκες. Ο γαλλικός ασφαλιστικός γίγαντας AXA προχώρησε σε μερική αποεπένδυση στην ισραηλινών συμφερόντων εταιρεία όπλων Elbit Systems. Διακόσιες οργανώσεις και άτομα που εκπροσωπούν τα κινήματα Global South ζήτησαν στρατιωτικό εμπάργκο κατά του Ισραήλ. Ένα λαϊκό δικαστήριο στο Μεξικό απεφάνθη ότι οι κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Μεξικού, καθώς και οι συνεργαζόμενες εταιρείες, είναι ένοχες για συνεργασία στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και των Μεξικανών. Η εφορία του Καναδά ανακάλεσε το φιλανθρωπικό χαρακτήρα ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει τον ισραηλινό στρατό.
 7. Η 15η ετήσια εβδομάδα εκδηλώσεων Israeli Apartheid Weekμε θέμα “Σταματήστε να εξοπλίζετε την αποικιοκρατία” σημείωσε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία το 2019, με περισσότερες από 200 εκδηλώσεις, σε 30 χώρες, σε πέντε ηπείρους.
 8. Στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερα βήματα γίνονται για την απαγόρευση των προϊόντων και των υπηρεσιών που προέρχονται από τον παράνομο εποικισμό του Ισραήλ . Το Δημοτικό Συμβούλιο του Όσλο απαγόρευσε την προμήθεια τέτοιων αγαθών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να φέρουν την ανάλογη επισήμανση. Το κοινοβούλιο των αντιπροσώπων της Ιρλανδίας υπερψήφισε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των προϊόντων που προέρχονται από τον παράνομο οικισμό.
 9. Αυξάνεται η υποστήριξη για το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ κατά του Ισραήλ στα κολέγια των ΗΠΑ, της Ινδία και του Ηνωμένου Βασιλείου. Στις ΗΠΑ, ένα τμήμα του Πανεπιστήμιου της Νέας Υόρκης και το Κολλέγιο Pitzer ψήφισαν υπέρ του μποϋκοτάζ σε σπουδές στο Ισραήλ. Η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Εταιρική Ευθύνη στις Επενδυτικές Πολιτικές (ACCRIP) του Πανεπιστημίου Brown συστήνει τη μείωση επενδύσεων σε εταιρείες που σχετίζονται με τις ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ένα Ινδικό Πανεπιστήμιο συμφώνησε να μην φιλοξενήσει επόμενες εκδηλώσεις της ισραηλινής κυβέρνησης μετά από διαμαρτυρίες φοιτητών. Η Βρετανική Εταιρεία Μεσανατολικών Σπουδών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για το ακαδημαϊκό μποϋκοτάζ.
 10. Η Αμερικανική Επισκοπική Εκκλησία, που αριθμεί 1,7 εκατομμύρια μέλη, αποσύρει τις επενδύσεις της από την Caterpillar, τη Motorola Solutions και την Israel Discount Bank για τη συμμετοχή τους στις ισραηλινές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εκκλησία βρίσκεται σε διάλογο με το Facebook, την Booking.com και το TripAdvisor πιέζοντας τις εταιρείες να σταματήσουν τη συνεργασία τους με τις δυνάμεις κατοχής.
 11. Η εκστρατεία για το μποϋκοτάζ της Hewlett Packard καλά κρατεί, με τα συνδικάτα στην πρώτη γραμμή. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται το FNV στην Ολλανδία, με 1,2 εκατομμύρια μέλη, το Unite, το δεύτερο μεγαλύτερο συνδικάτο του Ηνωμένου Βασιλείου, με 1,1 εκατομμύρια μέλη, και το υποκατάστημα του Σίδνεϋ της Ναυτικού ΣυνδικάτουΝαυτικού Συνδικάτου. Επιπλέον, 11 οργανισμοί στην Ινδία ξήλωσαν τα γραφεία τους από μηχανήματα της Hewlett Packard.
 12. Το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε την υποστήριξή του για την αναστολή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ προκειμένου να καταστήσει το Ισραήλ υπεύθυνο για την παραβίαση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.
 13. Και ο νικητής της Eurovision στην πρωτεύουσα του απαρτχάιντ ήταν … το κίνημα BDS για τα παλαιστινιακά δικαιώματα. Περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι, εκατοντάδες καλλιτέχνες και πάνω από 100 LGBT+ οργανώσεις συμμετείχαν στο κάλεσμα για μποϋκοτάζ του διαγωνισμού. Η προσέλευση των τουριστών έφτασε μόνο στο 10% των προβλέψεων.
 14. Όσο οι υποστηρικτές των παλαιστινιακών δικαιωμάτων και του BDS δεχόντουσαν επίθεση στη Γερμανία, 240 Εβραίοι και Ισραηλινοί ακαδημαϊκοί έστειλαν επιστολή στη γερμανική κυβέρνηση προς υπεράσπιση του BDS ως νόμιμου και μη βίαιου εργαλείου αντίστασης.
 15. Οι ζώνες χωρίς απαρτχάιντ (Apartheid Free Zones) στην Ιταλία αυξήθηκαν κατά 50% από τον Ιούνιο που ξεκίνησαν. Εκατόν πενήντα εμπορικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες στην Ιταλία δήλωσαν την αντίθεσή τους με το ισραηλινό απαρτχάιντ.
 16. Σε μια νίκη κατά της κανονικοποίησης, μια ισραηλινή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και κυβερνητικών αξιωματούχων ακύρωσε τη συμμετοχή της σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Μπαχρέιν, μετά από διαμαρτυρίες και αντιδράσεις του αραβικού πληθυσμού του Μπαχρέιν και γενικότερα.
 17. Σημαντικές δικαστικές νίκες σημειώθηκαν ενάντια σε εκστρατείες για την καταστολή του κινήματος BDS, ενισχύοντας το δικαίωμα του μποϋκοτάζ. Σε τρεις περιπτώσεις, τα γερμανικά δικαστήρια αποφάσισαν υπέρ του δικαιώματος των υποστηρικτών του BDS να διεξάγουν εκδηλώσεις. Στις ΗΠΑ, ένας δικαστής έκρινε ως αντισυνταγματικό το νόμο κατά του μποϋκοτάζ που ισχύει στο Τέξας. Ένας άλλος δικαστής επέτρεψε να προχωρήσει μια αγωγή κατά αυτού του νόμου. Ένας δικαστής απέρριψε αγωγή εναντίον του ακαδημαϊκού μποϋκοτάζ του Ισραήλ και οι φοιτητές του πανεπιστημίου Fordham κέρδισαν το δικαίωμα να ιδρύσουν όμιλο υποστήριξης για την Παλαιστίνη.
 18. Πενήντα δράσεις σε 20 χώρες διεξήχθησαν για τη δεύτερη Παγκόσμια Ημέρα Δράσης #BoycottPuma. Υποστηρικτές των παλαιστινιακών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οπαδοί και ο πρώην ποδοσφαιριστής της Βαρκελώνης Oleguer Presas, κάλεσαν την Puma να σταματήσει να στηρίζει την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή.
 19. Ένα εκατομμύριο χρήστες του Facebook έστειλαν ένα διαφορετικό μήνυμακατά την ετήσια γιορτή της εταιρείας “Cemex Day” με το hashtag#StopCemex. Το BDS Λατινικής Αμερικής βάζει στο στόχαστρο τη μεξικανική εταιρεία τσιμέντου Cemex η οποία συμβάλλει στην κατασκευή του τείχους και των παράνομων οικισμών του Ισραήλ.
 20. Μετά από μια εκστρατεία BDS, η μεγαλύτερη αλυσίδα βιβλιοπωλείων στην Κολομβία, σταμάτησε τη συνεργασία της με τη μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας G4S λόγω της συμμετοχής της στις ισραηλινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.

Ενώ οι ακροδεξιές δυνάμεις κέρδισαν έδαφος στο Ισραήλ και σε άλλα μέρη του κόσμου το 2019, η διεθνής ανάπτυξη του αντιρατσιστικού κινήματος BDS δείχνει πως υπάρχει ελπίδα για τους Παλαιστίνιους αλλά και για όλους όσοι αδικούνται.

Πηγή: BDS Movement

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ