1againstracism: Δείτε το γιγαντιαίο γκράφιτι κατά του ρατσισμού (video)

Συνεχίζοντας μια σειρά εξαιρετικών πρωτοβουλιών ενάντια στο ρατσισμό, η εκστρατεία 1againstracism της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες «ξαναχτύπησε» με ένα γιγαντιαίο γκράφιτι αλλά και ένα εντυπωσιακό video από την προετοιμασία του.

Δείτε το video και της φωτογραφίες και διαβάστε λίγα λόγια για τη τοιχογραφία


IMG_6260

IMG_6311

IMG_6289

IMG_6377

IMG_6337

IMG_6345

IMG_6353

IMG_6359

IMG_8218

Μια μεγάλη τοιχογραφία ενάντια στο ρατσισμό δημιουργήθηκε στο 1ο Γυμνάσιο-Λύκειο Δραπετσώνας, στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής εκστρατείας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.). Την εικαστική παρέμβαση υλοποίησαν οι καλλιτέχνες Kez και Pupet από την ομάδα Urban Act, που δρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

«Στόχος μας ήταν να απαντήσουμε με χρώμα στο μαύρο πρόσωπο του ρατσισμού», ανέφερε η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη του Τομέα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Υ.Α. «Πάνω στους τοίχους να γκρεμίσουμε τα στερεότυπα, με όπλο την τέχνη να προβάλουμε το αίτημα για ειρηνική συνύπαρξη κι αλληλοσεβασμό».

Στην τοιχογραφία απεικονίζεται μια πολύχρωμη πέτρα ως αναπόσπαστο τμήμα ενός λόφου από βράχια, ο οποίος συμβολίζει το κοινωνικό σύνολο. Δύο άνθρωποι επιχειρούν να αφαιρέσουν την πέτρα, με αποτέλεσμα ολόκληρο το οικοδόμημα να ετοιμάζεται να καταρρεύσει επάνω τους. «Η διαφορετικότητα αποτελεί θεμέλιο λίθο της κοινωνίας. Το σχέδιο καλεί τους πολίτες να σκεφτούν τους κινδύνους από την εξάλειψή της», εξήγησε η κ. Κεχαγιόγλου.

Η τοιχογραφία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας. «Στην περιοχή μας, που ήταν προσφυγούπολη, επιχειρούμε να δείξουμε την ομορφιά του διαφορετικού», δήλωσε ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος. «Οι προκαταλήψεις και στερεότυπα βρίσκουν πρόσφορο έδαφος εν μέσω κρίσης. Με τη βοήθεια της εικόνας, λοιπόν, στέλνουμε το μήνυμα ότι η πόλη μας επιθυμεί να ενώνει τους ανθρώπους, να δίνει ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες σε οποιονδήποτε επιλέγει να βρίσκεται σε αυτή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ύπατη Αρμοστεία, γιατί χωρίς εκείνη θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί το μήνυμα που είχαμε στο μυαλό μας».

Στη δράση συμμετείχαν και οι μαθητές του Λυκείου, ζωγραφίζοντας πολύχρωμα πρόσωπα σε χαμηλότερες επιφάνειες του σχολικού συγκροτήματος. «Θεωρώ πολύ σημαντική την παρέμβαση του σχολικού περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με την επικοινωνία με τους γονείς, ώστε να καταλάβουν τα παιδιά ότι ‘Και 1 θύμα ρατσισμού είναι πολύ’, όπως επισημαίνει η Ύπατη Αρμοστεία. Πρέπει να εξηγήσουμε στους μαθητές ότι είμαστε μια χώρα που έχει στείλει πολλούς μετανάστες στο εξωτερικό και ότι οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον Άλλο με τρόπο που δείχνει τον πολιτισμό και την ανθρωπιά μας», πρόσθεσε ο διευθυντής του σχολείου Κυριάκος Πατριαρχέας.

Το έργο πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 27 Απριλίου – 6 Μαΐου 2015. Ευχαριστούμε τις εταιρείες χρωμάτων Berling, Posca και Flame, οι οποίες στήριξαν την ενέργεια.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ