Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» διοργανώνουν τη 13η Αντιρατσιστική Γιορτή το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Ιουνίου, στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με κεντρικό σύνθημα: «Ζωή χωρίς συμβιβασμούς, αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις».

Η 13η Αντιρατσιστική Γιορτή αποτελεί μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και κοινής δράσης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών. Με συναυλίες, συζητήσεις, standup comedy, προβολές, διεθνή κουζίνα, παιδότοπο, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου.

Οι θεματικές της 13ης Αντιρατσιστικής Γιορτής ξεκινούν από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πρόσφυγες και φτάνουν μέχρι το πρόβλημα της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα σήμερα. Παράλληλα ένα ακόμη ζήτημα που θα εξεταστεί στην 13η αντιρατσιστική γιορτή είναι το γυναικείο καθώς και τα lgbtqi δικαιώματα.

Στο φετινό φεστιβάλ θα ακουστεί η φωνή των προσφύγων που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και φυλακίζονται για μήνες στα hot spot της ντροπής, προϊόν των ρατσιστικών συμφωνιών ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας. Των «προνομιούχων» προσφύγων που ξέφυγαν από την ομηρία των νησιών του Αιγαίου και τώρα διεκδικούν να μην ξεσπιτωθούν από τα διαμερίσματα και από τα στρατόπεδα της ενδοχώρας. Που αντιμετωπίζουν τις δυνάμεις καταστολής στα ∆ιαβατά και στο σταθμό Λαρίσης προκειμένου να μην μπορέσουν να μετακινηθούν στους τελικούς ευρωπαϊκούς τους προορισμούς.

Στη 13η Αντιρατσιστική Γιορτή, συζητάμε για τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά: Για τις αντιστάσεις στη βαρβαρότητα του Σαλβίνι που αντιμετωπίζουν αλληλέγγυοι διασώστες στην ανοιχτή θάλασσα ανάμεσα στη Λιβύη και την Ιταλία. Για τις απαντήσεις απέναντι στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλεία και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της Ελλάδας. Για τις παλιές και νέες φασιστικές οργανώσεις που ντυμένες με τη στολή του σύγχρονου «Μακεδονομάχου» επιχειρούν την επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου στους δρόμους των πόλεων.

Στη 13η Αντιρατσιστική Γιορτή, αγωνίστριες και αγωνιστές ενάντια στο σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση, και από τα lgbtqi κινήματα συναντιούνται για να συζητήσουν τους τρόπους και να ανιχνεύσουν τους συμμάχους στον αγώνα για κοινωνική χειραφέτηση και ισοτιμία, σε κάθε πεδίο της ζωής. Στον απόηχο μεγάλων διεθνών κινηματικών γεγονότων, όπως η 8η Μάρτη, θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν και να απαντήσουν στην κλιμάκωση της βίας κατά των γυναικών, τις γυναικοκτονίες και τις ομοφοβικές δολοφονικές επιθέσεις. Για δικαιοσύνη στα θύματα των βιασμών και για την ανατροπή των σεξιστικών νόμων που βγάζουν λάδι τους βιαστές και στοχοποιούν τα θύματά τους. Για την πλήρη αναγνώριση της ταυτότητας φύλου σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής. Για την εξίσωση των γυναικών στους χώρους δουλειάς και για την διεκδίκηση ενός κοινωνικού κράτους που θα απελευθερώνει τις εγκύους, τις μανάδες και τις εργαζόμενες γυναίκες από βάρη που στα χρόνια των μνημονιακών περικοπών και της νεοφιλελεύθερης λιτότητας έχουν κάνει τη ζωή τους απίστευτα δυσβάσταχτη.

Το πρόγραμμα των συναυλιών

Σαββάτο 15/6
ΣΚΗΝΗ 1, από τις 21:00: Φώτης Σιώτας & Πέτρος Μάλαµας, Ορφέας Περίδης, Αλέξανδρος Κτιστάκης

ΣΚΗΝΗ 2, από τις 21:30: Συγκρότηµα Πολιτιστικού Κέντρου Κουρδιστάν, ΚΕΘΕΑ-ΔΙΑΒΑΣΗ (Μουσική Οµάδα Πολιτιστικού Στεκιού), SOFRANO Παλαιό Κύµα

Κυριακή 16/6
ΣΚΗΝΗ 1, από τις 20:30: Καθόλου, Twinsanity, Yinka & the Fuzics

ΣΚΗΝΗ 2, από τις 21:00: Αγία Φανφάρα, Ρεµπέτικη βραδιά µε τον Μανώλη Πάππο (µπουζούκι/τραγούδι) Μαζί του οι: Γιάννης Παπαγεωργίου (κιθάρα/τραγούδι), Αυγερινή Γάτση (ακορντεόν/τραγούδι), γλέντι µε τους: Αθηνά Λαµπίρη (κιθάρα/τραγούδι), Εύα Ξένου (τραγούδι), Άγη Παπαπαναγιώτου (µπουζούκι/τραγούδι), Σωτήρη Παπατραγιάννη (µπαγλαµάς/τραγούδι), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν/τραγούδι)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των συζητήσεων, των προβολών και των Stand Up Comedy παραστάσεων εδώ.

 

Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Ιουνίου 2019
στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)
Είσοδος ενίσχυσης 5€/ ηµέρα – Μειωµένη διήµερη είσοδος 8€ – Είσοδος ελεύθερη για τους ανέργους, ντόπιους ή πρόσφυγες/µετανάστες.

Πρόσβαση: Με τρένο και 10 λεπτά περπάτηµα: Από τον Σταθµό Ηλεκτρικού της Καλλιθέας. Με τα Λεωφορεία: 049 & 914 µε αφετηρία την πλατεία Κοτζιά, στάση ΑΣΚΤ. Νυχτερινό Λεωφορείο 500 (Πειραιάς – Κηφισιά), στάση ΗΣΑΠ Καλλιθέας

CLOSE
CLOSE