135.000 παιδιά κινδυνεύουν να γεννηθούν με HIV λόγω των αποφάσεων Τραμπ-Μασκ

imrs Η απόφαση Τραμπ-Μασκ για παύση της USAID θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθούν περισσότερα από 135.000 παιδιά με HIV.
4 λεπτα

Η απόφαση Τραμπ – Μασκ για παύση του Προεδρικού Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την Ανακούφιση από το AIDS, γνωστού και ως PEPFAR, έστω και αν διαρκέσει 90 ημέρες όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθούν περισσότερα από 135.000 παιδιά με HIV.

Τι είναι το PEPFAR

Από την έναρξή του το 2003 επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, το PEPFAR έχει παράσχει θεραπεία σε 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε 54 χώρες, και για αυτό το λόγο είχε για είκοσι χρόνια διακομματική υποστήριξη. Αν και το πρόγραμμα επρόκειτο να ανανεωθεί για πέντε ακόμα χρόνια το 2023, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι προσπάθησαν να το τερματίσουν και τελικά ανανεώθηκε για ένα μόνο έτος.

«Εργαζόμουν για την καταπολέμηση της επιδημίας του HIV σε χώρες όπως το Λεσότο, η Ρουάντα και η Ουγκάντα, όπου η διάγνωση του AIDS αποτελούσε θανατική καταδίκη. Ο ιός κατέστρεφε κοινότητες, οικονομίες και ολόκληρες χώρες. Κάποια στιγμή, σε αφρικανικά έθνη όπως το Εσουατίνι και το Λεσότο, πάνω από το 30% του πληθυσμού είχε μολυνθεί με τον ιό HIV, ενώ οι θάνατοι από το AIDS άφησαν πίσω τους μια γενιά ορφανών παιδιών. Αν και η θεραπεία ήταν διαθέσιμη στον βιομηχανικό κόσμο, ήταν ως επί το πλείστον απρόσιτη για τις χώρες και τους ανθρώπους που προσπαθούσαμε να σώσουμε», λέει ο Άσγουιν Βάσαν, επίτροπος του Τμήματος Υγείας και Ψυχικής Υγιεινής της Νέας Υόρκης, καλώντας την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ να διασφαλίσει τη συνέχιση του προγράμματος.

Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση με το πάγωμα της U.S.A.I.D. έχει αναστείλει και αυτό το πρόγραμμα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σε δεύτερο χρόνο ειδική εξαίρεση για το PEPFAR, ωστόσο το πρόγραμμα έχει καταστεί ουσιαστικά ανενεργό λόγω των περικοπών στο προσωπικό και της αδυναμίας έγκρισης δαπανών. Σημειώνεται ότι ακόμα και αν η παύση διαρκέσει 90 ημέρες όπως έχει ανακοινωθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα να γεννηθούν πάνω από 135.000 παιδιά με HIV.

Το σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση σοκ

Η παύση της βοήθειας και η απογύμνωση της U.S.A.I.D. προκάλεσαν «σοκ στο σύστημα», δήλωσε η Κριστίν Στέλινγκ, αναπληρώτρια εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS, του τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για τον ιό HIV.

Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης έχουν ενημερωθεί να σταματήσουν την εργασία τους, οι κλινικές αναγκάζονται να κλείσουν, ενώ φάρμακα και άλλες προμήθειες δεν μπορούν να παρασχεθούν στους ασθενείς, επηρεάζοντας την πρόσβαση εκατομμυρίων ατόμων σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.

Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στην πρόσβαση των ανθρώπων σε υπηρεσίες υγείας, εκατοντάδες εργαζόμενοι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους ενώ υπάρχει σύγχυση, καθώς οι αλλαγές είναι ραγδαίες, ενώ και οι υψηλόβαθμοι διοικητικοί υπάλληλοι που επέβλεπαν τα προγράμματα έχουν τεθεί και αυτοί σε αργία.

Ορισμένες ακόμα από τις δράσεις που κινδυνεύουν με διακοπή είναι:

PEPFAR/HIV: υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στην απαλλαγή, όπως ο έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η PrEP (εκτός από τις έγκυες γυναίκες) και οι υπηρεσίες για τα ορφανά και τα ευάλωτα παιδιά.

PMI/Ελονοσία: δίχτυα προστασίας, ψεκασμός εξωτερικών χώρων, εποχιακή χημειοπροφύλαξη από την ελονοσία, προληπτική θεραπεία κατά την εγκυμοσύνη.

Φυματίωση: διάγνωση της φυματίωσης και της ανθεκτικής στα φάρμακα φυματίωσης, παροχή φαρμάκων.

Πολιομυελίτιδα: εντοπισμός κρουσμάτων πολιομυελίτιδας, εμβολιασμός των παιδιών.

Υγεία της μητέρας και του παιδιού: επείγουσα μαιευτική φροντίδα, προγεννητική φροντίδα, βασική φροντίδα νεογνών, ειδικευμένοι βοηθοί τοκετού.

Οικογενειακός προγραμματισμός: αντισύλληψη, συμβουλευτική, σύνδεση με υπηρεσίες μητρικής υγείας.

Διατροφή: διατροφική εκπαίδευση, διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θηλασμός και συμπληρώματα θρεπτικών συστατικών.

Διερεύνηση κρουσμάτων: διακοπή ερευνών και αντιμετώπιση των σημερινών κρουσμάτων Έμπολα, Μάρμπουργκ και mpox.

Μοιράσου το