12 ντοκιμαντέρ για τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης

Λίγα ζητήματα είναι τόσο “αμφιλεγόμενα” ή παρερμηνευμένα όσο η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

Η αλήθεια βρίσκεται συνήθως πάντα μπροστά στα μάτια μας αλλά ένα γιγαντιαίος μηχανισμός προπαγάνδας, με έδρα συνήθως το Ισραήλ και τις ΗΠΑ θέλουν να ξεχάσουμε ποιος είναι ο κατακτητής και ποιος ο κατακτημένος, ποιος ο έποικος και ποιος ο εκτοπισμένος.

Με τόση παραπληροφόρηση και μεροληψία στα ΜΜΕ η πιο έγκυρη πληροφόρηση γύρω από το θέμα είναι απαραίτητη για να αρχίσει ένας διαφορετικός διάλογος.

Σήμερα παρουσιάζουμε στα ελληνικά μια λίστα με ντοκιμαντέρ, που είχε συντάξει η ιστοσελίδα Film for Action για το σκοπό αυτό:

5 Broken Cameras (2011)
Μια εξαιρετική δουλειά τόσο του κινηματογραφικού, όσο και του πολιτικού ακτιβισμού. Το 5 Broken Cameras είναι μια ταινία βαθιά και προσωπική, και αποτελεί έναν από πρώτο χέρι απολογισμό της μη βίαιης αντίστασης στο Μπιλ’ιν, ένα χωριό της Δυτικής Όχθης που απειλείται από την διένεξη ισραηλινών οικισμών.

The Zionist Story (2009)
Το The Zionist Story, μια ανεξάρτητη ταινία του Ρόνεν Μπερελόβιτς, είναι η ιστορία της εθνοκάθαρσης, της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ για την παραγωγή ενός δημογραφικά εβραϊκού κράτους. Ο Ρόνεν συνδυάζει επιτυχώς αρχειακό υλικό με σχόλια από τον εαυτό του και άλλους, όπως ο Ιλάν Παπέ, ο Τέρι Μπουλάτα και Τζεφ Χάλπερ.

Budrus: It Takes a Village to Unite the Most Divided People on Earth (2010)
Το Budrus είναι μια βραβευμένη ταινία ντοκιμαντέρ για τον Παλαιστίνιο διοργανωτή της κοινότητας Αγιέντ Μοράρ, ο οποίος ενώνει τα μέλη της τοπικής Φατάχ και της Χαμάς μαζί με τους Ισραηλινούς υποστηρικτές σε ένα άοπλο κίνημα για να σώσει το χωριό του Budrus από το διαχωριστικό φράγμα του Ισραήλ.

Louis Theroux: The Ultra Zionists (2011)
Ο Louis Theroux περνά χρόνο με μια μικρή και πολύ αφοσιωμένη υποκουλτούρα των υπερεθνικιστών Εβραίων εποίκων. Ανακαλύπτει μια ομάδα ανθρώπων που θεωρούν ότι είναι θρησκευτική και πολιτική υποχρέωση τους να εποικήσουν μερικές από τις πιο ευαίσθητες περιοχές της Δυτικής Όχθης, ειδικά εκείνες με πνευματική σημασία που χρονολογούνται από τη Βίβλο.

The Wanted 18 (2014)
Το 1987 οι κάτοικοι μιας πόλης της Δυτικής Όχθης αποφάσισαν να αγοράσουν 18 αγελάδες, ώστε να μην χρειάζεται να αγοράζουν πια γάλα από τους Ισραηλινούς. Στα χρόνια της Πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα η κίνηση αυτή ήταν απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Israel Vs Israel (2010)
Μια γιαγιά, ένας ραβίνος, ένας αναρχικός και ένας πρώην στρατιώτης -τέσσερις Ισραηλινοί που προσπαθούν να τερματίσουν την ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινιακών Εδαφών. Το ντοκιμαντέρ Israel Vs Israel είναι μια ταινία για τους Εβραίους ακτιβιστές, οι οποίοι τόσο με λόγια, όσο και με πράξεις, αντιστέκονται μετά από 40 χρόνια κατοχής.

The Israeli Lobby (2007)
Είναι το φιλο-Ισραηλινό λόμπι τόσο ισχυρό, οικονομικά και πολιτικά, που η σχέση των Η.Π.Α. με το Ισραήλ είναι ταμπού και ως εκ τούτου άγνωστη; Και τί συμβαίνει σε όσους τολμούν να αποκαλύψουν το μυστικό; Τον Μάρτιο του 2006, οι Αμερικανοί πολιτικοί επιστήμονες Τζόν Μήρσάιμερ (Πανεπιστήμιο του Σικάγου) και ο Στηβ Γουόλτ (Harvard) δημοσίευσαν το αμφισβητούμενο άρθρο «Το Ισραηλινό Λόμπυ και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ».

On the side of the road (2013)
Το On the side of the road εστιάζει στα γεγονότα του 1948, που μέχρι σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο ταμπού του Ισραήλ.

Palestine Is Still The Issue (2002)
Σε μια σειρά από συνεντεύξεις τόσο με τους Παλαιστίνιους όσο και με Ισραηλινούς, ο Τζον Πέλγκερ ενώνει τα κομμάτια του ζητήματος της Παλαιστίνης. Μιλάει στις οικογένειες των βομβιστών αυτοκτονίας και των θυμάτων τους, βλέπει την ταπείνωση των Παλαιστινίων στα εκατοντάδες σημεία ελέγχου και το σύστημα αδειών που δεν διαφέρει σε πολλά από τους περίφημους νόμους του απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής.

Life in Occupied Palestine (2009)
Η Άννα Μπαλτζέρ, αμερικανό-εβραϊα, δίνει τις μαρτυρίες των μέσων πολιτών που ζουν στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Η Μπαλτζέρ πέρασε 5 μήνες στη Δυτική Όχθη και συνεργάστηκε με την Διεθνή Υπηρεσία Ειρήνης Γυναικών. Η παρουσίασή της υπογραμμίζει πώς οι πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης επηρέασαν δραστικά και αρνητικά την κανονική παλαιστινιακή ζωή και πώς αυτή η άποψη παραλείφθηκε από τις περισσότερες ειδήσεις.

Peace, Propaganda And The Promised Land (2004)
Μια εντυπωσιακή σύγκριση της κάλυψης της κρίσης Μέσης Ανατολής από την αμερικανικά και από τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εστιάζει στο πώς οι στρεβλώσεις των Αμερικανικών Μέσων ενίσχυσαν τις ψεύτικες αντιλήψεις για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πώς τα συμφέροντα της εξωτερικής πολιτικής των αμερικανικών πολιτικών ελίτ -το πετρέλαιο και η ανάγκη για μια ασφαλή στρατιωτική βάση στην περιοχή μεταξύ άλλων- επηρέασαν την κάλυψη των γεγονότων.

With God on Our Side (2010)
Το With God on Our Side εξετάζει την θεολογία του χριστιανικού σιωνισμού, που διδάσκει πως οι Εβραίοι είναι ο εκλεκτός λαός του Θεού, άρα έχουν θεϊκό δικαίωμα στη γη του Ισραήλ. Οι πτυχές αυτού του συστήματος πεποιθήσεων οδηγούν μερικούς χριστιανούς στη Δύση να υποστηρίξουν αδιάκριτα στους Ισραηλινούς.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ