Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” διοργανώνουν την 11η Αντιρατσιστική Γιορτή τους το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Σεπτέμβρη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών.

Μια μεγάλη συνάντηση συνύπαρξης και αλληλεγγύης, αντίστασης και διεκδίκησης ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών. Με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, εκθέσεις φωτογραφίας, σκίτσου και βιβλίου, θεατρικά, παιδότοπο, δρώμενα και διεθνή κουζίνα.

Η 11η Αντιρατσιστική Γιορτή, γίνεται την ώρα που πόλεμοι και οι επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική κλιμακώνονται δημιουργώντας νέα καραβάνια ξεριζωμένων ανθρώπων. Το Αιγαίο και η Μεσόγειος μετατρέπονται σε πεδίο πολεμικών ασκήσεων και επιχειρήσεων, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά μας τον κίνδυνο των θερμών επεισοδίων και της πολεμικής ανάφλεξης με φόντο τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους αγωγούς της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στα ελληνικά νησιά και στην ενδοχώρα, τα θύματα της φτώχειας και του πολέμου πνίγονται, φυλακίζονται, απελαύνονται και βασανίζονται σε φυλακές και άθλια προσφυγικά στρατόπεδα, στο όνομα της “αποτροπής” νέων εισόδων απελπισμένων ανθρώπων με ευθύνη των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την ουσιαστική συνδρομή Ελλάδας και Τουρκίας στην υλοποίηση των πιο απάνθρωπων συμφωνιών των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή, οι ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης – Φρούριο αξιοποιούνται από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις διεθνώς, που αυξάνουν την πολιτική επιρροή τους στο έδαφος της κρίσης. Η Λεπέν αποσπά εκατομμύρια ψήφους αγανακτισμένων ανθρώπων κι αυξάνει την πολιτική εμβέλεια της ρατσιστικής ακροδεξιάς στη Γαλλία στο έδαφος της ισλαμοφοβίας, της τρομοϋστερίας και της λιτότητας των Ολάντ και Μακρόν.

Στη Βρετανία οι ρατσιστικές επιθέσεις αυξάνονται μετά το δημοψήφισμα υπέρ της εξόδου από την ΕΕ το οποίο καρπώθηκαν κυρίως ακροδεξιές ρατσιστικές δυνάμεις. Ενώ στην Ελλάδα οι νεοναζί της ΧΑ ονειρεύονται να αξιοποιήσουν τις διεθνείς ακροδεξιές επιτυχίες, ξαναζεσταίνοντας τα τάγματα εφόδου για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα το 2013 που τους έστειλε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι μεγαλειώδεις διεθνείς κινητοποιήσεις κατά της πολιτικής του Τραμπ στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, το συγκλονιστικό κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, οι πρόσφατες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων ανθρώπων από τη Βρετανία και την Ιταλία, μέχρι την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα που διεκδικούν ανοιχτά σύνορα, ίσα δικαιώματα και περιθωριοποίηση της ακροδεξιάς και των φασιστών, δείχνουν πως η δύναμη της αντίστασης και της διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής για όλους είναι παρούσα.

Στην Ελλάδα το προηγούμενο διάστημα πρόσφυγες και αλληλέγγυοι έδωσαν μαζί μάχη για ανοιχτά σύνορα και ανοιχτές πόλεις στα θύματα του πολέμου, για την καταδίκη των φασιστικών συμμοριών, ενάντια στον πόλεμο και τις διευκολύνσεις στα πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που βομβαρδίζουν τη Συρία.

Η φετινή 11η αντιρατσιστική γιορτή θα είναι σημείο συνάντησης δεκάδων κοινοτήτων, προσφύγων και μεταναστών, ομάδων αλληλεγγύης, οργανώσεων αντίστασης και διεκδίκησης, συνδικάτων εργαζομένων και τοπικών συλλογικοτήτων.

Μαζί ζούμε, αντιστεκόμαστε, διεκδικούμε!

23 & 24 Σεπτέμβρη
στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256)